Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@kouczan  Musisz  wszystko z Garmina wyrzucić (pliki mapowe, adresowe itd). Popatrz jeszcze jak masz starszy soft z przed  aktualizacji w folderze Garmin powinien być  zbiór o nazwie POI.  Zobacz co tam masz i w razie potrzeby możesz usunąć . Jak już masz na nowym typie  oprogramowania  to  zmieniła się struktura plików i  nie ma już takowego folderu.

Napisano

@chopmaz W Garminie "stabilnie działa " jest pojęciem abstrakcyjnym. 😉 Przy splocie pewnych "czynników"  zawsze coś się może wysypać.  Nie mniej tego  najnowszy soft to 26.18 zarówmo dla 1040 jak i ten sam numerek dla EE 2. Jest stabilny. Na razie nie notuję żadnych niepokojących anomali.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dziś zauważyłem  ,że w 1040 i pewnie też w EE 2  wyskakują jakieś podprogowe komunikaty. Dosłownie na ułamek sekundy  coś wyskakuje i nawet nie ma możliwości wychwycenia o co chodzi.  To jest jedna sprawa, a druga ..................

Ile jest wart pomiar tętna z zegarka Garmin  ? Po dzisiejszym doświadczeniu - gówno ,TOTALNE ZERO !!!!!!

Już śpieszę z wyjaśnieniem . Założyłem rękawiczkę zimową z wysokim mankietem na to zaciągnąłem rękaw kurtki i na to wszystko założyłem zegarek .  I właśnie teraz przeglądam aktywność i CO ? 

Ano Zegarek Garmina zarejestrował ładny przebieg  wyimaginowanego tętna . Nawet poszedł dalej bo na tej podstawie przeliczył mi nowe strefy.  Nie wiem czy już się załapałem na  czujnik Elevate 6 o którym nikt jeszcze nie wie    a który wykorzystuje wiązkę rentgenowską ?

Od dawna wiedziałem  ,że te Garminowskie  optyczne czujniki można  w bardzo łatwy sposób oszukać na potrzeby kradzieży kasy z zapisanych kart ale tego się nie spodziewałem  po ich najnowszym Elevate 5 ( Fenixy 8 ,7, Enduro ,itd). Jednym słowem ładne kwiatuszki wyskakują .

Napisano
Cytat
  • Dziś zauważyłem  ,że w 1040 i pewnie też w EE 2  wyskakują jakieś podprogowe komunikaty. Dosłownie na ułamek sekundy  coś wyskakuje i nawet nie ma możliwości wychwycenia o co chodzi. 

Tym się nie przejmuj. Jeszcze kilka lat, wzrok siądzie i nawet nie zauważysz ;) 

Napisano
12 godzin temu, pecio napisał:

Założyłem rękawiczkę zimową z wysokim mankietem na to zaciągnąłem rękaw kurtki i na to wszystko założyłem zegarek .  I właśnie teraz przeglądam aktywność i CO ? 

Ano Zegarek Garmina zarejestrował ładny przebieg  wyimaginowanego tętna . Nawet poszedł dalej bo na tej podstawie przeliczył mi nowe strefy.  Nie wiem czy już się załapałem na  czujnik Elevate 6 o którym nikt jeszcze nie wie    a który wykorzystuje wiązkę rentgenowską ?

Używasz niezgodnie z instrukcją, to czego się spodziewasz?
Przecież rękawiczka, kurtka czy cokolwiek innego na 100% zakłóci pomiar. Przy takich warstwach światło nawet nie dojdzie do skóry, ale od ubrań też może się odbić, a jak ręka się rusza, to będzie odbijać w różny sposób, wiec czujnik zareaguje.

To trochę tak jakbyś machał magnesem przy czujniku prędkości i się dziwił, że bzdury pokazuje.

Bez przesady z tym marudzeniem na garmina, skoro sprzętu używa się kompletnie niezgodnie z zasadami.

Napisano

@CoolBreezeOne no to zaczynamy elaborat. 😉 

Czy to już ten czas aby podążając za nowymi patriotycznymi europejskimi trendami  pchać się w f(ch)ińskie wynalazki pokroju Polara czy Suunto ?

Czy w poczuciu beznadziejności sytuacji oddać serce innej amerykańskiej marce -  Coros ?

A może jednak zwycięży/ł  pragmatyzm ?

Jest tyle złożonych pytań  a odpowiedź jedna , prosta.

Uważni "czytacze"  zapewne wychwycili moje niedawne ogłoszenie w dziale sprzedam .  Tak , już nie posiadam Forerunnera 965.  Jego miejsce na nadgarstku zajął inny przedstawiciel gatunku.  Nie czekałem na premierę nowego Forka 97x bo z przecieków  wiem , że nie warto  ( kosmetyczne zmiany) . Po za tym po dwuletnim  egzystowaniu z amoledem  wróciłem do MiP'a.  Nie potrzebuję ekranu do wypalania znajomym oczu  - nie tędy droga. Od tego chronometru oczekuję  , że będzie dosłownie - wołem roboczym .  Tak , tak ,  piszemy tutaj o prawdziwym tytanie który żadnej pracy się nie boi  ....... Garmin Enduro 3 .

Tak ,że  @CoolBreezeOne  nie szykowałem gruntu na nadejście  polarnego mesjasza .

Choć w ostatnich tygodniach bawiłem się  P , S , S i C . Żaden jednak nie przykuł mojej uwagi.

Jak mam się babrać  w "G"  to przynajmniej robię to w  "G"  o  fetorku   do którego  już się mocno przyzwyczaiłem . 😉😁

Napisano (edytowane)

@Eathan mam i kultywuję z lubością klasyczną nawigację. Zresztą w dzisiejszych czasach jest sygnał "gps"  a jutro możemy się obudzić w "analogowej" rzeczywistości.

@CoolBreezeOne przeceniasz moją wiedzę i zasługi z nią związaną. Są inni bardziej obyci w tym temacie.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Akurat  w tej materii Samsung za bardzo przegiął w materii Al . Już to dawno zauważyłem na zdjęciach  gdzie   się  robią różne cuda.  Z tym księżycem  muszę spróbować 😁

Wracając do Garmina .

Od czasów pierwszych zegarków zawsze  robiłem test  ile warta jest optyka ( sensor) . Kiedyś przypadkiem wpadłem jak łatwo oszukać  optyczny czujnik tętna.  Teraz z uporem nawiedzonego maniaka   powtarzam  ten proceder.  Dziś nawet nakręciłem  filmik  jak Garmin  zawzięcie mierzy tętno  leżąc na parapecie. Oczywiście muszą zostać spełnione pewne warunki podczas których głupieje.

A tutaj tętno z wczoraj   gdzie  Garmin   "prześwietlał  przez  dwa  grube Gore-texy 🤣

Screenshot 2025-03-23 at 17-09-06 Garmin Connect.png

Edytowane przez pecio
Napisano

Producenci zegarków w materiałach reklamowych ścigają się w ilości i kolorach diod a w instrukcji 3 razy napiszą, że to nie jest wyrób medyczny a najlepiej użyć pasa bo w zasadzie ten zegarek to coś tam mierzy ;) 

Miałem jaja z pomiarem tętna w jednym zegarku - najpierw go przyłapałem, że mi cała sesję ok. 20 km którą sto pięćdziesiąt razy przejechałem bo to jedna z moich 3 tras "po pracy" zaniżył o strefę - dosłownie tam gdzie była 2 strefa - powinna być trzecia, gdzie 2 - pierwsza.

Potem zaobserwowałem to, o czym w sumie instrukcja przestrzegała - że pomiar z ręki potrzebuje kilka minut na "dojście" - i faktycznie - wyjechałem z domu, ja mam kilometr od domu już 50 metrów wyżej, podjechałem do granicy lasu, ledwo oddech łapię a tętno mam 115 zamiast ok. 180.

Barometr też żył własnym życiem - mieszkam dokładnie 253 m npm. To czy licznik/zegarek/nawigacja pokaże po uruchomieniu  240 czy 260 - ok, to jest granica błędu, można go szybko skalibrować. Ale jeśli ruszam na te swoje 20 km z 253 metrów a wracam na 230 albo mniej - jaja, wystarczyło softem wygładzić przy pętli.

On mi potrafił takie głupoty pokazywać nawet przy bieganiu, gdzie nie było mnie mniej niż godzinę, odbiegałem kilometr od domu na OSiR, na OSiRze kręciłem kilka kółek i wracałem do siebie na górkę i miałem takie rozjazdy :D 

A to są warunki, w których jestem w stanie elektronikę złapać na oszustwie, bo mam dane. A ile razy mnie gdzie poza domem oszukali? :D 

Następny zegarek miał lżejsze życie, bo tętno brałem z pasa. Niedawno wymieniłem na kolejny i w ogóle bym się pomiarem tętna z ręki nie przejmował, gdyby nie przypadek - jest chłodno więc pas trzeba na klatę założyć przed bluzą, kurtką itp. Ale zanim ruszę spod domu, to po bidon się wrócę, powietrza dopompuję itp. A że ostatnio za często baterie w pasie wymieniałem, to odpinam czujnik z jednej strony od pasa i przed ruszeniem przez ubranie go wpinam. Ostatnio się zdziwiłem, że ja zadyszkę złapałem, a tu tętno 75, wtedy do mnie dotarło, że pasa nie wpiąłem i licznik sobie tętno wziął od zegarka (tak bez parowania, no no...). Wpiąłem czujnik i nagle tętno w 2 sekundy wjechało na 115. Wygląda na to, że zegarek jeszcze nie doszedł do siebie i pokazywał zaniżone tętno.

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, spidelli napisał:

Barometr też żył własnym życiem - mieszkam dokładnie 253 m npm. To czy licznik/zegarek/nawigacja pokaże po uruchomieniu  240 czy 260 - ok, to jest granica błędu, można go szybko skalibrować. Ale jeśli ruszam na te swoje 20 km z 253 metrów a wracam na 230 albo mniej - jaja, wystarczyło softem wygładzić przy pętli.

Bo mieszkasz na uskoku tektonicznym a  w czasie twojej niebytności  płyta opadła 🤣

Ponownie wracając do Garmina i poruszonego czujnika barometrycznego.  Tutaj Garniak   naprawdę się  MOCNO POSTARAŁ !!!!! .  Soft i filtrowanie  robią FENOMENALNĄ !!!! robotę. Po odpaleniu i stabilizacji   pokazuje IDEALNIE   !!! moją wysokość z uwzględnieniem   piętra na którym siedzę .   Wahania   ciśnienia  nie mają wpływu  na wskazywaną  wysokość.   

Na trasie  120 km  różnica  pomiędzy startem a powrotem  wynosiła  9 metrów.  Po chwili od przybycia  ustabilizowała się z różnicą jednego metra.  Tak ,że w tej materii jest naprawdę świetnie.

@smw44199  wiem  jak to działa  i dla tego wiem jak to oszukać . Teraz oszukuje ekg 😁 Niezła zabawa. 😉

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

Pytanie czy to faktycznie poprawa na poziomie określania pozycji przez czujniki, czy wspomaganie się internetem, mapami wysokości itp.
Spróbuj go odciąć od sieci, wyłączyć mapę wysokości (jak jest i się da) i wtedy zobaczyć czy nadal będzie tak dokładnie.

22 godziny temu, pecio napisał:

To wszystko w imię wyższych  celów czynię 🤣

Sprawdzanie jak marne czujniki optyczne dali, to jedno, ale z tamtego opisu nie wyglądało, że to test tego typu, a celowe szukanie jak jest kiepsko.

Napisano

@zekker  z tą optyką  to fakt  ..... trochu pod publikę szukanie sensacji 😁 ale  i też   ukazanie ułomności  oraz podatności  na manipulację  dla usług opartych o odczyty z  tego sensora.  Nie mniej tego    rzeczowe testy porównawcze  z pasem piersiowym  były robione .   Na "siedząco" 😉 po za  lagiem wynikającym z metody pomiaru  pokrywają się odczyty .  Ale już na interwałach  optyka jak się gubiła tak się nadal nie wyrabia  . Pomiary mocno się rozjeżdżają.   Po za tym   nadal  potrafi wyskoczyć  z tętnem max  w okolicach  dwóch setek  gdzie  pas rejestruje   niecałe 150.

A czujnik barometryczny....... zegarek nie jest sparowany , bez różnicy  czy są w nim dane DEM czy zostały usunięte.  Pomiar jest posiłkowany  okresowo danymi gps ( podczas aktywności).  W czasie  rzeczywistych skoków ciśnienia  atmosferycznego ( wynikających z  przemieszczających się frontów)  następuje   chwilowy skok wysokości  który potem   stabilizuje się / wraca    na właściwy  "tor" .  

@zekker właśnie teraz   zainspirowany Twoimi dociekaniami  przez myśl  przeleciał  mi jeden szczegół .  Muszę to sprawdzić !!   Mam na sztywno przypisaną  w Edku  wysokość startową  na podstawie której  przy rozpoczynaniu aktywności następuje kalibracja  A jak wiadomo w ramach systemu  wszystkie szpeje wymieniają  się  danymi .  Oszukam Edka ,  zrobię synchro i zobaczę jak to wpłynie  na resztę.  Testy/ zabawa  😁cały czas trwa .

A jeszcze  na wokandę wraca sprawa temperatury .  Miały być wreszcie pokazane rzeczywiste pomiary  temperatury  ciała,  ponoć  sam sensor Elevate 5  miał brać w tym udział . Co z tego wynikło.... wypadkowa temperatury urządzenia , ciała i otoczenia  czyli jak była kicha tak nadal pozostała .

Z kronikarskiego obowiązku  muszę wspomnieć też o chipie gps.  O ile  z pierwszych  styczności   zaraz po wydaniu na świat  można było przeżyć totalną załamkę  w tej materii to  obecnie   jak przystało na Garmina    można "gps" traktować w kategoriach referencyjnych.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, zekker napisał:

Pytanie czy to faktycznie poprawa na poziomie określania pozycji przez czujniki, czy wspomaganie się internetem, mapami wysokości itp

Ja bym się nie obraził, gdyby tak było - czujnik może być wadliwy, może być zanieczyszczony albo obok przechodzi letnia burza... Jeśli czujniki oszukują, tętno jest źle liczone to jaką wartość mają dane w aplikacji? "Garbage in = garbage out". Nie piję do konkretnej marki, po prostu uważam, że taki powinien być standard, ew. opcja do wybrania typu "wygładzanie danych wg map".

Z własnej praktyki - Grit X - zegarek wtedy prawie top u Polara a pokazywał mi bzdury (polemizowaliśmy zresztą w dedykowanym wątku).

Przed nim miałem Vantage M - ówcześnie podstawowy model, bez barometru, z GPS ale nawet dźwieków nie miał, tylko wibracje. Wysokość z map/GPS - i był w tym lepszy od Grita, bo nie zmyślał :D 

Edytowane przez spidelli