plou Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Mam w planach zakup nowego roweru postanowiłem wybrać jeden z dwóch modeli Ridleya Kanzo Fast lub Grifin - niby jeden to gravel a drugi to bardziej endurance ale w zasadzie to do moich zastosowań i potrzeb oba nadają się - pomimo iż jeden ma 1x a drugi 2x. Natomiast czytając różne opinie i oglądając recenzje na yt pojawia mi się poważny dylemat co co rozmiaru - konfigurator na stronie Ridley podpowiada dla moich wymiarów (180cm wzrost i 81cm przekrok) rozmiar M w obu przypadkach natomiast z tego co czytałem/oglądałem to polecane było raczej branie rozmiaru S ponieważ Ridley ma zaniżoną rozmiarówkę względem innych marek i ich S to M w innym rowerze. Ktoś może miał okazję to sprawdzać ? Preferuje raczej geometrię endurance niż bardzo sportową więc nie wiem czy faktycznie to S nie będzie lepsze bo pozycja powinna być bardziej wyprostowana ? Tylko też nie chciałbym wybrać za małego i kombinować z wymianą mostka. Uprzedzając - nie mam możliwości sprawdzić tego na żywo, pozostaje mi zamówienie przez net, a nie bardzo mi się chce odsyłać Gdy już będę miał rozeznanie w rozmiarach to pozostanie mi zrobić wszystkie za i przeciw dla każdego z nich i wybrać któryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Ja ze swoimi 177 / 81 brałbym definitywnie S, ale Ty masz teoretycznie dłuższy tułów niż ja. Skłaniałbym się ku M z uwagi na dużo wyższy Stack, a Ty chcesz bardziej endurance, ALE Ridley ma wysoką ramę, jak w przełaju. W rozmiarze M klejnoty mogą mocno ucierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego W dniu 31.01.2024 o 21:54, plou napisał: Preferuje raczej geometrię endurance niż bardzo sportową więc nie wiem czy faktycznie to S nie będzie lepsze bo pozycja powinna być bardziej wyprostowana ? Tylko też nie chciałbym wybrać za małego i kombinować z wymianą mostka. Jak chcesz mieć w miarę wyprostowaną pozycję to w obydwu przypadkach trzeba brać M. Choć musisz się liczyć z wymianą mostka czy tam kokpitu na krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meitner99 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Mam Kanzo Fasta w rozmiarze M i 179 cm wzrostu. Sztyca wysunięta jak niżej więc chyba nie jest jakoś za duży choć bardziej go używam turystycznie niż wyścigówo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Cytat więc chyba nie jest jakoś za duży biorąc pod uwagę ustawienie siodełka to jest za długi BTW sam bym kupił M a mam 185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego @plou M-ka w Kanzo Fast odpada przez przekrok. Według producenta, tam jest 84cm od ziemi do górnej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plou Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Dziękuję wszystkim za informację, pisałem też w tej sprawie do producenta i zdecydowanie odradzali S jako za mały. Miałem tez okazję w pogadać z mechanikiem który serwisował dwa kazno fast i on z kolei zdecydowanie doradzał S Tak że ciągle wiem że nic nie wiem, chyba pozostanie mi jednak odbyć wycieczkę do najbliższego miasta gdzie mają je i przymierzyć się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Mam z dvpy poradę - rozważ inne rowery. Kanzo Fast powinien być Mką z uwagi na długość, ale wtedy zawiśniesz na nim jajami. Ewentualna wymiana zintegrowanego kokpitu, jak pisze @Mihau_ na krótszy to duży koszt, niezależnie czy wjedzie też kokpit czy tradycyjnie mostek + kierownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego @plou Zapytaj tych ludzi z ridleya dlaczego polecają osobie z przekrokiem 81cm rower który ma górną rurę na wysokości 84cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego Bo lubią dobre żarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plou Napisano 10 Lutego Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego W dniu 9.02.2024 o 19:43, SpinOff napisał: @plou Zapytaj tych ludzi z ridleya dlaczego polecają osobie z przekrokiem 81cm rower który ma górną rurę na wysokości 84cm. A wiesz że napiszę i zapytam bo w sumie to ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meitner99 Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Zakładają, że buty SPD albo stanie na palcach doda te 3 brakujące centymetry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plou Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego Dowiedziałem się tyle że tak im wychodzi z tabelek .... natomiast pokusiłem się o wycieczkę do sklepu stacjonarnego i tam dysponują taką tabelą, którą ponoć dostali od producenta: Rozmiar Min. długość nogi Max. długość nogi Wzrost S 83 cm 87 cm 170 – 178 cm M 87 cm 91 cm 178 – 186 cm Na miejscu okazało się że źle zmierzyłem długość bo niby należy to robić w butach w których się planuje jeździć, a ja mierzyłem na boso (i to chyba też nie dokładnie 😉 ), w każdym razie wyszło 84 cm, natomiast te dodatkowe centymetry nie zmieniają za wiele bo tak czy tak wg tabeli plasuje się w S jeżeli chodzi o długość nogi, inna sprawa że mam o 2 cm "za długi tułów" do ich wskaźników Nie mieli niestety S na stanie, ale pomimo tego wszystkiego to siadając na M i robiąc dosłownie kilkaset metrów w około sklepu czułem się całkiem nieźle i w zasadnie miałem obawy o rodzinne klejnoty Nie wiem jakie by były odczucia na dłuższej trasie, jedno co od razu mi się rzuciło że gdybym brał M to zdecydowanie min dwie podkładki od razu do usunięcia. Inna sprawa że mają okazję na żywo pooglądać rowery innych producentów już nie jestem tak na 100% pewien tego Ridleya Z lekka urzekł mnie Scott. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laszlo1234 Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września I co w końcu kupiłeś? Jak twoje wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września @plou masz jajka? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi