bastard83 Napisano 10 Grudnia 2024 Napisano 10 Grudnia 2024 (edytowane) Chyba na początku miałem to ustawione, zapomniałem o tym. Bo mnie to irytowało na początku jak się nim po prostu bawiłem. Ale teraz mam nawet czujnik prędkości na kole i podejrzewam, że się będzie wznawiało po ruchu czujnika a nie po sygnale GPS. Swoją drogą chyba Garmin naprawił coś w ostatniej aktualizacji, bo teraz ponownie czujniki Magene S3_ bez problemu się łączą nawet po uśpieniu. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez bastard83 Cytuj
ViP3R Napisano 10 Grudnia 2024 Napisano 10 Grudnia 2024 @pecio Nie wiem jak w innych ale w Explore 2 to średnio działa zwłaszcza w pomieszczeniach. W Edge 130 na autopauzie uruchamiał się przy przejściu dla pieszych więc w Explore 2 ustawiłem próg 8 czy 10km. Niestety po wejściu do pomieszczenia nadal potrafi samoczynnie wznowić aktywność. GPS w pomieszczeniach wariuje podobnie jak w 130. Może przy progu rzędu 20km będzie lepiej ale moim zdaniem to już trochę sztuka dla sztuki Latem gdzieś na postoju na zewnątrz będzie ok. Ale jak trzeba zabrać licznik do środka to moim zdaniem lepiej zatrzymać aktywność i zablokować ekran aby w kieszeni nie było niespodzianek. Cytuj
KSikorski Napisano 10 Grudnia 2024 Napisano 10 Grudnia 2024 W zasadzie jaki jest sens w używaniu autopauzy? Bez niej garmin podaje czas całkowity, czas ruchu oraz średnią prędkość całkowitą i średnią prędkość dla ruchu. Cytuj
sky87 Napisano 10 Grudnia 2024 Napisano 10 Grudnia 2024 Chyba tylko po to żeby widzieć na bieżąco poprawną średnią prędkość. Mi to się właśnie przydaje jak jeżdżę z psem, żeby go nie przemęczać. A dzięki auto pauzie kontroluję swoje tempo, a pies często się zatrzymuje. Cytuj
pecio Napisano 11 Grudnia 2024 Napisano 11 Grudnia 2024 @ViP3R działa w moim wypadku (1040) doskonale. Próg wzbudzenia mam na 5 km/h ustawiony a prędkość leci z czujnika nie z GPSu. Takie kwiatki jak piszesz z GPSu są normalne zwłaszcza w pomieszczeniach ....zaczyna wtedy mocno pływać . Remedium na to - czujnik na koło. Cytuj
chrismel Napisano Środa o 15:21 Napisano Środa o 15:21 @pecio - pomóż Na Explore 2 mam komunikat - brak dostępnych map dla tego rejonu. Coś mi się posypało w trakcie aktualizacji. W internetach piszą żeby wgrać ponownie mapy/mapę ale nie wiem jak. W Garmin Express mam tylko zarządzanie mapami. Mam wybrać coś stamtąd ? Cytuj
pecio Napisano Środa o 16:30 Napisano Środa o 16:30 Najpierw zrób tak . W Expressie sprawdź pod "szczegóły mapy " co się wyświetli. Tam powinny być wszystkie mapy jakie masz w Edku . To raz . Drugie to klikasz " zarządzanie mapami" i tam się wyświetli lista . Z tej lewej listy wybierasz "CycleMap" i po prawej rozwinie się kolejna lista. Zaznaczasz ptaszkami - " Mapa Tras Rowerowych Europy Wschodniej , Mapa Tras Rowerowych Europy Środkowej , Mapa Tras Rowerowych Europy Zachodniej " . Po zaznaczeniu klikasz na dole niebieską beleczkę "Zastosuj zmiany " . Oczywiście Garmin cały czas podpięty pod komputer . Po tym wgrają się na Edka rowerowe mapy Europy z wszystkimi "bambetlami " czyli dane adresowe, DEM , itd 1 Cytuj
chrismel Napisano Środa o 17:02 Napisano Środa o 17:02 Gdzie znajdę "szczegóły mapy" ? Gdzie znajdę te mapy Europy o których napisałeś ? Cytuj
pecio Napisano Środa o 18:05 Napisano Środa o 18:05 Ok. To robimy tak. Podłączasz Edka pod komputer kablem usb. Na blaszaku otwierasz aplikację Garmin Ekspress. I pojawia się taki widok. Tu masz szczegóły map zainstalowanych w EDGE. Po sprawdzeniu co masz w pamięci klikasz na . Wyskoczy ekran gdzie po lewej będziesz miał opcje map - klikasz na CYCLE MAP i wyskoczy to : I wszystko ładnie zaczyna się wgrywać do pamięci EDKA 1 Cytuj
chrismel Napisano Środa o 18:20 Napisano Środa o 18:20 U mnie pojawia się taki widok jak poniżej. Czy pominąć krok sprawdzania szczegółów mapy i po prostu zainstalować te 3 które zaznaczyłeś ptaszkami ? Cytuj
pecio Napisano Środa o 18:22 Napisano Środa o 18:22 W takim razie tak . Od razu przejdź do dalszego etapu czyli instalacji tych map. 1 Cytuj
spidelli Napisano Środa o 18:31 Napisano Środa o 18:31 Ile Wam aktualizuje mapy? U mnie bywa czasami kilka GB i czas to kilka godzin - i tyle to trwa, może nie 6 ale 4 to spokojnie - internet mam faktycznie taki sobie ale chyba przepustowość serwerów Garmina chyba też jest taka sobie ze względu na ruch? Cytuj
chrismel Napisano Środa o 18:55 Napisano Środa o 18:55 Kliknąłem te 3 mapy o których napisał @pecio i mam komunikat 4 godziny 22 minuty. 1 Cytuj
pecio Napisano Środa o 18:58 Napisano Środa o 18:58 (edytowane) Szybciej pójdzie , oni tak na zapas z tym czasem . 😁 A jak szybko to zależy jaki masz typ pamięci w urządzeniu i ile danych chcesz transferować, Ewentualnie jeszcze łącze jak zasysasz przez modem telefoniczny zamiast po światełku 😉😁 Generalnie o wiele szybciej idzie jak bezpośrednio wrzucasz plik do pamięci niż przez serwery Garmina . Edytowane Środa o 19:05 przez pecio 1 Cytuj
spidelli Napisano Środa o 19:07 Napisano Środa o 19:07 O urządzeniu wspominał nie będę ale karta pamięci faktycznie może swoje mieć na sumieniu Cytuj
pecio Napisano Środa o 19:09 Napisano Środa o 19:09 @spidelli dokładnie . Tu decyduje "najsłabsze ogniwo" . 1 Cytuj
chrismel Napisano Środa o 20:15 Napisano Środa o 20:15 Poszło w godzinę. @pecio - pięknie dziękuję za pomoc. Wszystko działa. Cytuj
pecio Napisano Środa o 20:29 Napisano Środa o 20:29 @chrismel spoko , zawsze służę pomocą .... zwłaszcza w tym temacie . Cytuj
zekker Napisano Czwartek o 08:52 Napisano Czwartek o 08:52 13 godzin temu, spidelli napisał: O urządzeniu wspominał nie będę ale karta pamięci faktycznie może swoje mieć na sumieniu W moim już leciwym Edge Touring to najsłabszym ogniwem jest usb, kartę mam znacznie szybszą, choć też bez szału. Aktualizacje przez Garmina już dawno olałem i po prostu ładuję kartę w czytnik. Nowsze liczniki pewnie mają już lepszą obsługę usb ale wątpię, żeby się zbliżały do możliwości usb3. Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 09:31 Napisano Czwartek o 09:31 Karta w czytnik i przez Garmin Express? Same mamy z alternatywnych serwerów tak wrzucałem ale map garminowskich nie aktualizowałem w ten sposób... Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 10:53 Napisano Czwartek o 10:53 @spidelli możesz tak jak i bezpośrednio - kopiuj - wklej . W Edku 1040 jak i tym najnowszym 1050 USB C działa w trybie archaicznym 2.0. Pamięć patrząc po transferach to zapewne eMMC coś w okolicach generacji 4.5 - czyli też z wykopalisk. Jak na dzisiejsze czasy gdzie rządzi UFS 4.0 to straszna bida. Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 19:01 Napisano Czwartek o 19:01 @pecio aktualizacje map ze strony Garmina? Bo tu GE sam wykrywa i pobiera... Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 21:29 Napisano Czwartek o 21:29 (edytowane) @spidelli można i z serwerów Garmina przez Expressa. Ale akurat Garminowskie mapy to taki " średni twór " 😉. Są inne "lepsiejsze" 😁 A już ideałem samemu sobie zrobić stosowną kompilację zestawiku . Wtedy wiesz co jesz. Ale na pocieszenie wszystkie są na bazie danych OSM mniej lub bardziej aktualnych . Różnią się "dodatkami " 😁 A można też tak zrobić żeby Garmin nic wykrywał i nie aktualizował - jakby kto pytał . Edytowane Czwartek o 21:30 przez pecio Cytuj
zekker Napisano Czwartek o 23:25 Napisano Czwartek o 23:25 13 godzin temu, spidelli napisał: Karta w czytnik i przez Garmin Express? Nie, inne mapy. Przez GE robiłem chyba raz wiele lat temu. Najpierw ładnych kilka godzin żeby ściągnąć, potem kolejne żeby skopiować do licznika. 12 godzin temu, pecio napisał: działa w trybie archaicznym 2.0 To i tak nieźle. Mój ma odczyt na poziomie 200kB/s, a zapis o dziwo szybciej bo 580kB/s. Weź z tym aktualizuj 5GB map 😂 Kojarzę, że kiedyś po prostu wykorzystywane układy miały interfejs szeregowy (w senie RS) z prostym konwerterem na usb, a nie pełnoprawny kontroler usb. 1 Cytuj
sky87 Napisano Piątek o 00:04 Napisano Piątek o 00:04 Jako że ten temat jest najaktywniejszy to zapytam tutaj. Mam 530, dokupiłem zegarek FR955. Na rowerze chcę, aby licznik był głównym urządzeniem zbierającym dane. Odkryłem póki co, że mogę transmitować tętno do licznika z zegarka. To wystarczy aby connect zliczał wszystkie statystki które zbiera zegarek? Jak body battery, poziom wytrenowania itd? Pierwszy dzień noszenia zegarka, stąd za dużo ustawień i nie do końca rozumiem niektóre rzeczy 🙃 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi