Mod Team bogus Napisano Sobota o 10:09 Mod Team Napisano Sobota o 10:09 Proszę bardzo, dla Was forumowiczów wszystko zgodnie z życzeniem. 😜 1 Cytuj
zekker Napisano Sobota o 10:25 Napisano Sobota o 10:25 Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina. Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym Cytuj
pecio Napisano Sobota o 10:31 Napisano Sobota o 10:31 A tak nawiasem ....patrząc na rewelacje jakie nas szczekają 😁 ...…. to żyję nadzieją ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna. 7 minut temu, zekker napisał: Tak czytam te problemy z Connectem to coraz bardziej się cieszę, że się oderwałem od serwerów Garmina. Całe szczęście, że nie trenuję i wystarcza mi notowanie w arkuszu kalkulacyjnym Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę . 1 Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 10:34 Napisano Sobota o 10:34 3 godziny temu, pecio napisał: Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" . A czy da się zmienić kolor wyznaczonej trasy ? W Explore 1 miałem fiolet ale jakoś wyraźniej się odróżniał od reszty mapy. W dwójce niby kolor jest podobny ale zlewa mi się z mapą i często nie wiem gdzie mam jechać. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 10:36 Napisano Sobota o 10:36 (edytowane) Tak to dokładnie to tylko w innym słownym ujęciu . To jest to o czym piszesz .😁 Podczas nawigowania kolor tej wyznaczonej krechy zmieniasz . Edytowane Sobota o 10:37 przez pecio 1 Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 10:52 Napisano Sobota o 10:52 U mnie nic się nie zmienia obojętnie jaki kolor wybiorę - zawsze mam fiolet. Mówię o nawigowaniu w rodzaju znajdź adres, potem klikam "jedź", Garmin oblicza i wykreśla mi grubą krechę ale zawsze w tym samym kolorze. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 12:09 Napisano Sobota o 12:09 (edytowane) @chrismel no nie opowiadaj .... 😉 jakiego Edka masz ? Od kiedy pamiętam zawsze była opcja zmiany wytyczonej krechy czy to w 800/810/820/830/1030/1040 i innych modelach tej rodziny. Niezależnie jak wytyczyłeś kurs zawsze ta "prowadząca" krecha była takiego koloru jaki wybrałeś. Baaa.... nawet kolor strzałki możesz zmienić np. na trójkolorowy. Oczywiście nie w menu ale po dopisaniu / modernizacji kodu w fabrycznych plikach " TYP". Obstawiam , że masz Explorera 🤣 ... bo one prowadzą swoje "nocne "życie 😁 Edytowane Sobota o 12:11 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Sobota o 12:25 Napisano Sobota o 12:25 5 godzin temu, pecio napisał: @sky87 Da się.😁 Wchodzisz do "Menu" , potem - "Ustawienia" . Wybierasz w pozycji "Profile aktywności" i twój profil pod którym śmigasz, a następnie wybierasz kolejno "Nawigacja" a tam "Mapa". Po rozwinięciu menu będziesz miał pozycję "Kolor przebytej trasy" . I tam masz do wyboru paletę dostępnych kolorów do zmiany barwy linii dla przebytej drogi. W zegarku nie da się żadnego koloru wybrać. W 530 kolor przebytej trasy wiem że jest, ale mi chodziło o to co koledze @chrismel . Gdzie te pliki? Bo na szybko nie znalazłem po podłączeniu 530. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 12:39 Napisano Sobota o 12:39 (edytowane) @sky87 aaaaa..... w zegarku ! Trzeba było tak pisać od razu . Nie ma opcji zmiany koloru krechy , jest zawsze domyślna w tym fioleciku wpadającym w róż. A co do modyfikacji plików - trzeba wiedzieć który, trzeba wiedzieć co w tym pliku zrobić ( bo każda nieumiejętna ingerencja kończy się wykrzaczeniem Garmina . Umiesz coś tam napisać w stylu CSS na stronkę w necie ? A te pliki masz w folderze 'MAPTHEMES" . Najlepiej napisać swój własny , wkleić i w ustawieniach Garmina go wskazać. Edytowane Sobota o 12:53 przez pecio Cytuj
sky87 Napisano Sobota o 12:49 Napisano Sobota o 12:49 Nie umiem, ok to dam sobie spokój A w zegarku pisałem nie o tym fiolecie który prowadzi (jest ok), tylko ślad jaki po sobie zostawiam i trasa wrzucona na mapę PRZED rozpoczęciem nawigowania. Obie krechy są czerwone. Jak robię zygzaki, to część już przebyta zlewa się z utworzonym śladem aktywności. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 12:54 Napisano Sobota o 12:54 @sky87 Programiści Garmina jeszcze tak daleko się nie zapuścili.😁 1 Cytuj
sky87 Napisano Sobota o 13:01 Napisano Sobota o 13:01 (edytowane) Czyli z folderu mapthemes mogę edytować plik classic, który jako jedyny używam na 530. To teraz muszę znaleźć który kolor jest od czego i np w paincie sprawdzić jaki kod jest od koloru który mnie interesuje EDYCJA/// Jednak nie, plik mountain zawiera bardzo dużo pozycji, których classic nie posiada Chyba że masz rozpiskę tego co jest w pliku kmtf. A na zegarek też można taki wrzucić? Czy może się coś wysypać? Edytowane Sobota o 13:07 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano Sobota o 13:15 Napisano Sobota o 13:15 Tak dla przykładu - tworzymy sobie dodatkowy pliczek a tu wyrywek kodu odpowiedzialnego za kolorystykę strzałki. Kolega @dfq będzie wiedział jaki mam kolorek ustawiony ..😁 Dobrany w drodze wieloletnich eksperymentów i akurat taki .....był najlepszy 🤣 @sky87 oj mało znasz Garmina.... Możesz edytować a on i tak przywróci do stanu z przed edycji. Ty musisz napisać swój. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 13:30 Napisano Sobota o 13:30 I jeszcze napiszę ,że nie na wszystko mamy wpływ w Garminie. Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 14:10 Napisano Sobota o 14:10 1 godzinę temu, pecio napisał: jakiego Edka masz Edge Explore 2. Na górze wyświetla mi się nazwa menu: kolor linii, mam do wyboru 12 pokolorowanych kółek, mogę to zmienić, dostaję potwierdzenie w postaci kwadratu - kolor przebytej trasy. Ale krecha jest cały czas w tym samym kolorze - fioletowa. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 15:31 Napisano Sobota o 15:31 (edytowane) @chrismel bo jesteś szczęściarzem 😉... Explorery są już na sofcie piątej generacji z AI i one lepiej wiedzą jaki kolor krechy pasuje do lakieru Twojego roweru. 🤣 One żyją swoim własnym "bujnym" erotycznym ...tfuuu ezoterycznym bytem. 😁 Tak postanowił pewien hinduski programista z Garmina 😉 Edytowane Sobota o 15:32 przez pecio 1 Cytuj
dfq Napisano Sobota o 15:46 Napisano Sobota o 15:46 (edytowane) @pecio kolorek roweru mojej żony 😀 Widzę tam czerwony z jakimiś białymi wstawkami 🤣 Edytowane Sobota o 15:48 przez dfq Cytuj
pecio Napisano Sobota o 16:01 Napisano Sobota o 16:01 (edytowane) @dfq dokładnie.👍 Czerwona obwódka , białe wypełnienie. Tak najlepiej jest widoczna na moich mapach .Kontrastuje z "narysowanymi " krechami dróg , śladem ,itp. Edytowane Sobota o 16:05 przez pecio 1 Cytuj
sky87 Napisano Sobota o 17:37 Napisano Sobota o 17:37 (edytowane) Zrobiłem na rowerze 30km. Transmitowałem tętno do licznika. Statystki pojawiły się, coś tam się liczy i przelicza. Chyba może być, za krótko mam zegarek żeby coś więcej wiedzieć. Za to 530 pierwszy raz zwariowała. W pewnym momencie stan baterii zaczął rosnąć, po przyjeździe do domu miałem 100%. No hit, tak jeszcze nie było. Dopiero po restarcie pojawił się poprawny stan (76). Jaja Edytowane Sobota o 18:04 przez sky87 Cytuj
pecio Napisano Sobota o 23:56 Napisano Sobota o 23:56 @sky87 witamy w rodzinie Garmina...... przywyknij do tego 😁 Cytuj
sky87 Napisano wczoraj o 00:13 Napisano wczoraj o 00:13 530 mam dwa lata. Oprócz "aktualizacji gps", nie było nigdy żadnych wahań nastroju 😅 Cytuj
zekker Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał: to żyję nadzieją ,że w kolejnym Edku 1060 wsadzą ten ekran. Będzie miazga totalna Z baterii, która będzie siadać po kilku godzinach Ja bym się przedwcześnie nie podniecał, bo cokolwiek aktywnie świecącego, zwłaszcza w pełnym słońcu nie będzie efektywniejsze niż lcd z warstwą refleksyjną. Oled, µled w zegarkach się sprawdzają, bo nie muszą świecić cały czas. Licznik, podkład mapowy, nawigację raczej chcemy widzieć cały czas. Klepanie, żeby podświetlenie się zwiększyło nie jest wygodne. W dniu 25.01.2025 o 11:31, pecio napisał: Te problemy w niczym nie rzutują na normalną codzienną pracę . Niby nie, ale patrząc jak bardzo ludzie kochają się z cyferkami, statystykami, prowadzeniem za rączkę przez automaty, to jednak widać tutaj sporo narzekań na synchronizację itp. Cytuj
pecio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) @zekker jesteś w błędzie. Nowa "stara" technologia "microled" adaptowana rozmiarowo do urządzeń noszonych cechuje się o wiele niższym poborem energii niż obecny ekran zastosowany w 1050 ( będzie spory zysk w czasie działania ). Ekrany microled są też o wiele cieńsze niż oledy stosowane w zegarkach a co za tym idzie można zmieścić większy akumulator. Jedyny ból są potwornie drogie (na obecną chwilę ) i zapewne Garmin będzie je stosował tylko w urządzeniach premium ( przynajmniej na początku). Jeszcze inna wielka zaleta microledów w porównaniu do oledów . W mocnym świetle słonecznym zawartość ekranu na micro jest o niebo lepiej widoczna. No i te ekrany nie ulegają wypaleniu jak oledy na statycznych obrazach, biją je pod względem żywotności. Edytowane 21 godzin temu przez pecio Cytuj
zekker Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ciężko mi w to uwierzyć, chyba że porównuje się lcd z włączonym podświetlaniem. Masz jakieś artykuły czy inne materiały na ten temat? Odnośnie widoczności to pewnie biją oled, ale mimo wszystko nie będzie to za darmo. No chyba że to jest przełom technologiczny i µledy są ponad 2x wydajniejsze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi