pecio Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego Tak są w necie na punkcie Garmina ludzie jeszcze bardziej zakręceni niż ja (np .Pan skrywający się pod nickiem na P, drugi Pan też na P). A kopalnia wiedzy to "fabryczne forum" , swego czasu "Garniak"(ale lata świetności ma za sobą). Choć ja z ich wiedzy nie korzystam. Sam od wielu lat na drodze prób i błędów dochodzę do takich rzeczy. A tego się nie ustawia - musisz grzebać w plikach wewnątrz Garmina i je modyfikować. Zresztą z tego poziomu możesz o wiele szybciej wrzucać różne rzeczy bądź je usuwać. Na pierwszym etapie obcowania z Garminem zostań przy tym co instrukcja przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacca Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Zrobiłem wszystko dokładnie jak opisane powyżej i niestety nie zadziałało. W Connect do sprzętu "Rower" dodałem 3 profile, nazwy się zgadzają. Explore 2 ma najnowszą wersję softu, Connect też. Aktywność sama nie chciała "wędrować" do odpowiedniego sprzętu. Nie próbowałem dodawać dwóch profili do kategorii "kółko zębate" ale stwierdziłem, że sobie odpuszczam. Teraz rower stoi w trenażerze, więc zaznaczyłem "Automatycznie dodaj..." dla profilu "Trenazer". Gdy zacznę jeździć na asfalcie to zmienię to na "Gravel". Poza tym 2-3 razy pojadę z sakwami na rowerze trekkingowym i wtedy przestawię na trzeci profil. Ponieważ rzadko zmieniam profil, więc nie ma problemu aby poklikać w Connect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego (edytowane) Nie zrobiłeś dokladnie tak jak opisane bi wprowadziłeś własną nadinterpretację. @Yacca i nie będzie działać. Do sprzętu rower dajesz tylko jeden profil. Musisz utworzyć sprzęty i tam dać ale tylko jeden jedyny profil. Edytowane 10 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacca Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Widzę, że się pomyliłem i napisałem w niewłaściwym wątku Miało być w tym wątku Zrobiłem dokładnie tak jak tam @pecio napisałeś: A tak jeszcze dodając po ostatniej aktualizacji Connecta ( naciski ze strony użytkowników)małe sprostowanie. Nie trzeba już cudować. Rowery dajemy do jednego "wora" pod ikonkę rowery w zakładce sprzęt. Reszta jak w opisie czyli ta sama nazwa i nie zaznaczamy nic w dodaj automatycznie. Potem w Edge tworzymy profil i tam ustawiamy wszystko. Rowerów można dodać tyle ile się posiada. Tak więc mam trzy rowery w jednym "worze" i gdy dla żadnego nie zaznaczam "Automatycznie dodaj do..." to muszę ręcznie wskazać w aktywności do którego sprzętu ma trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego A od tego momentu było z pięć aktualizacji i jest już inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacca Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego Dobra, odpuszczam. @pecio Czy jest jeszcze inna instrukcja obsługi (dla zaawansowanych) poza tą: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/GUID-E67DE53E-5B08-4903-9767-F58973BC1829/PL-PL/Edge_Explore_2_OM_PL-PL.pdf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Lutego Udostępnij Napisano 10 Lutego To jest jedyną i oficjalna instrukcja. I nie ma podziału dla mniej lub bardziej zaawansowanych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego @Yacca napiszę tak ,że Garmin mnie baaardzo zdenerwował ( użyłbym innego sformułowania ale bym dostał bana). Teraz tak to skopali, że za każdym razem trzeba się ręcznie przestawiać w opcjach. Wysmarowałem elaborat na ten temat do centrali i niech coś z tym dziady zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacca Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego @pecio Jesienią rozmawiałem w sklepie ze sprzedawcą na temat nawigacji. Proponował inną (firmy nie pamiętam), o wiele droższą od Garmina, ale mówił, że ta firma produkuje jeden model i mogą się skupić na dopracowaniu softu. Natomiast Garmin produkując równolegle kilka modeli ma z tym problem. Z tego może wynikać to, że coś w wcześniejszych wersjach softu działało prawidłowo, a w nowszej wersji albo działa inaczej albo są błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego A potem znudzi im się produkować nawigacje (albo firma upadnie) i będzie tak jak z Mio: https://www.forumrowerowe.org/topic/267761-gps-aktualizacje-map-w-mio-cyclo/#comment-2466471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) Hehe. ...Co może być bardziej topowego i droższego od np . Garmina Edge 1040 Solar ? Co proponował - Hammerhead Karoo 2 za niecałe 1200zł ? Czy może w porywie geniuszu totalną padaczkę MIO Cyclo 605 za niecałe 1700 którą po otwarciu pudełka od razu można wyrzucić do śmieci ? Na co byś nie popatrzył , co byś do ręki nie wziął ,zawsze w jakimś stopniu jest skopane. Jedne są totalnie spartolone, inne gdzieś mają jakiegoś "kwiatka" , którego wychwyci może jeden na stu użytkowników. Plusem "G" jest ogromna społeczność i lobby które ciśnie Garmina . A ta firma wszystko sobie bierze do serca i dość sprawnie oraz elastycznie reaguje . Jak masz kilka tysięcy linijek kodu to nie wiem kim musiałbyś być aby się gdzieś niewinnie nie "walnąć" ? Nawet andek , winda czy pingwin gdzieś mają bugi. Zrobienie jednego głupiego funkcjonalnego pola na Edge to około 500 linijek kodu - tak dla porównania. A to co sprzedawca proponuje ....... tak jak małej dziewczynce rower 29 ...... bo szybko rośnie ........... Edytowane 11 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Donayo Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego W zegarku od Garmina od zawsze mam problem z udostępnianiem wydarzeń na żywo, zresztą nie tylko ja. Nie potrafią tego naprawić, suport mnie zbywa odpowiedziami, a z aktualizacji na aktualizację ciągle coś psują. Szczerze, gdyby nie "Live Track" i Garmin Connect, przeszedłbym do konkurencji, chociaż tam pewnie też miałbym na co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) @Donayo ja tak miałem ostatnio w FR 955 . Przez pół roku praktycznie nie dało się z niego korzystać bo tak był zrypany. Potem coś drgnęło ale i tak po niecałym roku wysiadła mi psycha . Wiem, że Garmin ma wzloty i upadki ze swoimi modelami i dlatego 955 został zastąpiony czymś innym . Oczywiście też Garmin ale tym razem mogę napisać - prawie ideał 😉 Swego czasu takim rowerowym niewypałem był Edge 810. To dopiero była "kaszana" A z problemami nie pisz do polskiego suportu tylko bezpośrednio do centrali. A najlepiej jakby otwarli kod.😁wtedy z Explorera zrobiło by się Edge 1060 a z Venu Marq'a gen 4 😉 Edytowane 11 Lutego przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego (edytowane) @pecio Od tego czasu FR955 dostał z 15 aktualizacji . Na początku nic nie robili a potem jak ruszyli z kopyta to co 2 tygodnie była aktualizacja 🤣 Poza tym nie zastąpili (bo jest w sprzedaży do dzisiaj) tylko rozszerzyli ofertę o model 965 (z amoledem). Obecnie FR 955 działa ok. Edytowane 12 Lutego przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego @dfq Wiem. To nie Garmin jako Garmin zastąpił 955 tylko ja na swoim nadgarstku. I faktycznie poszedłem w 965. Teraz po kilkunastu aktualizacjach też wiem , że 955 hula. Zbytnio wtedy programistów gonili z nowościami co za chwilę miały mieć debiut i lagę położyli na 955/255. Potem zaczęli nadrabiać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego You will need to select the gear used after the ride has been uploaded to the account. The Edge will only track miles within each activity profile and not the bikes that are attached to the account. This is by design. Link: Gear Tracking Feature in Garmin Connect Thank you for choosing Garmin, Eiliko Product suport Garmin International Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Cześć Czy komuś udało się wgrać do edge explore 2 mapę osm za pomocą instalatora BaseCamp? Mam mapę zainstalowaną na kompie, instalowałam w starym garminie oregonie basecampem a nowy nie puszcza. Wyrzuca komunikat "bład połączenia z urządzeniem garmin, dalsza komunikacja z urzadzeniem moze wiązać się z ograniczeniem funkcjonalności urzadzenia. Kontakt z suportem" Oprogramowanie zaktualizowane garminem express, komunikacja jest, kabel ok. Czat z suportem. Otrzymałam odpowiedź że basecamp nie jest już dawno wspierany i nie będzie możliwa instalacja w ten sposob. Czyli jak inaczej skoro pliku IMG nie mam? Ktoś ma pomysł? Bo nie rozumiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja (edytowane) Pozostaje zassać "img" choćby z tej strony: https://garmin.osmapa.pl/ Edytowane 20 Maja przez Sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Ale ja nie chcę jakiejkolwiek osm bo tego troche jest a konkretną osm pod MTB 😃 Chce wgrać tą bo jako jedyna ma czerwone ścieżki co zwieksza widoczność i jak dla mnie jest po prostu najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja @AniaSa mam BaseCampa w wersji chyba najnowszej 4.7.5 i bez problemów "wgrywa" mapy do Garmina. Tylko jest taki mały feler, w zależności od systemu operacyjnego musisz mieć wgrane stery do komunikacji Garmina (link jakby co STERY ) z kompem przez usb i po podłączeniu chwilę odczekać aż się "zamelduje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja @pecio Dzięki 😀 sprawdzę to w domu. Bardzo mi zalezy na tej mapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja @pecio tylko się zastanawiam ale ja chyba mam dobre sterowniki. Bo BaseCamp gada z garminem oregon. Błąd komunikacji występuje tylko w sumie z edge explore 2 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Nie udało się skomunikować BaseCamp z Edge. Ale udalo sie skopiowac mape zainstalowana w oregonie do edge. Jednak teraz mam caly czas widoczną tylko ta skopiowana mape. Nie moge wybrac juz mapy GarminCycle 🙈 nawet jak wylacze inne a tylko cycle zostanie to on sie nie wyswietla juz a nadal ta MTB. Czy Explore 2 ma jakies ograniczenia w ilosci posiadanych wersji map? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja (edytowane) Jaki masz system operacyjny na komputerze ? Którą wersją BC ? W Garminie wyłączasz mapy z których nie korzystasz. Zostawiasz włączoną fabryczną. Potem wyłącz i ponownie włącz Explorera. Tak ma ograniczenia co do ilości map podyktowane mizerną pamięcią - tylko 16 giga. Edytowane 21 Maja przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AniaSa Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Tak mam wyłączone mapy z których nie korzystam. Tylko 1 osm na raz jest włączona by garmin wiedział co ma wyświetlać. Co ciekawe. Sciagniete ze strony garmin.osmapa.pl szlaki, warstwice i ogonki (wlaczone "ogonki"wyswietlaja sie jako zapytania) i zaburzaja inne mapy 🤔 po wywaleniu "ogonkow" dziala przelaczanie miedzy mapami ale mniej szczegółów. Windows 10 a reszte w domu sprawdze popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi