szajbna Napisano Niedziela o 19:19 Napisano Niedziela o 19:19 17 minut temu, ViP3R napisał: Od kilku aktualizacji nie widzę nic takiego i google też nie pomaga https://www.garminnews.com/garmin-rolls-out-new-update-26-17-for-edge-1040-840-and-540-addressing-key-bugs/ https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-1040-series/404205/edge-1040-series-version-26-17---live Cytuj
ViP3R Napisano Niedziela o 19:35 Napisano Niedziela o 19:35 @szajbna To widziałem ale nie ma tu słowa o EE2 Cytuj
szajbna Napisano Niedziela o 19:43 Napisano Niedziela o 19:43 Wiem ale nie spodziewam się żeby coś innego było dodane. Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 14:24 Napisano Poniedziałek o 14:24 @ViP3R Garmin to Garmin . Są tak zamotani ,że pewnie nie wiedzą co sami robią. Pół roku od premiery Fenixa 8, Edge 1050 ,że nie wspomnę o innych szpejach te urządzenia mają dalej tak zrypany soft ,że masakra. Coraz więcej błędów , słynna akcja niebieskich trójkątów śmierci . Strach teraz kupować nowego Garmina ,że nie wspomnę o aktualizacji. Nawet u mnie pomimo ,że sobie jakoś poradzę muszę przyznać o rosnącym poziomie frustracji i agresji do G. Tylko kuźwa nie ma realnej alternatywy na tego pieprzonego molocha. Nawet sama polityka modelowa już jest tak zamotana jakby nie wiem ...... każdemu do pupy chcieli wejść. I ogarnij soft w tym wszystkim. Takie łapanie miliona srok za jeden ogon. Cytuj
spidelli Napisano Poniedziałek o 16:53 Napisano Poniedziałek o 16:53 Jak to dobrze, że zamieniłem Vantage 2 na Vantage 3 😎 Cytuj
zekker Napisano Wtorek o 08:04 Napisano Wtorek o 08:04 A ja się zaczynam coraz bardziej martwić, bo mój Edge nie jest wieczny i w końcu kiedyś bateria siądzie na dobre (obecnie trzyma z 8-9h, na początku przynajmniej 12h; niby nadal sporo ale już zdarzyło mi się kończyć trasę na oparach - ostatnie 5%). W zeszłym roku musiałem zdrutować przycisk zasilania (gruby czubek trytytki + taśma strappingowa ), bo się połamał. Cytuj
AniaSa Napisano wczoraj o 07:56 Napisano wczoraj o 07:56 (edytowane) W dniu 3.03.2025 o 17:53, spidelli napisał: Jak to dobrze, że zamieniłem Vantage 2 na Vantage 3 😎 A polar już ogarnął swoje aktualizacje? Czy nadal mają programistów z łapanki gdzieś z Etiopii?? Miałam kilka lat przerwy od nich ale jakiś czas temu patrzałam na V3 i może…. ale po przebojach z softem z V800 jakoś mam taki dystans do firmy ale lubię ich aplikacje 😆 a mój wysłużony fenix 6s pro za niedługo raczej wyzionie ducha tzn bateria klęka... I jakoś tak po tych perturbacjach także garminowych (chyba większych wtopach niż polara) nie spieszno mi także do nowego fenixa 😆 ale coś będzie trzeba kupić... a całkiem zacny suunto i reszta ma zegarki wielkości jak dla komandosa Edytowane wczoraj o 07:56 przez AniaSa Cytuj
spidelli Napisano wczoraj o 08:15 Napisano wczoraj o 08:15 Ponad 2 lata mam V2 i nie narzekam. Z poprzednim Gritem X miałem przeboje - barometr pokazywał bzdury co do wysokości i odczyt tętna też był taki sobie. Ale to po stronie zegarka. V2 nieco inaczej też użytkowałem bo używam na rowerze licznika M460 więc zegarek nie miał okazji się tu wykazać albo "wykazać". Mam na tyle dobre doświadczenia, że kupiłem V3 a nie Forerunnera Polar mocno sprzętowo odstaje, w tym sensie, że nie ma pierdyliarda funkcji jak Garmin, co akurat mnie odpowiada. Dość powiedzieć, że płatności zegarkiem, które są standardem w Garminie, w Polarze rozwiązano protezą, tj. akcesoryjnym paskiem z czipem Fidesmo (można sobie dokupić za jedyne 269 PLN ). Dla mnie to żadna wada, bo mam minimalistyczne oczekiwania od zegarka sportowego ale dla Ciebie może mieć znaczenie. Garmin jest bardziej "rowerowy" bo ma mnóstwo liczników/nawigacji a Polar w zasadzie tylko zegarki. 1 Cytuj
AniaSa Napisano wczoraj o 09:27 Napisano wczoraj o 09:27 (edytowane) @spidelli tez nie korzystam z takich dodatków. Mam w fenixie jakieś płatności zbliżeniowe, możliwa muzyczkę do słuchania czy funkcję smart. Nie używam. Funkcje treningowe bardziej mnie interesują. Najlepiej takie działające 😆 każdy miał jakieś bolączki po aktualizacyjne. W polarze bywałam powyżej 240 hr , coś nie działało co jakiś czas, ale i jak Jezus rowerem przez morze jechałam a nawet zdobyłam ośmiotysięcznik na rowerze w Chorwacji i to bez dodatkowego tlenu 😆 pewnie nawet sami Chorwaci nie wiedzieli że im się tak góry wypiętrzyły. Ale patrząc na wyczyny softowe Garmina to jednak nie są aż tak spektakularne 😆 choć przez jezioro też wg niego jechałam. Jak i 20% podjazdy pod domem 😆 których tam nie ma… Ale rozmach jednak mniejszy niż u polara. I z garminem to jednak nie ma się czym chwalić 😆 Edytowane wczoraj o 09:30 przez AniaSa 1 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 11:08 Napisano wczoraj o 11:08 (edytowane) W Garminie to nawet funkcje treningowe są fikcją. Wskazania tętna z zegarka w porównaniu z pasem to lipa nad lipami. A co za tym idzie "wujowo" szacowane strefy i wszystko co na tym stoi. Dynamika biegu mocno umowna, funkcje drzemki - szajs , dokonania nocne i jego wypociny z tym związane kolejna "pucówa" . Temperaturę mierzy tylko nie wiadomo czego bo nie ciała i też nie otoczenia. Jak na razie Garminy - zegarki nadają się tylko do wskazywania aktualnego czasu ( nie wiadomo jeszcze jak długo😉) i do płacenia ( o dziwo robią to bardzo dobrze). Jak ktoś się łudzi co do całej reszty to jest mocno naiwny. No chyba ,że lubi takie umowne z sufitu wzięte dane i sugestie. A żeby było dokładnie to trzeba zainwestować kolejna kasę w dodatkowe czujniki i parować z zegarkiem . Zresztą "prosi "nie biegają do samego zegarka. Obowiązkowy pas. Edytowane wczoraj o 11:14 przez pecio 1 Cytuj
szajbna Napisano wczoraj o 11:18 Napisano wczoraj o 11:18 (edytowane) @peciobez przesady. Mam ff955 i tętno z zegarka a z paska to różnica +-1 podczas biegania , na rowerze juz różnica była większa w zależności od chwytu na kierownicy. Temperatura zgadzam się pokazuje nie wiadomo co. Reszta funkcji ciężko wyczuc lepsze to niż nic, nie trzeba całego życia pod zegarek układać 😁 Za to 1040 bez zarzutu, żadnych problemów. Edytowane wczoraj o 11:19 przez szajbna Cytuj
AniaSa Napisano wczoraj o 11:21 Napisano wczoraj o 11:21 (edytowane) @pecio to się też zgadza 😆 wystarczy interwały jakiekolwiek zrobić by widzieć że ty już na ostatku a wg garmina tętno spoczynkowe a jak odpoczniesz i złapiesz oddech to on twierdzi że umierasz 🙈😆 ale pas polara „h coś tam” robi robotę 😆 to się polarowi wybitnie udało. Mój fenix z GPS też niezbyt dokładny ale wina chipsetu i podobno tej stalowej obudowy od dołu. Czy zwał jak zwał. Temperatura to coś pomiędzy temperaturą ciała a otoczenia. Nie wiadomości co to i w jakim celu. Głupoty. No i te atrakcje aktualizacyjne. Dlatego nie spieszy mi się do kolejnego fenixa. Nie za te ceny… Edytowane wczoraj o 11:23 przez AniaSa 1 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 13:02 Napisano wczoraj o 13:02 @szajbna z ostatniego naszego chomikowania tej setki z zegarka FR 965 wyleciało tętno max 198 z pasa coś 140 z hakiem . Wykresy tętna kompletnie się nie pokrywają. Owszem czym bardziej interwałowa aktywność tym bardziej wszystko się rozjeżdża. Przy spokojnym jednostajnym wysiłku , ogolonej nie opalonej rączce różnice nie są tak spektakularne i nawet odczyty mogą się pokrywać. Pod tym względem najlepiej wypada "optyka" Elevate 5. W FR 955 /965 jest generację starsza Elevate 4. Zobaczymy co przyniesie "jutro" bo na dniach ma być debiut nowej rodziny FR. Forki bazują na już poprawianym od pół roku sofcie z Fenixa i pod tym względem wypadają wręcz cudownie 😁 ( jak na Garmina ) na starcie. A co do Edka 1040 to złego słowa nie powiem ( na dzień dzisiejszy 😉) . Naprawdę świetnie się sprawuje . 1 Cytuj
spidelli Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) Widzę, że wszyscy mają zdrowy dystans do elektroniki 👍 Z pasem H 10 nie udało mi się złapać czy wyłapać jakiegoś wariactwa na temat tętna a z ręki to Grit mierzył głupoty, nie będę się powtarzał, kiedyś kilkustronicowy elaborat tu na forum popełniłem, odsyłałem do niego nawet przedstawiciela handlowego Polara, żeby sobie poczytał i pooglądał zrzuty ekranu Napisałem parę gorzkich słów do Polara ale oni spuścili temat do lokalnego dystrybutora, tak jakby to on pisał wujowy soft do zegarków albo uszkadzał barometry.. No i tak się bujaliśmy mailami jakiś czas aż mi ciśnienie spadło i na pociechę po Grit X kupiłem V 2 🤣 Z V2 miałem jedną ciekawostkę, że wynik testu ortostatycznego wykonanego przy pomocy H10 i zegarka w aplikacji na telefonie pokazywał regenerację, a na aplikacji www - brak regeneracji, przy tych samych wynikach pomiarów (dokładnie te same liczby, dwa skrajne wyniki). Dystrybutor przekazał sprawę centrali, prosili o zgodę na wejście na profil, zmienili mi ustawienia na angielski, coś pogmyrali i nic nie zrobili V2 i V3 udaje się oszukać ze snem - czasami mam problemy z zaśnięciem ale leżę spokojnie (akcelerometr), oddycham miarowo (czujnik tętna) a dla zegarka jestem w fazie snu głębokiego. Ot, takie zabaweczki Edytowane 23 godziny temu przez spidelli 1 Cytuj
AniaSa Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) @spidelli Hehe te parę gorzkich słów to i ja do Polara lata temu napisałam mając v800 😆 nie oczekując odpowiedzi… której i tak nie było. Ale lubiłam tamten zegarek a zwłaszcza ich aplikacje ale nie na tyle jak umarła w nim bateria by kupić wtedy problematycznego w ówczesnym czasie następcę Vantage 🙈😆 dziś już mamy V3 😆 znów kusi… i w sumie to jest na 1 miejscu póki co w kwestii ewentualnego zakupu jak padnie lub straci użyteczność obecny fenix Ale póki co miałam garminowskiego forerunnera (mama zadowolona wciąż go używa) i obecnego fenixa, które mi swoją wagą ręki nie urywały. Ale co pokazują i mierzą? Na ogół niezbyt wnikam w większość. Mam i nie ma co drążyć tematu. Bo i po co jak to bajki. Jak się wysypuja podstawowe parametry to na podstawie czego te dalsze obliczenia? 😏 Jak mnie puls interesuje (interwały czy mtb w górach by serducha nie domknąć 😆) zakładam pas hr polara. Wtedy mnie interesuje. A jeśli o sen chodzi to chyba nienajgorzej akurat fenix liczy bo mi te wybudzenia jednak pokazuje ale nie analizuje na tyle tego. Bajer po prostu. Grunt że mi trasę zapisze (jakoś) i coś tam do tego 😆 nie układam życia pod zegarek. Ale bez zegarka żyć się nie da 😆 czas musi być na ręce a skoro jest czas to może mieć już przy okazji inne dodatki 😄 Edytowane 11 godzin temu przez AniaSa Cytuj
spidelli Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu W zasadzie możesz też popatrzeć na M3 - soft jest ten sam, M3 ma mniejszy ekran, baterię i przyciski. Reszta jest 1:1. M3 kosztuje 1700 PLN ale jest nowością, pewnie na Czarnyu Piątek zrobią jakieś promki. V3 to cennikowo jakieś 2500 PLN. Ja byłem niemal zdecydowany na M3 ale zrobili na kilka dni obniżkę na V3 o 500 zł i uległem pokusie. Fajna zabaweczka, na razie jaram się jak dzieciak ale po prostu czasami muszę sobie zrobić jakiś prezencik, w najgorszym wypadku nowy nóż, latarka albo multitool. Mam V2 ponad 2 lata i nie narzekam ale podjarałem się na V3 i jest jak jest Szkoda, że Wahoo odeszło od zegarków, jak Polar splajtuje (a ponoć są na krawędzi) to pewnie przejdę na Garmina 1 Cytuj
AniaSa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @spidelli hehe ależ ja to rozumiem 😆 też lubię czasami takie gadżety 😆 Nie lubię takich kastratow a niestety M takie zawsze było i zawsze czegoś nie miał co akurat chciałam mieć np altimetr czy przyzwoity czas na baterii a nie zgon za chwilę po odpaleniu GPSa 🙈 tak v3 można ustrzelić za +/- 2 tysie 😆 i to on wchodzi z grę, raczej. kupilabym suunto ale musiałbym go na kostce nosić a nie ręce i trochę niewygodnie by się czas sprawdzało wiec odpadł. Cytuj
spidelli Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @AniaSa M3 nie jest kastratem Miałem M-kę kiedyś i faktycznie był mocno okrojony, nawet dźwięków nie miał. M3 już taki nie jest: Porównaj zegarki Polar | Polar Poland Suunto zawsze mnie kusiło ale wpadło w chińskie łapska Cytuj
AniaSa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @spidelli Suunto niestety jest w rękach Chińczyków Ale zwracam honor obecnemu Polarowi M bo faktycznie nie jest to już taki kastrat jak kiedyś. Trzeba mu się przyjrzeć nieco dokładniej 😆 Cytuj
pecio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Od Suunto i Polara to już bym wolał Corosa Vertix 2s. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi