pecio Napisano Piątek o 08:18 Napisano Piątek o 08:18 (edytowane) @sky87 podczas transmisji tętna z zegarka do 530 jest tylko i wyłącznie to robione. Niemniej tego zegarek cały czas "czuwa " 😉 i zbiera dane. Jak chcesz mieć to wszystko na serwerach to wieczorem rób synchronizację jak nie masz z automatu ustawionej . Jak chcesz aby twoim PODSTAWOWYM URZĄDZENIEJM TRENINGOWYM była 530 to musisz zaznaczyć na Connect stosowną opcję . Masz to pod "moje urządzenia" . Klikniesz to rozwinie się lista twoich szpejów i tam możesz ustawiać / edytować. Klikniesz np. na 530 i u góry nad belką masz trzy kropki , klikasz i tam jest " zarządzaj priorytetem urządzenia " , stawiasz ptaszka na stosowny szpej . I teraz najważniejsze : nigdy nie używaj dwóch Garminów do zapisu tej samej aktywności trwającej w tym samym czasie. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś w tym samym czasie odpalił na 530 "jazdę rowerem oraz na 955 " np. "bieg" . Będziesz miał dwie aktywności realizowane w tym samym czasie . Z kolei jak na 530 i równocześnie na 955 odpalisz "jazda rowerem " to....... w zależności od softu ( bo tu bardzo różnie bywa u Garmina 😁) będziesz miał aktywność z "głównego ( jak sobie tak zaznaczyłeś) urządzenia , drugą taką samą , lub dwie co się będą gryzły, lub z zegarka a z 530 będzie sfiksowana .....możliwości jest wiele w zależności od aktualnej inwencji twórczej programistów Garmina. 😁 Po za tym twój 955 przez "trochę czasu" 😉 będzie się uczył twojego "organizmu" aby potem przedstawiać poranne raporty czy przypadkiem nie za dużo wieczorem wypiłeś 🤣😉 PS. Jak czegoś nie opisałem ewentualnie są inne pytania .... postaram się odpowiedzieć . Edytowane Piątek o 08:22 przez pecio 1 Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 08:59 Napisano Piątek o 08:59 Dziękuję za wyjasnienie, ale mam dodatkowe pytania: 1. pod 530 nie ma opcji ustawić jako podstawowe urządzenie, mogę je jedynie usunąć 2. za to jest funkcja Physio TrueUp, może to z automatu się scali? 3. odpalić dwie aktywności, ok ale po co? nie chcę zdublowanych statystyk, po prostu na rowerze który traktuję całkowicie priorytetowo, lubię i chcę używać licznika. Chyba że odpalić na raz, ale nie zapisać z zegarka. Nie wiem za bardzo jak to rozgryźć. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 09:27 Napisano Piątek o 09:27 (edytowane) Z tym odpalaniem równocześnie dwóch aktywniści to pisałem wyżej NIE POLECAM! Reszta opisu to przykłady co się może zrobić w innych scenariuszach. 1. Jak masz na telefonie Garmin Connect to A. Odpalasz apkę i u góry masz - avatar, dzwonek , napis "główny", kółko synchronizacji i miniaturkę któregoś z twoich urządzeń B. Klikasz na to urządzonko i wyskoczy lista wszystkich twoich szpejów C. Wybierasz 530 , klikasz i wyskoczy kolejne memu D. U samej góry nad belką / kreską masz strzałeczkę , napis " ustawienia" i po prawej trzy kropki pionowo zorientowane E. Klikasz te trzy kropki i wyskoczy dymek z ustawienia priorytetu urządzenia , usuń urządzenie F. Klikasz na tą pierwszą pozycje czyli ustawienie priorytetu G.Wyskoczy menu gdzie po przewinięciu znajdziesz pozycję " priorytet urządzenia" H. Pacasz to palcem i wyskoczy lista gdzie będą 530 i 955 I. Stawiasz ptaszka koło tego szpeju co ma być tym najgłównieszym 😁 I to tyle w tej materii Odnośnie punku 2 i Physio. Jest to funkcja która dba aby na każdym twoim Garminie były te same dane " medyczne" ( np.strefy tętna) Oczywiście możesz utworzyć swoje profile "medyczne" dostosowane do typu aktywności ....jakby co 😁 Edytowane Piątek o 09:49 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 10:04 Napisano Piątek o 10:04 Nie do końca się zrozumieliśmy 1. ani w apce na na kompie nie mam innej opcji niż usuń urządzenie, tak dla 530 jak i 955. Na stronie widzę że 955 jest jako podstawowe urządzenie noszone na ciele i podstawowe urządzenie treningowe, jednak nie da się nic z tym zrobić 2. czyli dobrze kombinuję żeby tylko transmitować tętno na 530 i tyle, potem się to zsynchronizuje? Pytam, bo nie mam pasa i nie zamierzam mieć, jednak chcę aby jakoś ten dane w connectcie się zbierały w jedną sensowną całość. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 11:53 Napisano Piątek o 11:53 (edytowane) W aplikacji na TELEFON bo taka procedurę opisywałem musisz to mieć . W aplikacji na komputer nie możesz wszystkiego ustawiać tak jak w apce na telefon. One kierują się oddzielna logiką. Edytowane Piątek o 11:54 przez pecio Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:19 Napisano Piątek o 12:19 Aha .. jeszcze jedno podstawowe pytanie ..... oba Garniaki 530 i 955 masz sparowane z kontem ?????? Bo to podstawa !😁 Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 12:24 Napisano Piątek o 12:24 Oba sparowane, oba się synchronizują i nic nie wyszło , nie mam takich opcji Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:36 Napisano Piątek o 12:36 Wygląda , że nie masz w urządzeniach 955. Bo wtedy wyskoczyłaby lista wszystkich szpejów a tak to tylko widzę 530. Masz taka listę ? I wtedy mając wszystkie jest ta dodatkowa opcja edycji priorytetu . Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 12:45 Napisano Piątek o 12:45 (edytowane) Tak, ja wszystko rozumiem co piszesz i po prostu nie ma takiej opcji. Ot garmin Edytowane Piątek o 12:46 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 13:00 Napisano Piątek o 13:00 I teraz nie klikaj na 530 tylko na 955 . Powinna wyskoczyć. Bo masz chyba inne priorytety ustawione i dla tego tak masz . Wygląda ,że 955 jest głównym domyślnym i pod nim będziesz miał opcje zmiany. Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 13:26 Napisano Piątek o 13:26 W obu przypadkach można tylko usunąć sprzęt. Jak pisałem wcześniej tylko na pc widzę że 955 jest głównym sprzętem, ale bez możliwości zmiany Cytuj
pecio Napisano Piątek o 13:40 Napisano Piątek o 13:40 Ja pierdziu...... mamy oboje taką samą wersję Connecta 5.8 i takie jaja ??? Pogrzebię , zrobię symulację różnych ustawień i zobaczymy co się urodzi. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 14:05 Napisano Piątek o 14:05 (edytowane) No to jedziemy z innej rury .... wchodzisz na Connecta na komputerze "blaszaku" i tam u samej góry z prawej strony powinno być takie coś Potem to klikasz i powinna wyskoczyć taka lista klikasz zarządzaj priorytetem urządzenia i powinno wyskoczyć takie coś I to tyle w tym temacie. Jak masz inaczej to masz totalnie coś u siebie skopane. Edytowane Piątek o 14:13 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 15:26 Napisano Piątek o 15:26 (edytowane) No nie ma, ehh. Widocznie 530 jest "za stara" na takie zabawy. Zatem zostaje tylko transmitować tętno do 530? Edytowane Piątek o 15:33 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 15:41 Napisano Piątek o 15:41 Generacja sprzętu nic tu nie ma do znaczenia. Niezależnie co masz 530 , 520 czy 540 lub 1050 tego typu ustawienia są takie same. Zobaczę tak jak pisałem wyżej na którym etapie się to tak wysypało. 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 17:23 Napisano Piątek o 17:23 (edytowane) Dobra..... @sky87 naprawiamy to co skopałeś podczas dodawania zegarka do ekosystemu . Nie mam dobrych wiadomości 😁 ..... zegarek usuwamy z Connecta. Po usunięciu , jak go z powrotem będziesz parował z Connect i będzie "płakał " w opcjach dodawania aby go uczynić podstawowym urządzeniem treningowym - NIE CZYNISZ TEGO !!!! Powinno to odblokować opcję zmiany priorytetu. Garmin nie jest święty bo skopał to na etapie parowania sprzętu. I wyłącz funkcje Physio TrueUp - 530 jej nie wspiera . I na nic synchro na linii 955 - Connect- 530 . Edytowane Piątek o 17:33 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 17:52 Napisano Piątek o 17:52 No dobra, ale jak go usunę to stracę to co już "uzbierał"? Skoro licznik będzie miał priorytet to jak to wtedy używać? Faktycznie tylko transmisja tętna? Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 18:03 Napisano Piątek o 18:03 40 minut temu, pecio napisał: Garmin nie jest święty Święte słowa 😎 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 21:11 Napisano Piątek o 21:11 (edytowane) Wszystko jest na serwerach Garmina przypisane do twojego konta. Ja wiele razy usuwałem urządzenia i po każdym ponownym dodaniu robił synchronizacje oraz pobierał dane. W urządzeniach pamiętane jest tylko ileś danych po czym stare są nadpisywane. Oba Garminy będą robić dokładnie to do czego zostały stworzone . Zegarek monitoruje cały czas w zależności od ustawień Twoje parametry , analizuje i wypluwa " swoje wnioski" 😁 Tak naprawdę to bez znaczenia jest który ma pierwszeństwo nad drugim. Licznik będzie nawigował , zbierał dane z rowerowych aktywności , transmitował na Connecta . Będziesz oko cieszył wykresikami , słupkami ,itp. Zegarek też będzie robił swoja robotę , analizował czy dobrze "komara ciąłeś" 😁, czy jeszcze w czerwonych krwinkach lata tlen ,itp. Chcesz zegarek używać do transmisji tętna - będzie to robił. Garmin zarypał sprawę ( nie wiem jaką wersje masz oprogramowania układowego w 830) bo oficjalnie nie było go w szpejach wspierających .... (tłumacząc na zrozumiały) między "gatunkową" wymianę danych i analizy "zebranych faktów" 😉 . A wygląda to tak , że Edge transmituje dane na serwery te z kolei podczas synchro do zegarka. Zegarek analizuje to wszystko dodając swoje zebrane dane i wypluwa z powrotem na serwery. I dla tego potem masz różne zalecenia i inne duperele dotyczące twojego stanu, wydolności , etc . Oczywiście na ekranie zegarka też to wszystko wyskakuje podczas zdawania raportów, czy też na "słupkach" parametrów. Nie ma gwarancji , że "zatrybi" opcja zmiany priorytetów podczas próby wymuszenia tego na "sztywno". Wiele razy żonglowałem ustawianiem "pierwszeństwa" i nie ma to żadnego wpływu na codzienna , mozolną pracę obu urządzeń. To dopiero wychodzi w specyficznych warunkach których Ty nigdy nie sprowokujesz. PS. Przepraszam za zagmatwany tok myślenia i ewentualne błędy ........ ta pora plus płyn wzmacniający humor .......😁 Edytowane Piątek o 21:18 przez pecio 1 Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 21:43 Napisano Piątek o 21:43 Serdecznie dziękuje za poświęcony czas i chęci. Operacja udana, pacjent zmarł 😁 Usunąłem 955, przy dodawaniu nie było możliwości ustawić priorytetu. Usunąłem oba, zapomniałem połączenia bt, dodałem najpierw 530, potem 955 i... nic z tego, dalej to samo Cytuj
chopmaz Napisano Piątek o 22:16 Napisano Piątek o 22:16 (edytowane) U mnie, tak jak u @sky87 w aplikacji na telefonie jest tylko możliwość usunięcia urządzenia. Natomiast na stronie, 840 widnieje jako podstawowe urządzenie treningowe natomiast zegarek Venu 3 jako podstawowe urządzenie noszone na ciele. Ale z tego co pamiętam to Venu nie może być głównym urządzeniem treningowym. Edytowane Piątek o 22:20 przez chopmaz Cytuj
pecio Napisano Piątek o 23:15 Napisano Piątek o 23:15 (edytowane) Niezbadane są wyroki Garmina.....😁 Ja kiedyś z powodu ich niedoróbstwa dwa tygodnie walczyłem z mapami , Edek nawet w pewnym momencie ścianę zaliczył. To nie ma co się dalej doktoryzować jak tematu nie przeskoczymy. Trzeba z tym żyć . Kolejna cenna wiedza na temat Garmina i niuansów pomiędzy urządzeniami zdobyta. 😉 Edytowane Piątek o 23:27 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 23:39 Napisano Piątek o 23:39 Niestety, pogodziłem się z durnym działaniem tych urządzeń Z pytań trudnych, da się zmienić kolor przebytej trasy i wrzuconego kursu? W profilu wędrówka jedno i drugie jest czerwone, słabo to wygląda i się zlewa. Natomiast kolor wytyczonej trasy przed nami jest ok. Za to w 530 wyznaczonej trasy jest za jasny, taki różowy, mało co widać. Mapę mam frikart i openmtb, na obu to samo. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 07:11 Napisano wczoraj o 07:11 @sky87 Da się.😁 Wchodzisz do "Menu" , potem - "Ustawienia" . Wybierasz w pozycji "Profile aktywności" i twój profil pod którym śmigasz, a następnie wybierasz kolejno "Nawigacja" a tam "Mapa". Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" . I tam masz do wyboru paletę dostępnych kolorów do zmiany barwy linii dla przebytej drogi. 1 Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 08:59 Napisano wczoraj o 08:59 @pecio a może by tak zmienić temat wątku na [Nawigacja] GARMIN EDGE - pytania, problemy, jak to zrobić Od dawna Explorer to tylko margines tego wątku. @bogus pomożesz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi