Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina.
Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym ;)

Napisano

A tak nawiasem   ....patrząc na rewelacje jakie nas szczekają 😁

Zrzut ekranu_25-1-2025_112026_garminrumors.com.jpeg

...…. to żyję nadzieją  ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna.

7 minut temu, zekker napisał:

Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina.
Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym ;)

Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę .

• +1 pomógł 1
Napisano
3 godziny temu, pecio napisał:

Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" .

A czy da się zmienić kolor wyznaczonej trasy ? W Explore 1 miałem fiolet ale jakoś wyraźniej się odróżniał od reszty mapy. W dwójce niby kolor jest podobny ale zlewa mi się z mapą i często nie wiem gdzie mam jechać.

Napisano (edytowane)

Tak to dokładnie to  tylko w innym słownym ujęciu .  To jest to o czym piszesz .😁 Podczas nawigowania kolor tej wyznaczonej krechy zmieniasz .

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

U mnie nic się nie zmienia obojętnie jaki kolor wybiorę - zawsze mam fiolet. Mówię o nawigowaniu w rodzaju znajdź adres, potem klikam "jedź", Garmin oblicza i wykreśla mi grubą krechę ale zawsze w tym samym kolorze.

Napisano (edytowane)

@chrismel no nie opowiadaj .... 😉  jakiego Edka masz ? Od kiedy pamiętam  zawsze była opcja zmiany  wytyczonej  krechy czy to w 800/810/820/830/1030/1040 i innych modelach tej rodziny.     Niezależnie jak wytyczyłeś kurs zawsze  ta "prowadząca" krecha była takiego koloru jaki wybrałeś. Baaa.... nawet kolor strzałki  możesz zmienić np. na trójkolorowy. Oczywiście  nie w menu ale po dopisaniu / modernizacji  kodu   w fabrycznych plikach " TYP".

Obstawiam , że masz Explorera 🤣 ... bo one prowadzą swoje "nocne "życie 😁

Edytowane przez pecio
Napisano
5 godzin temu, pecio napisał:

@sky87 Da się.😁  Wchodzisz do "Menu" , potem - "Ustawienia" . Wybierasz w pozycji "Profile aktywności" i twój profil pod którym śmigasz, a następnie wybierasz kolejno "Nawigacja"  a tam "Mapa". Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" .

I tam masz do wyboru paletę dostępnych kolorów do zmiany barwy linii dla przebytej drogi.

W zegarku nie da się żadnego koloru wybrać.

W 530 kolor przebytej trasy wiem że jest, ale mi chodziło o to co koledze @chrismel . Gdzie te pliki? Bo na szybko nie znalazłem po podłączeniu 530.

Napisano (edytowane)

@sky87 aaaaa..... w zegarku ! Trzeba było tak pisać od razu . Nie ma opcji zmiany koloru krechy , jest zawsze domyślna w tym fioleciku wpadającym w róż. 

A co do modyfikacji plików  - trzeba wiedzieć który, trzeba wiedzieć  co w tym pliku  zrobić ( bo każda nieumiejętna ingerencja kończy się wykrzaczeniem Garmina .  Umiesz coś tam napisać w stylu CSS  na stronkę w necie ?

A te pliki masz w folderze 'MAPTHEMES" . Najlepiej napisać swój własny , wkleić i w ustawieniach Garmina  go wskazać. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Nie umiem, ok to dam sobie spokój ;)

A w zegarku pisałem nie o tym fiolecie który prowadzi (jest ok), tylko ślad jaki po sobie zostawiam i trasa wrzucona na mapę PRZED rozpoczęciem nawigowania. Obie krechy są czerwone. Jak robię zygzaki, to część już przebyta zlewa się z utworzonym śladem aktywności.

Napisano (edytowane)

Czyli z folderu mapthemes mogę edytować plik classic, który jako jedyny używam na 530. To teraz muszę znaleźć który kolor jest od czego i np w paincie sprawdzić jaki kod jest od koloru który mnie interesuje :) EDYCJA/// Jednak nie, plik mountain zawiera bardzo dużo pozycji, których classic nie posiada

Chyba że masz rozpiskę tego co jest w pliku kmtf.

A na zegarek też można taki wrzucić? Czy może się coś wysypać?

Edytowane przez sky87
Napisano

Tak dla przykładu   - tworzymy sobie dodatkowy pliczek

garmin1_1.jpg

a tu wyrywek kodu  odpowiedzialnego za kolorystykę strzałki. Kolega @dfq  będzie wiedział   jaki mam kolorek ustawiony ..😁

garmin2_1.jpg

Dobrany w drodze wieloletnich eksperymentów  i akurat taki  .....był najlepszy 🤣

@sky87 oj mało znasz Garmina....  Możesz edytować  a on i tak przywróci  do stanu z przed edycji. Ty musisz napisać swój. 

Napisano
1 godzinę temu, pecio napisał:

jakiego Edka masz

Edge Explore 2. Na górze wyświetla mi się nazwa menu: kolor linii, mam do wyboru 12 pokolorowanych kółek, mogę to zmienić, dostaję potwierdzenie w postaci kwadratu - kolor przebytej trasy. Ale krecha jest cały czas w tym samym kolorze - fioletowa.

Napisano (edytowane)

@chrismel bo jesteś szczęściarzem   😉... Explorery są już na sofcie piątej generacji z AI i one lepiej wiedzą jaki kolor krechy  pasuje do lakieru Twojego roweru.  🤣

One żyją swoim własnym "bujnym" erotycznym ...tfuuu ezoterycznym bytem. 😁

Tak postanowił pewien hinduski programista z Garmina 😉

Edytowane przez pecio
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@dfq dokładnie.👍 Czerwona obwódka , białe wypełnienie.   Tak najlepiej  jest widoczna na moich mapach .Kontrastuje z  "narysowanymi " krechami dróg , śladem ,itp.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Zrobiłem na rowerze 30km. Transmitowałem tętno do licznika. Statystki pojawiły się, coś tam się liczy i przelicza. Chyba może być, za krótko mam zegarek żeby coś więcej wiedzieć.

Za to 530 pierwszy raz zwariowała. W pewnym momencie stan baterii zaczął rosnąć, po przyjeździe do domu miałem 100%. No hit, tak jeszcze nie było. Dopiero po restarcie pojawił się poprawny stan (76). Jaja

Edytowane przez sky87
Napisano
W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał:

to żyję nadzieją  ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna

Z baterii, która będzie siadać po kilku godzinach ;)
Ja bym się przedwcześnie nie podniecał, bo cokolwiek aktywnie świecącego, zwłaszcza w pełnym słońcu nie będzie efektywniejsze niż lcd z warstwą refleksyjną.

Oled, µled w zegarkach się sprawdzają, bo nie muszą świecić cały czas. Licznik, podkład mapowy, nawigację raczej chcemy widzieć cały czas. Klepanie, żeby podświetlenie się zwiększyło nie jest wygodne.

W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał:

Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę .

Niby nie, ale patrząc jak bardzo ludzie kochają się z cyferkami, statystykami, prowadzeniem za rączkę przez automaty, to jednak widać tutaj sporo narzekań na synchronizację itp.

Napisano (edytowane)

@zekker jesteś w błędzie.  Nowa "stara" technologia "microled" adaptowana rozmiarowo do  urządzeń noszonych   cechuje się o wiele niższym poborem energii  niż obecny ekran  zastosowany w 1050 ( będzie spory zysk w czasie działania ).   Ekrany microled  są też o wiele cieńsze niż oledy  stosowane w zegarkach a co za tym idzie można zmieścić większy akumulator.  Jedyny ból  są potwornie drogie (na obecną chwilę ) i zapewne Garmin będzie je stosował tylko w urządzeniach premium  ( przynajmniej na początku).  

Jeszcze inna  wielka zaleta microledów w porównaniu do oledów . W mocnym świetle słonecznym  zawartość ekranu na micro   jest o niebo lepiej widoczna.

No i te ekrany nie ulegają wypaleniu jak oledy na statycznych obrazach,  biją je pod względem  żywotności.

Edytowane przez pecio