kouczan Napisano Piątek o 11:42 Napisano Piątek o 11:42 @pecio rozumiem że jak wrzucę te mapy do Garmina to znikną oryginalne POI ale to moje zostaną? Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:24 Napisano Piątek o 12:24 @kouczan Musisz wszystko z Garmina wyrzucić (pliki mapowe, adresowe itd). Popatrz jeszcze jak masz starszy soft z przed aktualizacji w folderze Garmin powinien być zbiór o nazwie POI. Zobacz co tam masz i w razie potrzeby możesz usunąć . Jak już masz na nowym typie oprogramowania to zmieniła się struktura plików i nie ma już takowego folderu. Cytuj
chopmaz Napisano Piątek o 17:55 Napisano Piątek o 17:55 @pecio Warto przejść z wersji 24.56 na najnowszą? Stabilnie działa? Czytałem że nie można znniej wrócić do wcześniejszych wersji, ale tego nie miałem w planach. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 21:11 Napisano Piątek o 21:11 @chopmaz W Garminie "stabilnie działa " jest pojęciem abstrakcyjnym. 😉 Przy splocie pewnych "czynników" zawsze coś się może wysypać. Nie mniej tego najnowszy soft to 26.18 zarówmo dla 1040 jak i ten sam numerek dla EE 2. Jest stabilny. Na razie nie notuję żadnych niepokojących anomali. 1 Cytuj
pecio Napisano Sobota o 19:21 Napisano Sobota o 19:21 Dziś zauważyłem ,że w 1040 i pewnie też w EE 2 wyskakują jakieś podprogowe komunikaty. Dosłownie na ułamek sekundy coś wyskakuje i nawet nie ma możliwości wychwycenia o co chodzi. To jest jedna sprawa, a druga .................. Ile jest wart pomiar tętna z zegarka Garmin ? Po dzisiejszym doświadczeniu - gówno ,TOTALNE ZERO !!!!!! Już śpieszę z wyjaśnieniem . Założyłem rękawiczkę zimową z wysokim mankietem na to zaciągnąłem rękaw kurtki i na to wszystko założyłem zegarek . I właśnie teraz przeglądam aktywność i CO ? Ano Zegarek Garmina zarejestrował ładny przebieg wyimaginowanego tętna . Nawet poszedł dalej bo na tej podstawie przeliczył mi nowe strefy. Nie wiem czy już się załapałem na czujnik Elevate 6 o którym nikt jeszcze nie wie a który wykorzystuje wiązkę rentgenowską ? Od dawna wiedziałem ,że te Garminowskie optyczne czujniki można w bardzo łatwy sposób oszukać na potrzeby kradzieży kasy z zapisanych kart ale tego się nie spodziewałem po ich najnowszym Elevate 5 ( Fenixy 8 ,7, Enduro ,itd). Jednym słowem ładne kwiatuszki wyskakują . Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 05:20 Napisano wczoraj o 05:20 Cytat Dziś zauważyłem ,że w 1040 i pewnie też w EE 2 wyskakują jakieś podprogowe komunikaty. Dosłownie na ułamek sekundy coś wyskakuje i nawet nie ma możliwości wychwycenia o co chodzi. Tym się nie przejmuj. Jeszcze kilka lat, wzrok siądzie i nawet nie zauważysz Cytuj
zekker Napisano wczoraj o 08:17 Napisano wczoraj o 08:17 12 godzin temu, pecio napisał: Założyłem rękawiczkę zimową z wysokim mankietem na to zaciągnąłem rękaw kurtki i na to wszystko założyłem zegarek . I właśnie teraz przeglądam aktywność i CO ? Ano Zegarek Garmina zarejestrował ładny przebieg wyimaginowanego tętna . Nawet poszedł dalej bo na tej podstawie przeliczył mi nowe strefy. Nie wiem czy już się załapałem na czujnik Elevate 6 o którym nikt jeszcze nie wie a który wykorzystuje wiązkę rentgenowską ? Używasz niezgodnie z instrukcją, to czego się spodziewasz? Przecież rękawiczka, kurtka czy cokolwiek innego na 100% zakłóci pomiar. Przy takich warstwach światło nawet nie dojdzie do skóry, ale od ubrań też może się odbić, a jak ręka się rusza, to będzie odbijać w różny sposób, wiec czujnik zareaguje. To trochę tak jakbyś machał magnesem przy czujniku prędkości i się dziwił, że bzdury pokazuje. Bez przesady z tym marudzeniem na garmina, skoro sprzętu używa się kompletnie niezgodnie z zasadami. Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 08:48 Napisano wczoraj o 08:48 @pecio Rilaks, podprogowe komunikaty, pomiary z ... orbity, 12-godzinne spanie od g. 17... Konkurencja nie pozostaje w tyle Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 09:39 Napisano wczoraj o 09:39 @zekker Nie o to chodzi. Komu jak komu ale mnie nie musisz mówić jak się używa szpeju G. 😉😁 To wszystko w imię wyższych celów czynię 🤣 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 12:05 Napisano wczoraj o 12:05 @pecio, a ja tam uważam, że po cichutku planujesz dołączenie do polarowego klubu kolegi @spidelli. Nie wiesz jak to rozegrać i w związku z powyższym, zaczynasz szukać "nowej skuchy" w systemie G, żeby mieć wymówkę 🤪 1 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 14:32 Napisano wczoraj o 14:32 @CoolBreezeOne no to zaczynamy elaborat. 😉 Czy to już ten czas aby podążając za nowymi patriotycznymi europejskimi trendami pchać się w f(ch)ińskie wynalazki pokroju Polara czy Suunto ? Czy w poczuciu beznadziejności sytuacji oddać serce innej amerykańskiej marce - Coros ? A może jednak zwycięży/ł pragmatyzm ? Jest tyle złożonych pytań a odpowiedź jedna , prosta. Uważni "czytacze" zapewne wychwycili moje niedawne ogłoszenie w dziale sprzedam . Tak , już nie posiadam Forerunnera 965. Jego miejsce na nadgarstku zajął inny przedstawiciel gatunku. Nie czekałem na premierę nowego Forka 97x bo z przecieków wiem , że nie warto ( kosmetyczne zmiany) . Po za tym po dwuletnim egzystowaniu z amoledem wróciłem do MiP'a. Nie potrzebuję ekranu do wypalania znajomym oczu - nie tędy droga. Od tego chronometru oczekuję , że będzie dosłownie - wołem roboczym . Tak , tak , piszemy tutaj o prawdziwym tytanie który żadnej pracy się nie boi ....... Garmin Enduro 3 . Tak ,że @CoolBreezeOne nie szykowałem gruntu na nadejście polarnego mesjasza . Choć w ostatnich tygodniach bawiłem się P , S , S i C . Żaden jednak nie przykuł mojej uwagi. Jak mam się babrać w "G" to przynajmniej robię to w "G" o fetorku do którego już się mocno przyzwyczaiłem . 😉😁 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 14:43 Napisano wczoraj o 14:43 @pecio, ja tam jestem ukontentowany z twojego trwania przy ekosystemie "G". Jesteś naszą mega kopalnią wiedzy w temacie i osobiście przyznaję tobie puchar i medal "Master G - Problem Solver" 👍🏆🏅 1 Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 14:44 Napisano wczoraj o 14:44 @pecio zawsze możesz wybrać prawdziwie polskie mapy papierowe i mapnik na kierownicę 😁 1 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 14:49 Napisano wczoraj o 14:49 (edytowane) @Eathan mam i kultywuję z lubością klasyczną nawigację. Zresztą w dzisiejszych czasach jest sygnał "gps" a jutro możemy się obudzić w "analogowej" rzeczywistości. @CoolBreezeOne przeceniasz moją wiedzę i zasługi z nią związaną. Są inni bardziej obyci w tym temacie. Edytowane wczoraj o 14:51 przez pecio 2 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 14:56 Napisano wczoraj o 14:56 (edytowane) Żeby z tym czujnikiem tętna nie było jak ze smartfonem Samsunga który gdy robiło się zdjęcie księżyca podmieniał je na inne, które było ładniejsze🤣 https://www.telepolis.pl/wiadomosci/ksiezyc-samsung-galaxy-zdjecie-problem Garmin może te wszystkie pomiary robi z przysłowiowej d... 😉 Edytowane wczoraj o 14:57 przez smw44199 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 16:03 Napisano wczoraj o 16:03 (edytowane) Akurat w tej materii Samsung za bardzo przegiął w materii Al . Już to dawno zauważyłem na zdjęciach gdzie się robią różne cuda. Z tym księżycem muszę spróbować 😁 Wracając do Garmina . Od czasów pierwszych zegarków zawsze robiłem test ile warta jest optyka ( sensor) . Kiedyś przypadkiem wpadłem jak łatwo oszukać optyczny czujnik tętna. Teraz z uporem nawiedzonego maniaka powtarzam ten proceder. Dziś nawet nakręciłem filmik jak Garmin zawzięcie mierzy tętno leżąc na parapecie. Oczywiście muszą zostać spełnione pewne warunki podczas których głupieje. A tutaj tętno z wczoraj gdzie Garmin "prześwietlał przez dwa grube Gore-texy 🤣 Edytowane wczoraj o 16:11 przez pecio Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 16:04 Napisano wczoraj o 16:04 Producenci zegarków w materiałach reklamowych ścigają się w ilości i kolorach diod a w instrukcji 3 razy napiszą, że to nie jest wyrób medyczny a najlepiej użyć pasa bo w zasadzie ten zegarek to coś tam mierzy Miałem jaja z pomiarem tętna w jednym zegarku - najpierw go przyłapałem, że mi cała sesję ok. 20 km którą sto pięćdziesiąt razy przejechałem bo to jedna z moich 3 tras "po pracy" zaniżył o strefę - dosłownie tam gdzie była 2 strefa - powinna być trzecia, gdzie 2 - pierwsza. Potem zaobserwowałem to, o czym w sumie instrukcja przestrzegała - że pomiar z ręki potrzebuje kilka minut na "dojście" - i faktycznie - wyjechałem z domu, ja mam kilometr od domu już 50 metrów wyżej, podjechałem do granicy lasu, ledwo oddech łapię a tętno mam 115 zamiast ok. 180. Barometr też żył własnym życiem - mieszkam dokładnie 253 m npm. To czy licznik/zegarek/nawigacja pokaże po uruchomieniu 240 czy 260 - ok, to jest granica błędu, można go szybko skalibrować. Ale jeśli ruszam na te swoje 20 km z 253 metrów a wracam na 230 albo mniej - jaja, wystarczyło softem wygładzić przy pętli. On mi potrafił takie głupoty pokazywać nawet przy bieganiu, gdzie nie było mnie mniej niż godzinę, odbiegałem kilometr od domu na OSiR, na OSiRze kręciłem kilka kółek i wracałem do siebie na górkę i miałem takie rozjazdy A to są warunki, w których jestem w stanie elektronikę złapać na oszustwie, bo mam dane. A ile razy mnie gdzie poza domem oszukali? Następny zegarek miał lżejsze życie, bo tętno brałem z pasa. Niedawno wymieniłem na kolejny i w ogóle bym się pomiarem tętna z ręki nie przejmował, gdyby nie przypadek - jest chłodno więc pas trzeba na klatę założyć przed bluzą, kurtką itp. Ale zanim ruszę spod domu, to po bidon się wrócę, powietrza dopompuję itp. A że ostatnio za często baterie w pasie wymieniałem, to odpinam czujnik z jednej strony od pasa i przed ruszeniem przez ubranie go wpinam. Ostatnio się zdziwiłem, że ja zadyszkę złapałem, a tu tętno 75, wtedy do mnie dotarło, że pasa nie wpiąłem i licznik sobie tętno wziął od zegarka (tak bez parowania, no no...). Wpiąłem czujnik i nagle tętno w 2 sekundy wjechało na 115. Wygląda na to, że zegarek jeszcze nie doszedł do siebie i pokazywał zaniżone tętno. Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 16:29 Napisano wczoraj o 16:29 Tam są diody i fotoelement który mierzy odbicie, połóż na białej kartce też zmierzy Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 16:36 Napisano wczoraj o 16:36 (edytowane) 32 minuty temu, spidelli napisał: Barometr też żył własnym życiem - mieszkam dokładnie 253 m npm. To czy licznik/zegarek/nawigacja pokaże po uruchomieniu 240 czy 260 - ok, to jest granica błędu, można go szybko skalibrować. Ale jeśli ruszam na te swoje 20 km z 253 metrów a wracam na 230 albo mniej - jaja, wystarczyło softem wygładzić przy pętli. Bo mieszkasz na uskoku tektonicznym a w czasie twojej niebytności płyta opadła 🤣 Ponownie wracając do Garmina i poruszonego czujnika barometrycznego. Tutaj Garniak naprawdę się MOCNO POSTARAŁ !!!!! . Soft i filtrowanie robią FENOMENALNĄ !!!! robotę. Po odpaleniu i stabilizacji pokazuje IDEALNIE !!! moją wysokość z uwzględnieniem piętra na którym siedzę . Wahania ciśnienia nie mają wpływu na wskazywaną wysokość. Na trasie 120 km różnica pomiędzy startem a powrotem wynosiła 9 metrów. Po chwili od przybycia ustabilizowała się z różnicą jednego metra. Tak ,że w tej materii jest naprawdę świetnie. @smw44199 wiem jak to działa i dla tego wiem jak to oszukać . Teraz oszukuje ekg 😁 Niezła zabawa. 😉 Edytowane wczoraj o 16:39 przez pecio 1 Cytuj
zekker Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Pytanie czy to faktycznie poprawa na poziomie określania pozycji przez czujniki, czy wspomaganie się internetem, mapami wysokości itp. Spróbuj go odciąć od sieci, wyłączyć mapę wysokości (jak jest i się da) i wtedy zobaczyć czy nadal będzie tak dokładnie. 22 godziny temu, pecio napisał: To wszystko w imię wyższych celów czynię 🤣 Sprawdzanie jak marne czujniki optyczne dali, to jedno, ale z tamtego opisu nie wyglądało, że to test tego typu, a celowe szukanie jak jest kiepsko. Cytuj
pecio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu @zekker z tą optyką to fakt ..... trochu pod publikę szukanie sensacji 😁 ale i też ukazanie ułomności oraz podatności na manipulację dla usług opartych o odczyty z tego sensora. Nie mniej tego rzeczowe testy porównawcze z pasem piersiowym były robione . Na "siedząco" 😉 po za lagiem wynikającym z metody pomiaru pokrywają się odczyty . Ale już na interwałach optyka jak się gubiła tak się nadal nie wyrabia . Pomiary mocno się rozjeżdżają. Po za tym nadal potrafi wyskoczyć z tętnem max w okolicach dwóch setek gdzie pas rejestruje niecałe 150. A czujnik barometryczny....... zegarek nie jest sparowany , bez różnicy czy są w nim dane DEM czy zostały usunięte. Pomiar jest posiłkowany okresowo danymi gps ( podczas aktywności). W czasie rzeczywistych skoków ciśnienia atmosferycznego ( wynikających z przemieszczających się frontów) następuje chwilowy skok wysokości który potem stabilizuje się / wraca na właściwy "tor" . @zekker właśnie teraz zainspirowany Twoimi dociekaniami przez myśl przeleciał mi jeden szczegół . Muszę to sprawdzić !! Mam na sztywno przypisaną w Edku wysokość startową na podstawie której przy rozpoczynaniu aktywności następuje kalibracja A jak wiadomo w ramach systemu wszystkie szpeje wymieniają się danymi . Oszukam Edka , zrobię synchro i zobaczę jak to wpłynie na resztę. Testy/ zabawa 😁cały czas trwa . A jeszcze na wokandę wraca sprawa temperatury . Miały być wreszcie pokazane rzeczywiste pomiary temperatury ciała, ponoć sam sensor Elevate 5 miał brać w tym udział . Co z tego wynikło.... wypadkowa temperatury urządzenia , ciała i otoczenia czyli jak była kicha tak nadal pozostała . Z kronikarskiego obowiązku muszę wspomnieć też o chipie gps. O ile z pierwszych styczności zaraz po wydaniu na świat można było przeżyć totalną załamkę w tej materii to obecnie jak przystało na Garmina można "gps" traktować w kategoriach referencyjnych. Cytuj
spidelli Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, zekker napisał: Pytanie czy to faktycznie poprawa na poziomie określania pozycji przez czujniki, czy wspomaganie się internetem, mapami wysokości itp Ja bym się nie obraził, gdyby tak było - czujnik może być wadliwy, może być zanieczyszczony albo obok przechodzi letnia burza... Jeśli czujniki oszukują, tętno jest źle liczone to jaką wartość mają dane w aplikacji? "Garbage in = garbage out". Nie piję do konkretnej marki, po prostu uważam, że taki powinien być standard, ew. opcja do wybrania typu "wygładzanie danych wg map". Z własnej praktyki - Grit X - zegarek wtedy prawie top u Polara a pokazywał mi bzdury (polemizowaliśmy zresztą w dedykowanym wątku). Przed nim miałem Vantage M - ówcześnie podstawowy model, bez barometru, z GPS ale nawet dźwieków nie miał, tylko wibracje. Wysokość z map/GPS - i był w tym lepszy od Grita, bo nie zmyślał Edytowane 12 godzin temu przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi