pecio Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja (edytowane) Eee tam. Ekran będzie dalej MP tylko większy o lepszej rozdzielczości. Na amoleda w trybie ciągłego wyświetlania akumulator nie wyrobiłby. Edytowane 29 Maja przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Czerwca Udostępnij Napisano 3 Czerwca Małe ostrzeżenie. Jak ktoś ma serię Edge xx40 - NIE INSTALOWAĆ NAJNOWSZEGO SOFTU 21.16 ANI BETY 21.17 !!! Wysypują się "obce " mapy oraz jest problem z łącznością i czujnikami. Garmin dał po pupie totalnie i jeszcze nie widzi problemu. Dobrze ,że tacy wielcy jak Lama też jadą po nich równiutko może wezmą sobie to do serca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oranger99 Napisano 9 Czerwca Udostępnij Napisano 9 Czerwca Witajcie. Zastanawiam się nad od dłuższego czasu nad zakupem Explore 2. Mam parę pytań: 1. Mam już od jakiegoś czasu kupione po taniości 2 x czujnik Magene S3+ - dobrze współpracują z tym Garminem czy sprzedać je i szukać inne? 2. Gdy próbowałem zorientować się cenowo co do w.w nawigacji zwróciłem uwagę, że niektórzy sprzedawcy dają możliwość wgrania różnych map jak fabryczna Garmin Cycle, Topo PL/EU, OpenStreetMap PL, OSMapa PL. Która z tych map wypada najlepiej jeśli chodzi o przejażdżki miasto-las? Generalnie jeśli to coś pomoże interesują mnie wycieczki rowerowe +-100km od Warszawy i tylko te rejony. 3. No i ostatnia kwestia - z roweru korzystam tylko od późnej wiosny/początek lata do wczesnej jesieni więc pozostały czas leży rower nieużywany także w związku z tym jak tu wygląda kwestia akumulatora w Garminie? Jest możliwość jego wymiany, dostania? Boje się, że po 2 latach zostanę z przyciskiem do papieru, bo akumulator umrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 9 Czerwca Udostępnij Napisano 9 Czerwca @oranger99 1. Tak . Spokojnie będzie pracować z tymi czujnikami Magene. 2. Mapy możesz wgrywać jakie tylko chcesz. Jest od tego całe multum stron w necie. Ta ostatnia OSMapa PL jest cieniutka - nie polecam jej. W zupełności wystarczą te co są fabrycznie wgrane. Zresztą wszystkie , dosłownie wszystkie bazują na tych samych "podkładach" z OpenStreetMap. 3.Samodzielnej wymiany akumulatora w Garminie nie ma . Przez dwa lata nie ma opcji "śmierci " akumulatora. Zresztą z każdym akumulatorem jak przestrzegasz zasad to możesz się bardzo długo cieszyć. Do zimowania Garmina naładuj do 60 %. I wtedy możesz spokojnie w stanie wyłączonym ( nie czuwanie tylko WYŁĄCZONYM) zimować go przez 4-5 miesięcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Czerwca Udostępnij Napisano 9 Czerwca @oranger99 ad3. Nie ma co się bać. Mam edge 830, 5 lat i nadal bateria to jest sztos. 10h jazdy w trybie nawigowania i jest 45%. Na zimę po prostu wyłącz urządzenie. Bateria nie będzie naładowana w 70%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca W dniu 3.06.2024 o 17:04, pecio napisał: Małe ostrzeżenie. Jak ktoś ma serię Edge xx40 - NIE INSTALOWAĆ NAJNOWSZEGO SOFTU 21.16 ANI BETY 21.17 !!! Wysypują się "obce " mapy oraz jest problem z łącznością i czujnikami. Garmin dał po pupie totalnie i jeszcze nie widzi problemu. Dobrze ,że tacy wielcy jak Lama też jadą po nich równiutko może wezmą sobie to do serca. Brat w swoim explore 2 zaktualizował do tego najnowszego softu. Wgrywalam mu moje mapy i u niego dziala bez problemu a co ciekawiej base camp nie wywalal zadnego problemu jak w moim. Połączył sie i wgral. Mapa działa. Nawet zawiera cyfry ktorych w moim nie ma mimo ustawienia nawyzszej szczegółowości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca Ja się cały czas uczę Explore 2. Wczoraj wyznaczyłem trasę powrotu na kwaterę wskazując tylko punkt docelowy. Ewidentnie nawigacja silnie preferuje ścieżki rowerowe, bo jechałem prawie cały czas DDR, ale droga była prawie 50% dłuższa niż małymi, willowymi uliczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) @AniaSa chodzi Tobie o numery budynków ? @Wojcio on nie preferuje ścieżek rowerowych....😉 on preferuje ścieżki gdzie najwięcej Garminów jeździ 😁. Niby brzmi to śmiesznie ale taka jest prawda dotycząca algorytmów wytyczania. Oczywiście między innymi. 😁 A odnośnie zrypanego softu to teraz jak na sraczkę przyspieszony cykl wydawniczy .... jest teraz 21.17 z poprawionymi w większości błędami. A z mapami to gryzło się z nie bitmapowymi elementami w pliku typ. Przerobiłem "wsady" .TYP do wszystkich map i mam teraz spokój. Jest jeszcze błąd dotyczący "kafelka z img dotyczacy rejonu gdzie Garmin miał ostatniego fixa z gps. Ale już wiem na czym polega i potrafię to obejść. Edytowane 10 Czerwca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) 15 minut temu, pecio napisał: @AniaSa chodzi Tobie o numery budynków ? @Wojcio on nie preferuje ścieżek rowerowych....😉 on preferuje ścieżki gdzie najwięcej Garminów jeździ 😁. Niby brzmi to śmiesznie ale taka jest prawda dotycząca algorytmów wytyczania. Oczywiście między innymi. 😁 Zgadza się. Identyczne ustawienia. Identyczne mapy (te same wersje), a jednak roznica jest. Czyli basecamp wywalając u mnie błędy chyba jednak nie instaluje wszystkiego... Edytowane 10 Czerwca przez AniaSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca Instaluje wszystko . A jak masz ustawioną w Garminie szczegółowość wyświetlania map ? Mapy z tego samego "czasowego" rozdania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca Zgadza sie. Dokładnie te same mapy. Moje mapy na moim kompie wgrane do obydwu garminow. Te same ustalenia czcionek i szczegółowości (najwyzsza). Ta sama skala. Wszystko ustawilam im tak samo. Ale nie jest tak samo 😆 co prawda z czystej ciekawości mnie to interesuje skad ta różnica. Jedyna roznica to wersja softu. Moj ma ten sprzed ok 3 tygodni czyli 20... A brata juz 21... I jego bez problemu skomunikowal sie z moim basecampem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Czerwca Udostępnij Napisano 10 Czerwca No to aktualizuj do 21.xx. W najnowszym poprawili błędy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca Nie aktualizowalam po ostrzeżeniu 😁 w ogole lubie pozostawić sprzęty na jakims etapie na ktorym wszystko działa i nie psuc ich funkcjonalnosci jakimis aktualizacjami i czekac na następna łatka az naprawia bledy poprzedniej. Poczekam chwile i jak bedzie stabilnie to zaktualizuje. Bo moja wersja jak wiadomo ma problem z łącznością z BC ale poza tym bledem wszystko działa 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca Teraz jest 21.17 w serii 1040 a 21.16 w Explore. Ta 21.16 dla Explore zawiera poprawki z 21.17 . A najlepsze ,że im się tak posypało aż zamknęli chwilowo program beta testów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca (edytowane) A maja te wersje jakies problemy? Cos nie działa? Czy juz rozwiązali problemy bieżące 😆 zanim nie stworzą nowych. Na reddicie niedawno pojawily sie pojedyncze problemy z czujnikami. Ale nie śledzę na bieżąco poczynań garmina z softem. Edytowane 11 Czerwca przez AniaSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Szybko poszło 🫣 juz problem z przewyzszeniami i wysokością 😑 trasa 60 km płaska poza 1 podjazdem. Fenix naliczyl 339 m wzniosow co jest bliskie prawdzie a Explore 1822 m wzniosu jakbym jakis gorski wyryp zaliczyla 🙈 nastepnego dnia po okolicy runda 12 km i 86 m wzniosu wg fenixa a explore 0 m 😑 pomijajac ze dzis te 0 m mialo wg explorera 24% nachylenia ... Juz sie cos zepsulo?? Ponadto startuje z 286m i explorer ja ma i nagle ma 400m wysokości. I odwrotnie podjechalam pod klatke ma 400m koncze trasę i wchodze na 2 pietro i wysokosc cały czas spada az do 286 wysokości... O co chodzi?? Juz się wysypal? Zrzuty porownawcze wg fenixa i explorera z tych samych aktywności. Wczesniej dzialal dobrze...Krotko bo nowy ale działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca (edytowane) @AniaSa jeżeli to dla Ciebie będzie ukojeniem to moja 1040 poleciała w ścianę. Dyplomatycznie napiszę ,że poziom mojego wzburzenia sięgnął zenitu. Potem leżącego na podłodze poprawiłem z buta. A cudownych super programistów z łapanki na bazarze w New Dehli to bym .......................... !!!!!!!!! Jakim debilem trzeba być aby świetnie działające urządzenie tak zarżnąć . @AniaSa chwilowo nic Tobie nie napiszę / doradzę bo mi jeszcze od ciśnienia buzuje w głowie. Trzeba wrócić do v. 18.25. Kilka numerów w dół na starym api. Edytowane 12 Czerwca przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca (edytowane) Uhmm. Czyli problemy się mnożą nie tylko u mnie... To juz sie stalo na poprzedniej wersji 20... I nie poprawilo na 21... 😑 Powodzenia ze swoim. Moze jest co reanimować... Edytowane 12 Czerwca przez AniaSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Najlepsze ,że dziadowi nic się nie stało. W tym gumowym kondonie odbił się od ściany jak piłka. Na razie toczę nierówną walkę. Jak obchodzę jeden problem i już myślę ,że jest super to się wysypuje co innego. Przypomina mi to walkę z Forkiem 955 którego po zaledwie pół roku eksploatacji sprzedałem. Ale ten był od samego początku niedoj..........y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Dobre zabezpieczenie... Dlatego mojego fenixa zaktualizowałam ostatni raz jakies 1,5 roku temu i zostawilam go na stabilnej wersji softu wiec wszystko do dziś działa i mi go co chwile nie psują... 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Ale z drugiej strony ......gdzie się zdobywa największe doświadczenie.......w nieustannej walce ze złośliwą materią 😁 Wiem w czym problem tkwi potrafię go obejść ale nie zablokować. Gdzieś mi coś bruździ powiązanego z ostatnią pozycją GPS. @AniaSa wracając do twojego problemu - sprawdzałaś pod spodem ( tam gdzie jest mocowanie) czy dziurki od czujnika nie są przytkane. Po drugie masz ustawioną autokalibrację wysokości . Jak nie masz to ustaw wyskość startową ma sztywno i włącz autokalibrację. Znajdż na geoportalu wysokość n.p.m tam gdzie mieszkasz. Potem tą wysokość wprowadź do Garmina. Następnie w funkcjach dotyczących navi uruchom autokalibrację. I powinny być precyzyjne dane wysokościowe przebytej trasy. Bo jeżeli jedziesz tylko na samym GPS to po ostatniej aktualizacji chipa różnie z tym może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca @pecio Kto co lubi. Lubie rozkminiać inne rzeczy. Sprzet należy ogarnąć by widzieć co jak dziala i ma działać 😆 Poza tym teraz szkoda mi czasu na uzeranie sie ze sprzetem bo pogoda jest 😆 Nie lubie jak mi cos psuja aktualizacja l nie dotyczy to tylko garmina. Sprawdze te dziurki w domu ale nie zdazylam go jeszcze ublocic ale mose sie cos zaplątało... Tak mam wlaczona auto kalibracje przy włączeniu garmina pokazuje dobra wysokość!. Jak zaczynam jechac to zaczyna się psuć i nagle z niecalych 300 m wyjsciowych rosnie o ok 100m... Co przekłada sie na reszte i np podjazd który ma kilka % nachylenia (moze 6% nie wiem, nie sledze tak) zrobil sie 24% jak podjezdzalam 🫣😂 normalnie gdyby miala strave bila bym niezle rekordy 😆 wrocilam to mial wysokosc o 100m wiecej a po zakończeniu jej ta wysokość sobie spadala i spadala az wrocila do wlasciwej w ciagu ok 1 min...Sprawdze z tym wpisaniem recznym czy cos zmieni. Wczoraj go resetowalam (soft reset) i nic sie nie zmieniło. Problem zaczal sie na poprzedniej wersji softu 20... A nie po aktualizacji do 21... Ale wystepuje także na 21 🫣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Jak ładnie wycina kafelka i ślad się urywa na granicy. Tak dzieje się z wszystkimi mapami z serwisów. Moje własne kompilacje mapowe pokazuje sieć drogową ale wycina inne szczegóły. I tak dzieje się tylko na obszarze mojego stałego działania. Teraz za chwilę sięgam po ostateczne/ radykalne rozwiązanie ( hehe ...nie jest to reset) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca @pecioto radykalne rozwiązanie to papierowa mapa i mapnik na kierze? 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Jeszcze gorzej 🫣 to u mnie wywalil sie tylko altimetr czy co tam ma włożone 😑 i zle podaje wysokość i % ale reszta dziala i póki co mapy wyświetla. Czuję chyba że jednak na najblizszy wyjazd leciwy Oregon pojedzie ze mną. Poza tym ze się czasami mrozi, działa bezbłędnie 😑 Edytowane 13 Czerwca przez AniaSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi