Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@sky87  w obecnych Edge  (bez 1050)  masz  transfleksyjny  MiP.  W porównaniu MiP do µLED  jest  wielka  przeogromna przepaść .  Porównując   to tak jakbyś się przesiadł z furmanki  do Mercedesa S klasy.     Apple się przymierzało  do montowania µLED  ale  jak księgowi podliczyli finalną cenę za ich zegarek to zarząd  przerażony zablokował  wprowadzanie tego ekranu.   Garmin jak faktycznie  wprowadzi to tylko do  urządzeń premium  i cena podejrzewam skoczy o 200-300 USD. Zresztą zobaczymy w którym kierunku to pójdzie. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Cześć. Taki problem:
mam starego Edge 130 plus (odkupiona używka) – za cholerę nie widzi go Express (probowałem podłacząć na 3 roznych kompach: i mac i pc).
Nie chce tez dzialać uruchomienie w trybie pamięci masowej (wciśnięty przycisk Start przez 30 sec)

Natomiast wszystko inne działa - Connect go widzi, trasy sie wgrywają bez problemu, nawiguje po kresce elegancko, ładuje sie przez usb, przez ładowarke (różnymi kablami, wiec to nie gniazdo chyba raczej).

Ma ktoś jakis pomysł, co moze byc nie tak? W sumie to oprocz akualizaji oprogramowania nic wiecej w Exprss nie zrobie, ale mnie to denerwuje :)

Napisano (edytowane)

Do Connect wchodzisz z telefonu ?   Zapewne tak.   Przy próbie wejścia  do Connect na komputerze  przechodzisz przez Expressa.  Zapewne  nie masz sterowników   Garmina  USB i dla tego nie widzi szpejów podpiętych.

Pobierz  i zainstaluj  tylko one są pod Windowsa  ! https://www8.garmin.com/suport/download_details.jsp?id=591

Edytowane przez pecio
Napisano

Mam Connecta i na tel i jestem zalogowany w przeglądarce. Connect "przeglądarkowy" widzi mojego 130+, ale Express (desktop app) juz nie...

Sterowniki to nie to (na mac'u zreszta nie ma "sterowników" w windows'owym tego słowa znaczeniu).

Mam tez Fenixa i zeby komp go widzial jako dysk usb, mam taki maly programik Android File Transfer - i działa z Fenixem, ale z 130+ juz nie.
OS X nie widzi 130 wogole na magistrali usb.

A jest inny sposob na aktualizację firmware niz przez Expressa?

W sumie ten komputerek działa i nawiguje, tylko ma cholernie słabą baterię – wiec moze go po prostu wymienię na GeoID i bedzie spokój :)
Tym bardziej ze używam g tylko do jazdy "po kresce" (mapowego garmina miałem, ale wolę breadcrumps niż mapy, bo musialbym stawać i okulary zakładać zeby na tej mapie coś zobaczyć) 

Napisano
Cytat

A jest inny sposob na aktualizację firmware niz przez Expressa?

Owszem, przez aplikację Connect na telefonie, ale mój 130 nigdy nie dał się tak zaktualizować, musiałem używać Expressa.

Napisano (edytowane)

Aha ty masz  mac'a .  To trochę komplikuje bo Garminy  do niedawna bardzo nie lubiły się z jabłkiem .  W nowszych softach  coś się polepszyło ale czy jest w tym temacie dobrze na 130  to nie wiem.  

A na mac'u masz zainstalowanego Expressa ?   https://www.garmin.com/pl-PL/software/express/mac/

Inne wyższe modele  mogą się automatycznie przez WiFi aktualizować.  Nie dotyczy to 130. 

A przydzieliłeś uprawnienia   dostępu do plików Garmina w mac'u

Edytowane przez pecio
Napisano
5 godzin temu, pecio napisał:

@sky87  w obecnych Edge  (bez 1050)  masz  transfleksyjny  MiP.  W porównaniu MiP do µLED  jest  wielka  przeogromna przepaść .  Porównując   to tak jakbyś się przesiadł z furmanki  do Mercedesa S klasy.     Apple się przymierzało  do montowania µLED  ale  jak księgowi podliczyli finalną cenę za ich zegarek to zarząd  przerażony zablokował  wprowadzanie tego ekranu.   Garmin jak faktycznie  wprowadzi to tylko do  urządzeń premium  i cena podejrzewam skoczy o 200-300 USD. Zresztą zobaczymy w którym kierunku to pójdzie. 

A taki ekran będzie mógł "świecić" cały czas jak MIP? Bo to jest dla mnie największa zaleta, w słońcu pięknie widoczne wszystko.

Napisano

Tak.  Tylko nie wiem  czy będziesz skłonny wyskoczyć  za nowego 1060 o ile wsadzą tam ten ekran    około 4000 zł . Bo ten nowy Fenix Pro  ma ponoć kosztować koło 8000 zł. 

Napisano (edytowane)

@sky87 8 klocków za Garmina Ciebie przeraża ...to co powiesz na ten zegarek. https://www.garmin.com/pl-PL/p/1765781/pn/010-03393-31

Dla mnie  830 też  był tym wystarczającym do czasu przesiadki na 1030. Teraz nie wyobrażam sobie powrotu do małego guwieńka .😁 Jakby dali ciut większy ekran bez powiększania budy w 1060 to bym się nie pogniewał.

Edytowane przez pecio
  • Zmieszany 1