slav85 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Mam aktualnie napęd GRX 1x10 Przerzutka tylna: Shimano GRX RD-RX400 Shadow Plus Mechanizm korbowy: Shimano GRX FC-RX600, 40T Kaseta: Shimano Deore CS-M4100-10 (11-42T) Wkład suportu: Shimano BB-ES300, BSA, shell 68mm chce go zmienić na 2x10 korbę kupię taką: Korba SHIMANO GRX FC-RX600 Hollowtech II 2x10 175mm jaki suport do niej? czy przerzutka obsłuży tą kasetę jak korba bedzie na 2 blaty? czy musze wymienić kasetę? korbę będę zamawiał ze strony: https://www.rosebikes.pl/shimano-grx-fc-rx600-hollowtech-ii-crankset-2x10-2678921 bo jest najkorzystniej cenowo. Rower mam taki: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-x-road-comp-gr-pd33239/?v_Id=209888&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwvKtBhDrARIsAJj-kTjZyWUussRsyZ8MNULQNsd0HQoS2Ut1C3PTJH2zCa3yNsZPfCrtuHcaAudVEALw_wcB z jakim mocowaniem przerzutkę przednią wziąć? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 2 Lutego 2024 Mod Team Napisano 2 Lutego 2024 Nie musisz wymieniać korby ani suportu, wystarczy dokupić małą zębatkę i oczywiście przerzutkę. https://www.rosebikes.pl/shimano-grx-fd-rx400-10-speed-front-derailleur-braze-on-2678922?article_size=4212590&product_shape=1 BTW; GRX FC-RX600 nie jest w HT2. Cytuj
kipcior Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Co do kasety to oficjalnie jest do 36t. Wyżej może zadziała, a może nie ale raczej średnio i wtedy internety podają, że trzeba coś takiego, ale nie spotkałem się z tym na żywo: https://www.wolftoothcomponents.com/products/goatlink Cytuj
Rafał87 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 1 godzinę temu, sznib napisał: BTW; GRX FC-RX600 nie jest w HT2. HT2 to zintegrowana os z ramieniem korby i wyprowadzone łożyska na zewnątrz. Czyli to co grx ma. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 2 Lutego 2024 Mod Team Napisano 2 Lutego 2024 Nie. HT2 to puste ramiona korby. Oś zintegrowana z ramieniem korby nazywana jest przez Shimano "2 piece crankset". Cytuj
clavdivs Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Jakie są powody tej wymiany? Zyskasz bardzo niewiele. Cytuj
slav85 Napisano 2 Lutego 2024 Autor Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) na prostych potrzebuje większej zębatki na przód, na górki potrzeba mniejszej, miałem w przeszłości napęd tiagry w szosie i 2x10 to jest to co potrzebuje.... w każdym razie 46 zębatek z przodu i 11 z tyłu to już inaczej pojedzie na prostej... przynajmniej tak mi się wydaje, pod górkę 30 z przodu też myślę, że bedzie łatwiej, z tym, że w tą stronę może tu być konieczność wymiany kasety... Jak bede przy rowerze to musze obejrzeć tą korbę bo byłem przekonany, że ta ma osobny suport wiec najprościej, zakup korby 2 blaty, suportu, kasety, przerzutki, łańcuch tego potrzebuje poradzcie jak to wszystko dobrać, bo z założeniem nie będę miał problemu a stare graty 1x10 pójdą do starego roweru Edytowane 2 Lutego 2024 przez slav85 Cytuj
HSM Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 @slav85 Mam wrażenie, że trochę się pogubiłeś... Koledzy udzielili Ci odpowiedzi, a w tym wpisie powyżej dalej piszesz, jakby tych odpowiedzi nie było. Piszesz (za specyfikacją centrum rowerowego), że Twój Superior ma korbę FC-RX600, po czym sugerujesz zakup dokładnie takiej samej korby FC-RX600 tylko z innym układem blatów. To nie ma sensu. Po prostu dokup potrzebne blaty i ewentualnie śruby do montażu dwóch zębatek (te od mocowania jednego blatu nie będą pasować). Nowy suport jest zupełnie niepotrzebny, bo wszystkie korby od GRXa są na oś 24 mm i mogą korzystać z tego samego suportu. Inna sprawa, że suport, jaki podajesz - Shimano BB-ES300, na pewno nie jest zamontowany w Twoim rowerze, bo to suport z osią octalink i nie ma nic wspólnego z Twoją korbą. Tak, wiem,że centrum rowerowe ma tak w opisie, ale to jest ewidentny babol. Zresztą, jak przyjrzysz się zdjęciom tego superiora na stronie (tym z widokiem 360 stopni), to dostrzeżesz suport z miskami łożysk na zewnątrz. Powinieneś rozważyć zakup mniejszej kasety, bo rzeczywiście oficjalnie ta przerzutka RD-RX400 w układzie 2x10 obsługuje kasety do 36 zębów. Czy będzie działała w układzie 2x10 z Twoją obecną kasetą , zobaczysz... może, ale równie dobrze może to być praca upośledzona, z mniejszymi lub większymi upierdliwościami. Na pewno musisz kupić przednią przerzutkę i to najlepiej właśnie mocowaną na hak (direct mount, braze on, czy jak tam je nazywają)., bo chyba rura w Twoim superiorze jest spłaszczana i nie ma okrągłego przekroju. Zresztą masz tam otwory do mocowania haka. Tylko czy w zestawie z rowerem był ten hak dołączony? Jak nie, to będziesz go musiał chyba kupić. Nie wiem, chyba takich rzeczy nie ma w komplecie z przerzutką (???), ale może mnie ktoś poprawi. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 A w GRX 1x10 dają lewą klamkomanetkę jak w 2x10, która "przerzuca" przerzutki czy tylko taką co hamuje? Bo jak taką co tylko hamuje to jeszcze musisz dokupić lewą klamkomanetkę Cytuj
spidelli Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 8 godzin temu, slav85 napisał: miałem w przeszłości napęd tiagry w szosie i 2x10 to jest to co potrzebuje Mam w dwóch rowerach, w konfiguracji 50/34 i 11-34 oraz 46/36 i 11-34 i jest ok. W tym drugim, przeznaczonym też pod sakwy, zmieniam Tiagrę na GRX ale ze względu na hydrauliczne hamulce, bo mam mechaniki - na razie klamkomanetki + zaciski, w następnym etapie tylna przerzutka i być może kaseta na 11-36 ale może zrobię to dopiero z korbą - na razie mam FSA i może wpadnie też GRX 46-30. Nie wiem jeszcze. Brat właśnie dzisiaj wrzucił do Topstone'a 11-42 z adapterem Woolf Tootha (linkowanym wyżej). Z przodu została korba FSA 46-30. Edytowane 2 Lutego 2024 przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 Słabo widać różnice między nową a starą: W tej przeróbce motywem przewodnim był brak miękkich przełożeń w górach. Cytuj
kipcior Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 @spidelli a jak z kulturą pracy tego? Nic nie obciera? Cytuj
spidelli Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 @kipcior Musiał regulować oczywiście tył ale przód też, tarło na największej tarczy. Trudno cokolwiek więcej powiedzieć, bo zrobił to wczoraj po pracy a jeździł już po ciemku, może dziś - jutro dowiemy się więcej Na pewno minusem jest położenie przerzutki na tym Goatlinku - na asfalt jeszcze ujdzie ale w terenie to już można zbierać tym kamienie... Ja mam w sakwiarkiej Cortinie 46/36 i 11-34 i będę to zmiękczał przez przejście na 11-36. A jak dojdzie wymiana korby to pewnie wpadnie GRX 46-30. To na sakwy w górach pewnie i tak może być mało ale to 42 to już chyba ekstremum jak dla mnie - praktyczność tego rozwiązania jest dyskusyjna. Ale może nie mam racji Cytuj
kipcior Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 No ja mam 30x36 i jak mam dobrą formę, to da się tym po górach jeździć. Tylko zawsze dochodzę do momentu w którym jest ciężko i chce wrzucić pierwszy bieg, a ja już na nim jadę od dłuższego czasu... Choć może bez lustrzanki na plecach byłoby nieco lżej Tymczasem takie 30x42 to byłoby no prawie to samo co 22x32, a z takim przełożeniem w MTB da się podjechać wszędzie, gdzie się da. Czasem trochę ciężko ale da się. 22x36 już tylko pozwala na to samo ale mniejszym kosztem energii. A przecież MTB było kilka kilogramów cięższe. Mam trochę żalu do Shimano, że GRX jest trochę niedorobiony pod tym względem. Choć wiem, że płaskopolacy mogą tego nie zrozumieć Cytuj
spidelli Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Wuj Matt z podróży donosi, że jest duuużo lepiej, niż było. Trasa wymagająca. Jak będę miał dane, to wrzucę profil. Jak jeżdżę na pusto, to w mojej okolicy 1:1 daje radę (moje najbardziej miękkie przełożenie w gravelach) ale nauczyłem się, że żadnego szturmu, wspinam się najwolniej jak się da. Z sakwami to inna historia, przed Ahlbeck trafił się taki podjazd, że wypychaliśmy, stado dziadków na elektrykach pojechało. No ale pod sakwę to mam w ogóle lipne przełożenie, bo z przodu 36 a z tyłu 34 Cytuj
spidelli Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Profil najtrudniejszego fragmentu trasy (przejazd mój z zeszłego roku ale Wuj Matt jedzie tą samą trasą): Nawierzchnia: asfalt, droga publiczna. Cytuj
clavdivs Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 W dniu 3.02.2024 o 12:20, kipcior napisał: Mam trochę żalu do Shimano, że GRX jest trochę niedorobiony pod tym względem. Choć wiem, że płaskopolacy mogą tego nie zrozumieć Ja jestem płaskopolakiem i nie rozumiem. Nie rozumiem fascynacji jazdy gravelem z prędkością pieszego. Jak mieszkam w górach i rajcują mnie podjazdy wybieram MTB, rower dużo lepszy do tych zadań. Tak jak nie rozumiem fascynacji tymi najmocniejszymi przełożeniami, które się przydadzą może 2 razy w roku na 15min. 1 Cytuj
spidelli Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 (edytowane) Wuj Matt podesłał obrazki na żywo: W zeszłym roku chłopaki wjeżdżały na Grossglockner, w tym roku ja też się szykuję. Po prostu niektórzy nie potrzebują MTB do jazdy po górach Tu masz gościa, Mike'a Cotty, który trzasnął na raz 1000 km w Alpach: Film: British cyclist completes 1000km non-stop ride through Dolomites and Alps | Cycling Weekly Ze zrozumiałych względów on nie grzebał przy napędzie ale dla zwykłych śmiertelników... Tę trasę co na zrzucie i na obrazkach ja zrobiłem w zeszłym roku na Gestalcie 50/34 i 11-34 i też nie do końca rozumiem tej fascynacji. Ale jednak w sakwiarskim rowerze zmiękczę napęd. Edytowane 4 Lutego 2024 przez spidelli Cytuj
kipcior Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Godzinę temu, clavdivs napisał: Nie rozumiem fascynacji jazdy gravelem z prędkością pieszego. Dlatego mój następny rower to będzie full elektryk 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi