Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@sky87 podczas transmisji tętna  z zegarka do 530  jest tylko i wyłącznie to robione.   Niemniej tego zegarek cały czas "czuwa " 😉 i zbiera dane.  Jak chcesz  mieć to wszystko na serwerach  to wieczorem rób synchronizację  jak nie masz  z automatu  ustawionej .  Jak chcesz  aby twoim PODSTAWOWYM  URZĄDZENIEJM TRENINGOWYM  była 530 to musisz zaznaczyć na Connect stosowną opcję   . Masz to  pod "moje urządzenia" . Klikniesz to rozwinie się  lista twoich szpejów i tam możesz ustawiać / edytować.  Klikniesz np. na 530 i u góry nad belką masz  trzy kropki  , klikasz  i tam jest " zarządzaj priorytetem urządzenia "  , stawiasz ptaszka  na stosowny szpej . 

I teraz najważniejsze  :    nigdy nie używaj  dwóch Garminów do zapisu  tej samej aktywności trwającej w tym samym czasie.  Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś w tym samym czasie odpalił  na 530 "jazdę rowerem  oraz na 955 " np. "bieg" . Będziesz miał  dwie aktywności realizowane w tym samym czasie .  Z kolei jak na 530 i równocześnie na 955  odpalisz "jazda rowerem "  to....... w zależności od softu ( bo tu bardzo różnie bywa u Garmina 😁) będziesz miał   aktywność z "głównego ( jak sobie tak zaznaczyłeś) urządzenia , drugą taką samą , lub dwie co się będą gryzły, lub  z zegarka  a z 530 będzie sfiksowana .....możliwości jest wiele w zależności od aktualnej inwencji twórczej programistów Garmina. 😁

Po za tym twój 955 przez "trochę czasu" 😉 będzie się uczył twojego "organizmu"  aby potem   przedstawiać  poranne raporty czy przypadkiem nie za dużo wieczorem wypiłeś 🤣😉

PS. 

Jak czegoś nie opisałem ewentualnie są inne pytania .... postaram się odpowiedzieć .

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuję za wyjasnienie, ale mam dodatkowe pytania: 1. pod 530 nie ma opcji ustawić jako podstawowe urządzenie, mogę je jedynie usunąć :D 2. za to jest funkcja Physio TrueUp, może to z automatu się scali? 3. odpalić dwie aktywności, ok ale po co? nie chcę zdublowanych statystyk, po prostu na rowerze który traktuję całkowicie priorytetowo, lubię i chcę używać licznika. Chyba że odpalić na raz, ale nie zapisać z zegarka. Nie wiem za bardzo jak to rozgryźć.

Napisano (edytowane)

Z tym odpalaniem równocześnie dwóch aktywniści to pisałem wyżej  NIE POLECAM!   Reszta opisu to przykłady co się może zrobić w innych scenariuszach.

1. Jak masz na telefonie Garmin Connect to

A. Odpalasz apkę i u góry  masz - avatar, dzwonek , napis "główny", kółko synchronizacji i miniaturkę któregoś z twoich urządzeń

B. Klikasz na to urządzonko i wyskoczy lista wszystkich twoich szpejów

C. Wybierasz 530 , klikasz i wyskoczy kolejne memu

D. U samej góry nad belką / kreską  masz strzałeczkę , napis " ustawienia" i po prawej  trzy kropki pionowo zorientowane

E. Klikasz te trzy kropki i wyskoczy dymek z ustawienia priorytetu urządzenia , usuń urządzenie

F. Klikasz na tą pierwszą pozycje czyli ustawienie priorytetu

G.Wyskoczy menu gdzie po przewinięciu znajdziesz pozycję " priorytet urządzenia"

H. Pacasz to palcem i wyskoczy lista gdzie będą  530 i 955

I. Stawiasz ptaszka koło tego szpeju co ma być tym najgłównieszym 😁

I to tyle w tej materii

Odnośnie punku 2 i Physio.  Jest to funkcja która dba aby na każdym twoim Garminie były te same dane  " medyczne" ( np.strefy tętna)

Oczywiście możesz utworzyć swoje profile "medyczne" dostosowane do typu aktywności ....jakby co 😁

Edytowane przez pecio
Napisano

Nie do końca się zrozumieliśmy ;) 1. ani w apce na na kompie nie mam innej opcji niż usuń urządzenie, tak dla 530 jak i 955. Na stronie widzę że 955 jest jako podstawowe urządzenie noszone na ciele i podstawowe urządzenie treningowe, jednak nie da się nic z tym zrobić 2. czyli dobrze kombinuję żeby tylko transmitować tętno na 530 i tyle, potem się to zsynchronizuje? Pytam, bo nie mam pasa i nie zamierzam mieć, jednak chcę aby jakoś ten dane w connectcie się zbierały w jedną sensowną całość.

Napisano (edytowane)

W aplikacji na  TELEFON  bo taka procedurę opisywałem  musisz  to mieć   . 

Screenshot_20250124_124831_Connect_1.jpg

Screenshot_20250124_124854_Connect_1.jpg

Screenshot_20250124_124901_Connect_1.jpg

W aplikacji na komputer  nie możesz wszystkiego ustawiać  tak jak w apce na telefon.  One kierują się oddzielna logiką. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Wygląda , że nie masz w urządzeniach 955.  Bo wtedy wyskoczyłaby lista wszystkich szpejów  a tak to tylko widzę 530.  Masz taka listę ?

Screenshot_20250124_133334_Connect_1[1].jpg

I wtedy mając wszystkie jest ta dodatkowa opcja edycji priorytetu .

Napisano

I teraz nie klikaj na 530 tylko na   955 .  Powinna wyskoczyć.  Bo masz chyba inne priorytety ustawione i dla tego  tak masz . Wygląda ,że 955 jest głównym domyślnym i pod nim będziesz miał opcje zmiany. 

Napisano

W obu przypadkach można tylko usunąć sprzęt. Jak pisałem wcześniej tylko na pc widzę że 955 jest głównym sprzętem, ale bez możliwości zmiany

Napisano

Ja  pierdziu......  mamy oboje taką  samą wersję Connecta 5.8   i  takie jaja ???    Pogrzebię , zrobię symulację różnych ustawień  i zobaczymy co się urodzi. 

Napisano (edytowane)

No to jedziemy z innej rury .... wchodzisz na Connecta na komputerze "blaszaku"  i tam u samej góry z prawej strony powinno być takie coś 

Zrzut ekranu_24-1-2025_145321_connect.garmin.com.jpeg

Potem to klikasz i powinna wyskoczyć taka lista 

Zrzut ekranu_24-1-2025_145338_connect.garmin.com.jpeg

klikasz zarządzaj priorytetem urządzenia  i powinno wyskoczyć takie coś 

Zrzut ekranu_24-1-2025_14546_connect.garmin.com.jpeg

I to tyle  w tym temacie. 

Jak masz inaczej to masz  totalnie coś u siebie skopane. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

No nie ma, ehh. Widocznie 530 jest "za stara" na takie zabawy. Zatem zostaje tylko transmitować tętno do 530?

Zrzut ekranu 2025-01-24 162447.png

Edytowane przez sky87
Napisano

Generacja sprzętu nic tu nie ma do znaczenia.  Niezależnie co masz 530 , 520 czy 540 lub 1050  tego typu ustawienia są takie same.    Zobaczę tak jak pisałem wyżej na którym etapie się to tak wysypało. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dobra..... @sky87 naprawiamy to co skopałeś podczas dodawania zegarka do ekosystemu . Nie mam dobrych wiadomości 😁 ..... zegarek usuwamy  z Connecta. 

Po usunięciu ,  jak go z powrotem będziesz parował z Connect   i będzie "płakał " w opcjach dodawania aby go uczynić podstawowym urządzeniem treningowym  - NIE CZYNISZ TEGO  !!!!   

Powinno to odblokować opcję  zmiany  priorytetu. 

Garmin   nie jest święty  bo skopał  to na etapie parowania sprzętu. 

I wyłącz  funkcje Physio TrueUp  - 530 jej nie wspiera .  I na nic  synchro  na linii 955 - Connect- 530  . 

Edytowane przez pecio
Napisano

No dobra, ale jak go usunę to stracę to co już "uzbierał"? Skoro licznik będzie miał priorytet to jak to wtedy używać? Faktycznie tylko transmisja tętna?

Napisano (edytowane)

Wszystko jest na serwerach Garmina przypisane do twojego konta.  Ja  wiele razy  usuwałem  urządzenia i po każdym ponownym  dodaniu  robił synchronizacje oraz  pobierał  dane.  W urządzeniach pamiętane jest tylko  ileś  danych po czym stare są nadpisywane. 

Oba Garminy będą robić dokładnie to do czego zostały stworzone .  Zegarek  monitoruje cały czas w zależności od ustawień Twoje parametry , analizuje  i wypluwa  " swoje wnioski" 😁 Tak naprawdę  to bez znaczenia jest który ma pierwszeństwo nad drugim. 

Licznik  będzie  nawigował , zbierał dane z rowerowych aktywności  , transmitował na Connecta .  Będziesz oko cieszył wykresikami , słupkami ,itp. 

Zegarek   też będzie robił swoja robotę , analizował czy dobrze "komara ciąłeś" 😁,   czy jeszcze w czerwonych krwinkach lata tlen  ,itp. 

Chcesz zegarek używać do transmisji tętna  - będzie to robił. 

Garmin zarypał sprawę   ( nie wiem jaką wersje masz oprogramowania układowego w 830) bo oficjalnie nie było go  w szpejach wspierających   .... (tłumacząc na zrozumiały)  między "gatunkową" wymianę danych i analizy  "zebranych faktów" 😉 .  A wygląda to tak , że  Edge transmituje dane  na serwery  te z kolei podczas synchro do zegarka.  Zegarek analizuje to wszystko  dodając  swoje zebrane dane  i wypluwa z powrotem na serwery.  I dla tego potem masz różne zalecenia i inne duperele dotyczące twojego stanu, wydolności ,  etc . Oczywiście na ekranie zegarka  też to wszystko wyskakuje podczas  zdawania raportów, czy też na "słupkach" parametrów. 

Nie ma gwarancji , że "zatrybi"  opcja zmiany priorytetów podczas próby wymuszenia tego na "sztywno". 

Wiele razy żonglowałem  ustawianiem "pierwszeństwa" i nie ma  to żadnego wpływu na  codzienna , mozolną pracę  obu urządzeń.   To dopiero wychodzi w specyficznych warunkach których Ty nigdy nie sprowokujesz. 

PS. 

Przepraszam za  zagmatwany tok myślenia i ewentualne błędy  ........ ta pora  plus  płyn wzmacniający humor .......😁

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Serdecznie dziękuje za poświęcony czas i chęci. Operacja udana, pacjent zmarł 😁

Usunąłem 955, przy dodawaniu nie było możliwości ustawić priorytetu. Usunąłem oba, zapomniałem połączenia bt, dodałem najpierw 530, potem 955 i... nic z tego, dalej to samo ;)

Napisano (edytowane)

U mnie, tak jak u @sky87 w aplikacji na telefonie jest tylko możliwość usunięcia urządzenia. Natomiast na stronie, 840 widnieje jako podstawowe urządzenie treningowe natomiast zegarek Venu 3 jako podstawowe urządzenie noszone na ciele. Ale z tego co pamiętam to Venu nie może być głównym urządzeniem treningowym.

Edytowane przez chopmaz
Napisano (edytowane)

Niezbadane są wyroki Garmina.....😁 

Ja kiedyś z powodu ich niedoróbstwa dwa tygodnie walczyłem z mapami  , Edek nawet w pewnym momencie ścianę zaliczył.

To nie ma co się dalej doktoryzować jak tematu nie przeskoczymy. Trzeba z tym żyć .

Kolejna cenna wiedza na temat Garmina i niuansów pomiędzy urządzeniami zdobyta. 😉

Edytowane przez pecio
Napisano

Niestety, pogodziłem się z durnym działaniem tych urządzeń :)

Z pytań trudnych, da się zmienić kolor przebytej trasy i wrzuconego kursu? W profilu wędrówka jedno i drugie jest czerwone, słabo to wygląda i się zlewa. Natomiast kolor wytyczonej trasy przed nami jest ok.

Za to w 530 wyznaczonej trasy jest za jasny, taki różowy, mało co widać. Mapę mam frikart i openmtb, na obu to samo.

Napisano

@sky87 Da się.😁  Wchodzisz do "Menu" , potem - "Ustawienia" . Wybierasz w pozycji "Profile aktywności" i twój profil pod którym śmigasz, a następnie wybierasz kolejno "Nawigacja"  a tam "Mapa". Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" .

I tam masz do wyboru paletę dostępnych kolorów do zmiany barwy linii dla przebytej drogi.

• +1 pomógł 1