Mod Team bogus Napisano wczoraj o 10:09 Mod Team Napisano wczoraj o 10:09 Proszę bardzo, dla Was forumowiczów wszystko zgodnie z życzeniem. 😜 1 Cytuj
zekker Napisano wczoraj o 10:25 Napisano wczoraj o 10:25 Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina. Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 10:31 Napisano wczoraj o 10:31 A tak nawiasem ....patrząc na rewelacje jakie nas szczekają 😁 ...…. to żyję nadzieją ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna. 7 minut temu, zekker napisał: Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina. Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę . 1 Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 10:34 Napisano wczoraj o 10:34 3 godziny temu, pecio napisał: Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" . A czy da się zmienić kolor wyznaczonej trasy ? W Explore 1 miałem fiolet ale jakoś wyraźniej się odróżniał od reszty mapy. W dwójce niby kolor jest podobny ale zlewa mi się z mapą i często nie wiem gdzie mam jechać. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 10:36 Napisano wczoraj o 10:36 (edytowane) Tak to dokładnie to tylko w innym słownym ujęciu . To jest to o czym piszesz .😁 Podczas nawigowania kolor tej wyznaczonej krechy zmieniasz . Edytowane wczoraj o 10:37 przez pecio 1 Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 10:52 Napisano wczoraj o 10:52 U mnie nic się nie zmienia obojętnie jaki kolor wybiorę - zawsze mam fiolet. Mówię o nawigowaniu w rodzaju znajdź adres, potem klikam "jedź", Garmin oblicza i wykreśla mi grubą krechę ale zawsze w tym samym kolorze. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 12:09 Napisano wczoraj o 12:09 (edytowane) @chrismel no nie opowiadaj .... 😉 jakiego Edka masz ? Od kiedy pamiętam zawsze była opcja zmiany wytyczonej krechy czy to w 800/810/820/830/1030/1040 i innych modelach tej rodziny. Niezależnie jak wytyczyłeś kurs zawsze ta "prowadząca" krecha była takiego koloru jaki wybrałeś. Baaa.... nawet kolor strzałki możesz zmienić np. na trójkolorowy. Oczywiście nie w menu ale po dopisaniu / modernizacji kodu w fabrycznych plikach " TYP". Obstawiam , że masz Explorera 🤣 ... bo one prowadzą swoje "nocne "życie 😁 Edytowane wczoraj o 12:11 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano wczoraj o 12:25 Napisano wczoraj o 12:25 5 godzin temu, pecio napisał: @sky87 Da się.😁 Wchodzisz do "Menu" , potem - "Ustawienia" . Wybierasz w pozycji "Profile aktywności" i twój profil pod którym śmigasz, a następnie wybierasz kolejno "Nawigacja" a tam "Mapa". Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" . I tam masz do wyboru paletę dostępnych kolorów do zmiany barwy linii dla przebytej drogi. W zegarku nie da się żadnego koloru wybrać. W 530 kolor przebytej trasy wiem że jest, ale mi chodziło o to co koledze @chrismel . Gdzie te pliki? Bo na szybko nie znalazłem po podłączeniu 530. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 12:39 Napisano wczoraj o 12:39 (edytowane) @sky87 aaaaa..... w zegarku ! Trzeba było tak pisać od razu . Nie ma opcji zmiany koloru krechy , jest zawsze domyślna w tym fioleciku wpadającym w róż. A co do modyfikacji plików - trzeba wiedzieć który, trzeba wiedzieć co w tym pliku zrobić ( bo każda nieumiejętna ingerencja kończy się wykrzaczeniem Garmina . Umiesz coś tam napisać w stylu CSS na stronkę w necie ? A te pliki masz w folderze 'MAPTHEMES" . Najlepiej napisać swój własny , wkleić i w ustawieniach Garmina go wskazać. Edytowane wczoraj o 12:53 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano wczoraj o 12:49 Napisano wczoraj o 12:49 Nie umiem, ok to dam sobie spokój A w zegarku pisałem nie o tym fiolecie który prowadzi (jest ok), tylko ślad jaki po sobie zostawiam i trasa wrzucona na mapę PRZED rozpoczęciem nawigowania. Obie krechy są czerwone. Jak robię zygzaki, to część już przebyta zlewa się z utworzonym śladem aktywności. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 12:54 Napisano wczoraj o 12:54 @sky87 Programiści Garmina jeszcze tak daleko się nie zapuścili.😁 1 Cytuj
sky87 Napisano wczoraj o 13:01 Napisano wczoraj o 13:01 (edytowane) Czyli z folderu mapthemes mogę edytować plik classic, który jako jedyny używam na 530. To teraz muszę znaleźć który kolor jest od czego i np w paincie sprawdzić jaki kod jest od koloru który mnie interesuje EDYCJA/// Jednak nie, plik mountain zawiera bardzo dużo pozycji, których classic nie posiada Chyba że masz rozpiskę tego co jest w pliku kmtf. A na zegarek też można taki wrzucić? Czy może się coś wysypać? Edytowane wczoraj o 13:07 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 13:15 Napisano wczoraj o 13:15 Tak dla przykładu - tworzymy sobie dodatkowy pliczek a tu wyrywek kodu odpowiedzialnego za kolorystykę strzałki. Kolega @dfq będzie wiedział jaki mam kolorek ustawiony ..😁 Dobrany w drodze wieloletnich eksperymentów i akurat taki .....był najlepszy 🤣 @sky87 oj mało znasz Garmina.... Możesz edytować a on i tak przywróci do stanu z przed edycji. Ty musisz napisać swój. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 13:30 Napisano wczoraj o 13:30 I jeszcze napiszę ,że nie na wszystko mamy wpływ w Garminie. Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 14:10 Napisano wczoraj o 14:10 1 godzinę temu, pecio napisał: jakiego Edka masz Edge Explore 2. Na górze wyświetla mi się nazwa menu: kolor linii, mam do wyboru 12 pokolorowanych kółek, mogę to zmienić, dostaję potwierdzenie w postaci kwadratu - kolor przebytej trasy. Ale krecha jest cały czas w tym samym kolorze - fioletowa. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 15:31 Napisano wczoraj o 15:31 (edytowane) @chrismel bo jesteś szczęściarzem 😉... Explorery są już na sofcie piątej generacji z AI i one lepiej wiedzą jaki kolor krechy pasuje do lakieru Twojego roweru. 🤣 One żyją swoim własnym "bujnym" erotycznym ...tfuuu ezoterycznym bytem. 😁 Tak postanowił pewien hinduski programista z Garmina 😉 Edytowane wczoraj o 15:32 przez pecio 1 Cytuj
dfq Napisano wczoraj o 15:46 Napisano wczoraj o 15:46 (edytowane) @pecio kolorek roweru mojej żony 😀 Widzę tam czerwony z jakimiś białymi wstawkami 🤣 Edytowane wczoraj o 15:48 przez dfq Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 16:01 Napisano wczoraj o 16:01 (edytowane) @dfq dokładnie.👍 Czerwona obwódka , białe wypełnienie. Tak najlepiej jest widoczna na moich mapach .Kontrastuje z "narysowanymi " krechami dróg , śladem ,itp. Edytowane wczoraj o 16:05 przez pecio 1 Cytuj
sky87 Napisano wczoraj o 17:37 Napisano wczoraj o 17:37 (edytowane) Zrobiłem na rowerze 30km. Transmitowałem tętno do licznika. Statystki pojawiły się, coś tam się liczy i przelicza. Chyba może być, za krótko mam zegarek żeby coś więcej wiedzieć. Za to 530 pierwszy raz zwariowała. W pewnym momencie stan baterii zaczął rosnąć, po przyjeździe do domu miałem 100%. No hit, tak jeszcze nie było. Dopiero po restarcie pojawił się poprawny stan (76). Jaja Edytowane wczoraj o 18:04 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu @sky87 witamy w rodzinie Garmina...... przywyknij do tego 😁 Cytuj
sky87 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 530 mam dwa lata. Oprócz "aktualizacji gps", nie było nigdy żadnych wahań nastroju 😅 Cytuj
zekker Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał: to żyję nadzieją ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna Z baterii, która będzie siadać po kilku godzinach Ja bym się przedwcześnie nie podniecał, bo cokolwiek aktywnie świecącego, zwłaszcza w pełnym słońcu nie będzie efektywniejsze niż lcd z warstwą refleksyjną. Oled, µled w zegarkach się sprawdzają, bo nie muszą świecić cały czas. Licznik, podkład mapowy, nawigację raczej chcemy widzieć cały czas. Klepanie, żeby podświetlenie się zwiększyło nie jest wygodne. W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał: Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę . Niby nie, ale patrząc jak bardzo ludzie kochają się z cyferkami, statystykami, prowadzeniem za rączkę przez automaty, to jednak widać tutaj sporo narzekań na synchronizację itp. Cytuj
pecio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) @zekker jesteś w błędzie. Nowa "stara" technologia "microled" adaptowana rozmiarowo do urządzeń noszonych cechuje się o wiele niższym poborem energii niż obecny ekran zastosowany w 1050 ( będzie spory zysk w czasie działania ). Ekrany microled są też o wiele cieńsze niż oledy stosowane w zegarkach a co za tym idzie można zmieścić większy akumulator. Jedyny ból są potwornie drogie (na obecną chwilę ) i zapewne Garmin będzie je stosował tylko w urządzeniach premium ( przynajmniej na początku). Jeszcze inna wielka zaleta microledów w porównaniu do oledów . W mocnym świetle słonecznym zawartość ekranu na micro jest o niebo lepiej widoczna. No i te ekrany nie ulegają wypaleniu jak oledy na statycznych obrazach, biją je pod względem żywotności. Edytowane 9 godzin temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi