Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 27.03.2025 o 15:07, Eathan napisał:

Rozumiem abonament w Strava bo tam zarabiają wyłącznie na platformie. Dla mnie Connect to dodatek do urządzeń. 

Ja mam odwrotnie. Connect to konkretne dane a Strava to ? taki facebook dla aktywnych, dla nie których to najważniejsze miejsce bo KOMy 

tylko co po takich "komach" jak tam prędkości max. mają 69-80 km/h 🤣🤣🤣

Strava sama tego nie wywala do czasu aż ktoś oflaguje, czyli jeszcze za nich robotę robić i płacić 😡 

Garmin niech robi coś płatnego jest szansa że będzie coś sensownego choć to co na razie w linku to nic atrakcyjnego.

Napisano

Taki myk wczoraj miałem, odpaliłem edge explore 2 z wycieczką wyznaczoną w komoot, nawigacja doprowadziła do celu ale licznik nie pokazywał ani średniej ani dystansu przejechanego,tylko prędkość. Jak dojechałem do celu to był komunikat że jestem u celu, ale stwierdziłem że nie zapiszę wycieczki tylko na szybko wyznaczyłem sobie drogę powrotną  w mapy cz żeby nie wracać tym samym śladem. Jak dojechałem do domu chciałem to chciałem zapisać cała wycieczkę , to garmin pokazał że przejechałem całe 0 kilometrów :(. A jeszcze podczas jazdy na ekranie pokazywały się dwie kreski i strzałka i nawigacja pikała całe50 km. Ktoś może wie o co chodzi i gdzie ja zrobiłem coś nie tak.

Napisano

Ja miałem wczoraj podobną wycieczkę, najpierw wyznaczyłem trasę po prostu klikając na mapę. Po dotarciu na miejsce zatrzymałem aktywność, zjadłem obiad u teściowej, potem kawa i ciacho. Drogę powrotną wyznaczyłem z OSMAnd~, wysłałem do Garmina, odpaliłem trasę wszystko przebiegło bez problemu. Obiad był dobry.

Napisano (edytowane)

@Jurek63 bardzo proste....... nie uruchomiłeś aktywności. Nawigacja nawigacją a aktywność podczas której rejestruje ślad  - aktywnością. Nawigowanie nie jest równoznaczne z  rejestracją przebytego śladu i wszystkich bajerów z tym związanych .

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Przydała by się opcja, aby przy nawigowaniu zawsze zapisywał ślad, lub żeby była do włączenia taka opcja, chyba że jest a o niej nie wiem. Mam tak ustawione w OSMAnd, natomiast eTrex 32x po włączaniu zapisuje od razy po złapaniu fiksa  i się nawet nie pyta. Bo też kilka razy się na tym złapałem że nie włączyłem aktywności, zapisu gdyż w eTreksie i smartfonie nie musiałem tego robić. Z drugiej strony widać jak ta technika rozleniwia.

Edytowane przez bastard83
Napisano

Dzisiaj 840 pokazywała mi w lesie oderwane od rzeczywistości nachylenie. Np. pojazd 13% jako 8, podjazd 4% jako -3 i podobne kwiatki. Na otwartej przestrzeni było ok. Wersja 24.56

Napisano (edytowane)

@chopmaz dziurka od czujnika  czysta ?   A z drugiej strony -   po  czasach ospałego " czujnika" ( wskazań )  zrobili  nadreaktywny.   Teraz wskazania się motają  ,wyskakują   , opadają  nie mogąc się zdecydować co pokazać.  Od skrajności do skrajności. 

Zewnętrzne apki  potrafią sobie z tym  doskonale radzić  a w Garminie  spartolone algorytmy.

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

@bastard83 Sprawdź ustawienia minutnika w EE2. 

Profil - > Minutnik - > Tryb uruchomienia stopera. 

Wydaje mi się, że po ustawieniu na "Automatycznie" sam rozpocznie rejestrowanie aktywności jeśli wykryje, że jedziesz.

Edit:

Mozesz też ustawić monit z określoną prędkością (ja tak mam domyślnie). 

Wtedy po rozpoczęciu jazdy upierdliwie pipczy więc nie da się tego pominąć. 

Szkoda, że ten monit nie działa po zatrzymaniu aktywności. 

Jak wchodzę do budynku to zatrzymuję aktywność aby GPS nie wariował i blokuję ekran. Po wyjściu czasem zapomnę wznowić aktywność i analogiczny monit byłby pomocny. 

Edytowane przez ViP3R
Napisano
19 godzin temu, bastard83 napisał:

ale żeby włączyć nawigację i nie chcieć zapisu trasy??

Nie każdy chcąc być nawigowanym, chce zapisu trasy. Tak samo nie każdy zapisujący che być nawigowany.
Czy jak w samochodzie odpalasz nawigację, to przejmujesz się zapisem trasy?

Napisano

@ViP3R A to mam, i faktycznie to działa nawet bez nawigacji. Ale mam też czujnik prędkości na kole. Bez niego Garmin co chwila włącza/wyłącza aktywność na postoju.

@zekker Oczywiście że nie. Zresztą nie wiem czy takie nawigacje mają taką funkcję, mam na myśli takie dedykowane Lark czy Tom-Tom, Garmin czy MIO.Ja nigdy z tego nie korzystałem. Ale jesteśmy na forum rowerowym więc piszemy o jeździe rowerem. Nie chcę aby zapis śladu był obligatoryjny ale żeby była taka opcja do włączenia.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 22.03.2025 o 20:21, pecio napisał:

Dziś zauważyłem  ,że w 1040 i pewnie też w EE 2  wyskakują jakieś podprogowe komunikaty. Dosłownie na ułamek sekundy  coś wyskakuje i nawet nie ma możliwości wychwycenia o co chodzi.  

@pecio Ja w EE2 też mam chyba coś takiego. Słyszę piknięcie ale kiedy spojrzę na wyświetlacz to nic nie ma. 

Wydaje mi się, że u mnie to mogą być problemy z prawidłowym wyświetlaniem komunikatu o zbliżaniu się do drogi o dużym natężeniu ruchu (mam to włączone) 

Sygnał dźwiękowy jest często właśnie kiedy zbliżam się do skrzyżowania z drogą wyższej kategorii niż moja. 

Dziś przykładowo miałem też komunikat o ostrym zakręcie w lewo kiedy wyjeżdżałem na rondo 🤣

Napisano

@ViP3R komunikaty o skręcie swoją drogą . Wychwyciłem  , że owe  komunikaty nie są spolszczone  i dotyczą jakiegoś błędu. Ale to tak szybko miga  ,że moja starcza percepcja  tego nie  obejmuje 😁.

Napisano

Mam pytanie odnośnie wyznaczania trasy. W niewyjaśniony sposób zniknęły mi mapy wgrane fabrycznie do Explore 2. Ściągnąłem wersję ze strony Garmina i od tego momentu pojawiły się problemy. Nawigacja wyznacza mi trasę w idiotyczny sposób. Próbowałem zmieniać parametry. Kolarstwo szosowe, jazda po różnej nawierzchni, unikanie wąskich ścieżek, unikanie dróg gruntowych, itd.

Podam dwa przykłady. Pierwszy z dzisiaj. Włączone: jazda po różnej nawierzchni, unikanie wąskich ścieżek. Nawigacja wbija mnie w wąziutką, piaszczystą, prawie nieprzejezdną ścieżkę. Podczas kiedy na wprost biegnie szeroka leśna droga gruntowa prowadząca dokładnie do celu. W trakcie jeszcze dwukrotnie sugeruje mi zmianę trasy. Raz każe odbić w lewo, drugi raz, dla odmiany w prawo. Za każdym razem w znacznie węższą drogę i za każdym razem droga do celu wydłuża się.

Drugi z przed kilku dni. Trasa Pilawa-Góra Kalwaria. Biegnie tam bezpośrednio ładna, asfaltowa, mało uczęszczana droga. Zmieniałem ustawienia, kolarstwo szosowe, jazda po różnej nawierzchni, minimalizuj dystans, minimalizuj czas. Za żadne skarby nie chce mnie nią prowadzić tylko każe robić objazd nadkładający mnóstwo kilometrów. Na dole fotka jak mniej więcej chciała mnie prowadzić.

Na tych mapach które miałem pierwotnie nie było takich cyrków. Da się z tym coś zrobić ?

Pilawa - GK.jpg

Napisano

Kiepskie mapy, ze złymi profilami dróg.
Czyli albo nawigacja tych dróg po prostu nie widzi, albo mają błędny opis, typ i nie chce nimi poprowadzić.

Czy są jakieś triki nie wiem.
Jak nie problem, to spróbowałbym wgrać inne mapy, np. openstreetowe ewentualnie spróbować innej wersji garminowej.

Napisano

Panowie, zrobiłem trasę w RWGPS, tak jak zawsze. Ale tym razem zapisałem format fit. Przez connect iq wrzuciłem do komputerka. I wyszło takie cuś:

Nie miałem komunikatów, mogłem tylko jechać po tym fioletowym czy tam bordowym śladzie. Na zdjęciu akurat nie widać przez te bohomazy. Gdy zapisywałem jako gpx nigdy nie miałem takich cyrków.

IMG_20250403_114322000_HDR.jpg