Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@pecio wydaje mi się, że ClimbPro działa bez wyznaczonej trasy w 1040/840/540.

EE2 został pod tym kątem okrojony. Ja przynajmniej nie doświadczam info o pojazdach bez załadowania trasy a ponadto jak opisałem wyżej nawet po zadowaniu działa jak chce... 

Napisano

Takie cuda się dzieją:

Poniżej ta sama trasa z Komoot i gpx (też z Komoot) jechałem w zeszłym roku i w zależności od tego, którą z nich wysłałem do EE2 to były podjazdy albo nie. 

Żeby było ciekawiej w zeszłym roku brakowało trzech pojazdów. 

Jakoś w styczniu dyskutowałem z jakąś mądrą głową, która stwierdziła, że jak ktoś przejedzie daną trasę i podjazdy zostaną wykryte to później pojawią się w bazie. Z ciekawości sprawdziłem w styczniu trasę (robiłem ją we wrześniu) w Garmin Connect Mobile i pojawiły się. 

Z jednej strony ok ale z drugiej to zakrawa na jakąś patologię. To są drogi powiatowe/krajowe istniejące od dziesiątek lat. Garmin ma w urządzeniu mapę DEM więc na serwerach też. To powinno być wykrywane od strzała. 

Rozumiem jakieś bezdroża itp. gdzie nikt nie jeździ.. Tam nie można oczekiwać cudów. 

Będę dźwięczny za sprawdzenie :)

IMG_20250307_212347.jpg

IMG_20250307_212249.jpg

Napisano

Ok ale porównujesz dane katalogowe, a jest coś takiego jak zadowolenie z użytkowania, na co składa się już więcej elementów - apka, stabilność, obsługa posprzedażowa itp.

Czas pracy nie jest dla mnie najważniejszy. Jest istotny ale nie najważniejszy. Podoba mi się aplikacja Polara i to, że nie kombinują z softem (tutaj pisany na kolanie windows mi wystarczy :D)  

Mapy jakieś się pojawiły, nawet wczoraj testowałem w Karkonoszach - trasę ułożyłem w Komoot, przerzuciłem do zegarka - nie mam porównania do innych sprzętów ale zegarek pokazuje trasę, a wskazówki głosowe oraz podsumowania co kilometr lecą z telefonu.

Całkiem przyzwoicie wg mnie to działa ale jeśli chodzi o rower raczej pozostanę przy trasach rysowanych wcześniej i wrzucanych w eTrex; przynajmniej na razie. Do jednodniowego łażenia po górach Garmina raczej brał nie będę.

Z Polarem jestem kilka lat, z Garminem też miałem styczność, z Corosem - nie miałem, Suunto - też nie ale miałem chwilę aplikację zainstalowaną, żeby się nią pobawić. 

W jaki sposób porównujesz stabilność softu? GPS jak testowałeś? Robiłeś te same trasy z każdym z zegarków? Jakie w ogóle są kryteria porównania?  Ok, nie zagłębiamy się :) 

Rozumiem, że jak jakiś zegarek ma płatności, to już koniecznie trzeba go mieć, nawet jak nie obsługuje karty, której używasz?