Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@pecio wydaje mi się, że ClimbPro działa bez wyznaczonej trasy w 1040/840/540.

EE2 został pod tym kątem okrojony. Ja przynajmniej nie doświadczam info o pojazdach bez załadowania trasy a ponadto jak opisałem wyżej nawet po zadowaniu działa jak chce... 

Napisano

Takie cuda się dzieją:

Poniżej ta sama trasa z Komoot i gpx (też z Komoot) jechałem w zeszłym roku i w zależności od tego, którą z nich wysłałem do EE2 to były podjazdy albo nie. 

Żeby było ciekawiej w zeszłym roku brakowało trzech pojazdów. 

Jakoś w styczniu dyskutowałem z jakąś mądrą głową, która stwierdziła, że jak ktoś przejedzie daną trasę i podjazdy zostaną wykryte to później pojawią się w bazie. Z ciekawości sprawdziłem w styczniu trasę (robiłem ją we wrześniu) w Garmin Connect Mobile i pojawiły się. 

Z jednej strony ok ale z drugiej to zakrawa na jakąś patologię. To są drogi powiatowe/krajowe istniejące od dziesiątek lat. Garmin ma w urządzeniu mapę DEM więc na serwerach też. To powinno być wykrywane od strzała. 

Rozumiem jakieś bezdroża itp. gdzie nikt nie jeździ.. Tam nie można oczekiwać cudów. 

Będę dźwięczny za sprawdzenie :)

IMG_20250307_212347.jpg

IMG_20250307_212249.jpg

Napisano

Ok ale porównujesz dane katalogowe, a jest coś takiego jak zadowolenie z użytkowania, na co składa się już więcej elementów - apka, stabilność, obsługa posprzedażowa itp.

Czas pracy nie jest dla mnie najważniejszy. Jest istotny ale nie najważniejszy. Podoba mi się aplikacja Polara i to, że nie kombinują z softem (tutaj pisany na kolanie windows mi wystarczy :D)  

Mapy jakieś się pojawiły, nawet wczoraj testowałem w Karkonoszach - trasę ułożyłem w Komoot, przerzuciłem do zegarka - nie mam porównania do innych sprzętów ale zegarek pokazuje trasę, a wskazówki głosowe oraz podsumowania co kilometr lecą z telefonu.

Całkiem przyzwoicie wg mnie to działa ale jeśli chodzi o rower raczej pozostanę przy trasach rysowanych wcześniej i wrzucanych w eTrex; przynajmniej na razie. Do jednodniowego łażenia po górach Garmina raczej brał nie będę.

Z Polarem jestem kilka lat, z Garminem też miałem styczność, z Corosem - nie miałem, Suunto - też nie ale miałem chwilę aplikację zainstalowaną, żeby się nią pobawić. 

W jaki sposób porównujesz stabilność softu? GPS jak testowałeś? Robiłeś te same trasy z każdym z zegarków? Jakie w ogóle są kryteria porównania?  Ok, nie zagłębiamy się :) 

Rozumiem, że jak jakiś zegarek ma płatności, to już koniecznie trzeba go mieć, nawet jak nie obsługuje karty, której używasz? 

Napisano (edytowane)

@ViP3R Jak wejdziesz w ustawienia, wybierzesz profil  i dojdziesz do menu gdzie  będzie lista a tam "podjazdy".  Klikasz podjazdy i rozwinie się kolejna lista - ClimbPro , Wykrywanie podjazdu , Tryb , Typ terenu.    Jak masz tak  to włączasz ClimbPro , potem "Wykrywanie podjazdu" ustawiasz na kategorię 3, potem "Tryb"  na zawsze i na końcu "Typ terenu" na mieszana.

WSZYSTKO MOŻE BYĆ RÓŻNE W ZALEŻNOŚCI OD SOFTU.

Edytowane przez pecio
Napisano
W dniu 8.03.2025 o 14:30, pecio napisał:

Będę od dziś pisał tylko w dziale humor rowerowy

A to mnie załatwiłeś 🤣

Nie chcę już wątku rozmydlać ale może coś faktycznie wrzucę do działu humor ;) 

@pecio Masz wisienkę w dziale humor :D 

Napisano

@pecio dzięki ale to chyba jakiś wyższy model niż EE2. U mnie (soft 26.17) w sekcji podjazdy mam tylko 2 opcje. 

ClimbPro włącz/wyłącz 

Wykrywanie pojazdów - 6 opcji od "poza kategorią" do bez kategorii "

Od początku mam włączony ClimbPro i wykrywanie ustawione na bez kategorii. 

Może to jakaś wersja beta EE2.. 

Napisano

Miałem wczoraj problem ze swoim Garminem 840. Przejechałem 20km tylko z zapisem trasy, po 20km chciałem wrzucić trasę z RWGPS (z urządzenia) i nie dało rady. Dopiero gdy zapisałem i zakończyłem aktywność, mogłem trasę bez problemu wrzucić. Co zrobiłem źle?

Napisano

No to pytanko mam i ja. Miałem do niedawna zagadkę związaną z przebiegami rowerów. Rocznie od kilku lat mam przebieg wyższy wg Garmina niż wynika to z sumy aktywności zarejestrowanych Edgem 530. Właśnie się sprawa wyjaśniła - czujnik prędkości V2 Garmina liczy też kilometry do przebiegu nawet bez wpiętego komputerka - wystarczy kołem zakręcić a przebieg będzie już wpadał na konto maszyny. No ale właśnie - której mając więcej niż jedną?

Założenie - mam dwa rowery MTB, w obu po czujniku prędkości V2. Jak zrobić tak, aby przebiegi wykonane bez komputerka wpadały na konto właściwego roweru a nie domyślnego dla aktywności 'cycling'?

Napisano

@cervandes Ha, ha... to ja 5 lat temu specjalnie kupiłem tego speed sensor 2, żeby właśnie liczył kilometry bez żadnego dodatkowego licznika, a że nigdy to nie działało dobrze (teoretycznie synchronizacja miała odbywać się przy okazji kolejnej aktywności), to rzuciłem w diabły... A Ty widzę, zaskoczyłeś się w drugą stronę.., że jednak coś sam dolicza 🙂 Swoją drogą musiałeś mieć niezłego pecha/skilla, bo to samodzielne zliczanie aktywności działa tylko, jeśli samemu dodało się czujnik do Garmin Connect, a nie tylko do Edga. Więc musiałeś się postarać, a potem zdziwić 🙂

Sprawdzałeś, czy dałoby się jakoś ustawić w GC domyślną aktywność dla każdego z tych czujników sparowanych z telefonem? ja niestety nie jestem w stanie tego sprawdzić (wklikać się w GC), bo jak wspominałem porzuciłem ten czujnik i całego Garmina w diabły lata temu, a niestety internet nie jest pomocny. Wszędzie tylko piszą, że rodzaj aktywności wybiera się na urządzeniu...

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak, w GC mam widoczne wszystkie czujniki, ALE ja ich tam nigdy nie dodawałem, musiały się same zassać przez EDGE 530. I nie, nie widzę tam żadnej opcji edycji, przypisania itp.

Normalnie odnoszę wrażenie, że Garmin nie przewiduje sytuacji, że ktoś ma dwa rowery tego samego typu i używa ich zamiennie...