pecio Napisano Piątek o 08:46 Napisano Piątek o 08:46 @chopmaz Pliki gpx i fit zawierają te same informacje tylko w innych " formatach" . Generalnie Garmin Edge nie czyta plików gpx. Jak wrzucisz taki bezpośrednio do pamięci to Edek nie będzie go widział . Wszystkie pliki gpx wrzucane "POŚREDNIO" są konwertowane w locie na "czytalny" format fit. Natomiast nie ma problemów z formatem fit. Możesz wrzucić do pamięci bezpośrednio po podpięciu kabelkiem do komputera w trybie pamięci masowej lub w każdy inny możliwy i akceptowalny sposób . W tym formacie "fit" nie tylko zapisujesz kursy / trasy . Może to być np. pozycja / punkt i nie tylko. Jest też jedno ograniczenie przy tworzeniu trasy - liczba akceptowanych punków pośrednich. W wypadku Garmina Edka wynosi ona 200 PUNKTÓW ! Nie wiem czy w tej materii coś zmienili po ostatnich "programowych przetasowaniach" ale obstawiam , .że jest po staremu. Nadprogramowa liczba punktów czym skutkuje to chyba nie muszę pisać. 2 Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 18:29 Napisano Piątek o 18:29 @pecio - dzięki za linki. Niestety dostałem tyle opcji do wyboru że przekracza to moje możliwości intelektualne Może spróbować na początek mapy z pierwszego linka ? Czyli OpenTopoMap. Zacząłem ściągać plik Poland - Garmin (1.1G) Jak już mi się ściągnie co powinienem zrobić dalej ? Wiem co sobie pomyślisz. Co za idiota, przecież wszystko mu napisałem Ale naprawdę nie bardzo wiem jak to ugryźć, coś tam piszą Copy the *.img into the folder /Garmin/ of your microSD card a ja nie mam żadnej karty microSD w Explore 2. Pomożesz w wolnej chwili ? Cytuj
dfq Napisano Piątek o 18:35 Napisano Piątek o 18:35 (edytowane) @chrismel Podepnij kabelkiem do kompa i zobaczysz "dysk" Edytowane Piątek o 18:40 przez dfq Cytuj
pecio Napisano Piątek o 18:44 Napisano Piątek o 18:44 Jak pliki mapowe są w formie "obrazu" img to podpinasz Edka pod komputer i zobaczysz folder Garmin. I teraz najzwyczajniej w świecie kopiuj- wklej ten plik do tego folderu. Potem po odpięciu / przemieleniu / odpaleniu w ustawianiach wyłączasz mapy tego regionu /państwa które już były a wszystko po to aby się nie dublowały . W innym wypadku Garmin może dostać pierXXXlca nie wiedząc na którym "podkładzie " pracować. 1 Cytuj
dfq Napisano Piątek o 18:57 Napisano Piątek o 18:57 @pecio wrzucasz gpx-a do New Files i e840 widzi kurs Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:04 Napisano Piątek o 19:04 @dfq a widzisz Pan. Jednak w nowym systemie coś zmienili . Cytuj
dfq Napisano Piątek o 19:07 Napisano Piątek o 19:07 Ciągle coś zmieniają. W FR955 potrafią dać 2 aktualizacje w tygodniu 🤣. Są ostatnio ponoć jakieś promocje. Chyba FR 975 nadciąga. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:18 Napisano Piątek o 19:18 (edytowane) Tak . Garmin już robi promke na rodzinkę FR. Nowa rodzinka forków nadciąga i nie tylko ona. A z tym New Files to jajka - istny trójkąt bermudzki . Wkleisz i wszystko znika. Nie ma opcji modyfikacji tego co tam wrzucimy. A nadal wrzucane pliki gpx do folderu z kursami nie są widziane. Robię małego doktorata teraz. Kapryśne - za kolejnym podłączeniem New Files zatrybiło . I tak dalej jaja. Niby skasowałem a w Garminie dalej jest i nic nie można z nim zrobić. Z poziomu Edka nie ma opcji usunięcia. Edytowane Piątek o 19:29 przez pecio Cytuj
ViP3R Napisano Piątek o 19:26 Napisano Piątek o 19:26 Czy ktoś orientuje się gdzie można sprawdzić jakiś harmonogram aktualizacji tych map? https://drive.google.com/drive/folders/191J2jizSYd26XIvsGGh6Mdc-0I3bDt_B W moim EE2 działa poprawnie wersja bez polskich znaków. Na pozostałych są krzaki w nazwach. Wersja full bez pl znaków niestety nie została zaktualizowana. Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 19:39 Napisano Piątek o 19:39 48 minut temu, pecio napisał: wyłączasz mapy tego regionu /państwa które już były Mam: INTL Standard Basemap, NR Garmin DEM Map EU 2023.10 Garmin Geocode Map EU 2024.10 Garmin Cycle Map Europe West 2024.10 Garmin Cycle Map Europe Central 2024.10 Garmin Cycle Map Europe East 2024.10 Zaczynam nieśmiało podejrzewać że być może zaistniała ta sytuacja: 53 minuty temu, pecio napisał: W innym wypadku Garmin może dostać pierXXXlca nie wiedząc na którym "podkładzie " pracować Które wyłączyć bo może nie muszę nic wgrywać tylko Garmin zgłupiał bo ma za dużo map. Cytuj
dfq Napisano Piątek o 19:40 Napisano Piątek o 19:40 (edytowane) @pecio Wkleisz i wszystko znika bo jest automatycznie w locie konwertowane na .fit i wrzucane do courses. U mnie bez problemu usunąłem z poziomu Edka Nawigacja/kursy/kosz. Zobacz via komp czy ci nie siedzi w katalogu courses. @chrismel No możesz śmiało podróżować po całej Europie 🤣 Edytowane Piątek o 19:45 przez dfq 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:41 Napisano Piątek o 19:41 (edytowane) Już zrobiłem doktorata. Dalej Garmin nie czyta gpx. A więc po wklejeniu gpx do New Files Garmin sobie ten plik konwertuje do fit i wrzuca do Courses i dopiero wtedy go widzi. Dla tego ten folder New Files to taki trójkąt bermudzki ze znikającymi plikami . @chrismel Europe East. Edytowane Piątek o 19:43 przez pecio 2 1 Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 19:49 Napisano Piątek o 19:49 @pecio Czyli nic mi się nie dubluje w tej chwili w tych mapach które aktualnie mam ? Dopiero kiedy wgram te mapy topo które ściągnąłem muszę wyłączyć Europe East ? Cytuj
dfq Napisano Piątek o 20:07 Napisano Piątek o 20:07 @pecio ten trójkąt bermudzki ze znikającymi plikami to dynamiczny konwerter gpx->fit. Za dużo roboty by mieli w systemie i duże pole do błędów by ogarnąć oba formaty na raz skoro wszystko wcześniej leciało na .fit-ach. Tak jest najprościej i bezpieczniej. Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 20:18 Napisano Piątek o 20:18 @pecio - ślicznie dziękuję. Zrobiłem test "na sucho" z domu do Nowego Dworu i trasa wygląda idealnie. Prowadzi mnie ładnie szutrówką nad Wisłą a w momencie kiedy robi się nieprzyjemnie sugeruje zjazd z niej na ścieżkę rowerową wzdłuż głównej drogi. Sam dokładnie tak jeżdżę. Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 07:30 Napisano Sobota o 07:30 @pecio Powtórzę się - Garmin powinien Ci płacić albo przynajmniej udostępniać urządzenia do testów i recenzji; polski dystrybutor Marina, oprócz własnego bloga i kanału na YT udostępnia rowery pewnemu blogerowi. Kto za tym, żeby pecio został uhonorowany? Wpisujcie miasta Cytuj
pecio Napisano Sobota o 08:28 Napisano Sobota o 08:28 (edytowane) 12 godzin temu, dfq napisał: @pecio ten trójkąt bermudzki ze znikającymi plikami to dynamiczny konwerter gpx->fit. Za dużo roboty by mieli w systemie i duże pole do błędów by ogarnąć oba formaty na raz skoro wszystko wcześniej leciało na .fit-ach. Tak jest najprościej i bezpieczniej. @dfq po wczorajszym " burzliwym " 😉 wieczorku załapałem o co chodzi . Po ostatnich aktualizacjach na szybkiego zobaczyłem , że się zmieniła "struktura " ale nie wnikałem co się z czym je bo ostatnio czasu mam mało. @spidelli nie przesadzaj . Ja wiem tyle co nic i jak widzisz też się wiecznie uczę , przy Garminie - wieczna nieustająca edukacja. Po to są takie tematy aby nieść wzajemnie to wielkie brzemię w postaci kaganka oświecenia . 😁 Na innym forum "dedykowanym "- tam są goście co zęby zjedli na Garminie i to w czasach gdy ja w "pieluchy srałem " 🤣 A tak nawiasem pisząc muszę zobaczyć czy jeszcze istnieje bo lata tam nie wchodziłem od czasów "ręczniaka". @chrismel te mapy są aktualizowane co tydzień jak dobrze pamiętam. Ale nie musisz tego tak często czynić bo przez ten czas mało się zmienia w sieci "kresek". Wystarczy co trzy miechy. A robisz to tak samo z tym , że ten "stary" obraz IMG z mapą najpierw usuń i potem wklej nowy. A usuwasz z poziomu folderu - zaznacz - usuń. Edytowane Sobota o 08:35 przez pecio 2 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 08:31 Napisano Sobota o 08:31 (edytowane) Nie przesadzam, chyba masz największy zasób wiedzy na temat G na tym forum. To dedykowane forum, o ile istnieje, jest specyficzne, takie towarzystwo wzajemnej adoracji, najczęstsza rada, jaką tam otrzymałem było "przeczytaj instrukcję" Podobny poziom nadętej bufonady odnotowałem na forum z szosą w nazwie Czyli mam co najmniej dwa fora poobrażane PS. A to nie jest "kaganiec oświaty"? Edytowane Sobota o 08:33 przez spidelli 1 2 Cytuj
pecio Napisano Sobota o 08:50 Napisano Sobota o 08:50 (edytowane) Kiedyś na tym forum "dedykowanym " Garniakowi 😉 toczyło się życie . Teraz właśnie przeglądam i mam wrażenie , że oglądam dziadka w piórniku na moment przed wjazdem do pieca. 🤣 Ale kopalnią wiedzy jest w specyficznych tematach - jak wiemy co szukać. A z "cieńkiegumki.org" 😁 bo chyba o tym mówimy zachowuję bezpieczny dystans. Zawsze miałem "udry" z "dzierżycielami baraniny". Na innym krakowskim już nie istniejącym forum to nawet urastało do rangi krucjaty ( miałem kilka wyroków zaocznych i widmo spalenia na stosie ). 😉 Edytowane Sobota o 08:51 przez pecio 1 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 08:57 Napisano Sobota o 08:57 Spoko, stos Ci juz nie grozi, co najwyżej krzesło elektryczne zasilane z OZE 🤣 Może mój osąd tych forów dziś by się zmienił, bo wyrobiłem go sobie jako zielony, dziś sam odsyłam do czytania instrukcji 😉😎 No ale to jest tak, jak w tej historii: Cytat Goldbaumowie zaprosili Rosenzweigów na wystawną kolację. Na drugi dzień stary Goldbaum dzwoni do sędziwego Rosenzweiga i mówi: – Słuchaj, Lewi, przepraszam cię, ale jest taka nieprzyjemna sytuacja: po waszym wyjściu przy sprzątaniu okazało się, że zniknęły dwie srebrne łyżeczki. Goldbaum na to: – Słuchaj, Mosze, czyś ty zwariował, na co mnie twoje dwie łyżeczki, choćby srebrne? Szukałeś ich wszędzie? – Szukałem. – I pod stołem szukałeś? – Szukałem. – A w zlewie szukałeś? – Szukałem. – I co, nie znalazły się? – No znalazły się, ale niesmak pozostał. 5 Cytuj
chopmaz Napisano Sobota o 12:05 Napisano Sobota o 12:05 3 godziny temu, pecio napisał: A robisz to tak samo z tym , że ten "stary" obraz IMG z mapą najpierw usuń i potem wklej nowy. A usuwasz z poziomu folderu - zaznacz - usuń. Jak wgrywałem mapy OSM to nigdy nie usuwałem starego pliku. Zastępowalem go nowym. Jednak powinienem najpierw usunąć? Cytuj
pecio Napisano Sobota o 13:13 Napisano Sobota o 13:13 (edytowane) Jak wrzucasz mapy tego samego "poligona" lecz nowszą wersję to starą zawsze bezwzględnie usuwaj. Tak dla zdrowia psychicznego Garmina.🤣 Po co to ma się później na Twoim stanie odbijać w trakcie eksploatacji Edka. Edytowane Sobota o 13:16 przez pecio 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi