plou Napisano 31 Stycznia 2024 Napisano 31 Stycznia 2024 Mam w planach zakup nowego roweru postanowiłem wybrać jeden z dwóch modeli Ridleya Kanzo Fast lub Grifin - niby jeden to gravel a drugi to bardziej endurance ale w zasadzie to do moich zastosowań i potrzeb oba nadają się - pomimo iż jeden ma 1x a drugi 2x. Natomiast czytając różne opinie i oglądając recenzje na yt pojawia mi się poważny dylemat co co rozmiaru - konfigurator na stronie Ridley podpowiada dla moich wymiarów (180cm wzrost i 81cm przekrok) rozmiar M w obu przypadkach natomiast z tego co czytałem/oglądałem to polecane było raczej branie rozmiaru S ponieważ Ridley ma zaniżoną rozmiarówkę względem innych marek i ich S to M w innym rowerze. Ktoś może miał okazję to sprawdzać ? Preferuje raczej geometrię endurance niż bardzo sportową więc nie wiem czy faktycznie to S nie będzie lepsze bo pozycja powinna być bardziej wyprostowana ? Tylko też nie chciałbym wybrać za małego i kombinować z wymianą mostka. Uprzedzając - nie mam możliwości sprawdzić tego na żywo, pozostaje mi zamówienie przez net, a nie bardzo mi się chce odsyłać Gdy już będę miał rozeznanie w rozmiarach to pozostanie mi zrobić wszystkie za i przeciw dla każdego z nich i wybrać któryś Cytuj
marcesco Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Ja ze swoimi 177 / 81 brałbym definitywnie S, ale Ty masz teoretycznie dłuższy tułów niż ja. Skłaniałbym się ku M z uwagi na dużo wyższy Stack, a Ty chcesz bardziej endurance, ALE Ridley ma wysoką ramę, jak w przełaju. W rozmiarze M klejnoty mogą mocno ucierpieć. Cytuj
Mihau_ Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 W dniu 31.01.2024 o 21:54, plou napisał: Preferuje raczej geometrię endurance niż bardzo sportową więc nie wiem czy faktycznie to S nie będzie lepsze bo pozycja powinna być bardziej wyprostowana ? Tylko też nie chciałbym wybrać za małego i kombinować z wymianą mostka. Jak chcesz mieć w miarę wyprostowaną pozycję to w obydwu przypadkach trzeba brać M. Choć musisz się liczyć z wymianą mostka czy tam kokpitu na krótszy Cytuj
meitner99 Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Mam Kanzo Fasta w rozmiarze M i 179 cm wzrostu. Sztyca wysunięta jak niżej więc chyba nie jest jakoś za duży choć bardziej go używam turystycznie niż wyścigówo. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Cytat więc chyba nie jest jakoś za duży biorąc pod uwagę ustawienie siodełka to jest za długi BTW sam bym kupił M a mam 185 Cytuj
SpinOff Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 @plou M-ka w Kanzo Fast odpada przez przekrok. Według producenta, tam jest 84cm od ziemi do górnej rury. Cytuj
plou Napisano 6 Lutego 2024 Autor Napisano 6 Lutego 2024 Dziękuję wszystkim za informację, pisałem też w tej sprawie do producenta i zdecydowanie odradzali S jako za mały. Miałem tez okazję w pogadać z mechanikiem który serwisował dwa kazno fast i on z kolei zdecydowanie doradzał S Tak że ciągle wiem że nic nie wiem, chyba pozostanie mi jednak odbyć wycieczkę do najbliższego miasta gdzie mają je i przymierzyć się. Cytuj
marcesco Napisano 7 Lutego 2024 Napisano 7 Lutego 2024 Mam z dvpy poradę - rozważ inne rowery. Kanzo Fast powinien być Mką z uwagi na długość, ale wtedy zawiśniesz na nim jajami. Ewentualna wymiana zintegrowanego kokpitu, jak pisze @Mihau_ na krótszy to duży koszt, niezależnie czy wjedzie też kokpit czy tradycyjnie mostek + kierownica. Cytuj
SpinOff Napisano 9 Lutego 2024 Napisano 9 Lutego 2024 @plou Zapytaj tych ludzi z ridleya dlaczego polecają osobie z przekrokiem 81cm rower który ma górną rurę na wysokości 84cm. Cytuj
plou Napisano 10 Lutego 2024 Autor Napisano 10 Lutego 2024 W dniu 9.02.2024 o 19:43, SpinOff napisał: @plou Zapytaj tych ludzi z ridleya dlaczego polecają osobie z przekrokiem 81cm rower który ma górną rurę na wysokości 84cm. A wiesz że napiszę i zapytam bo w sumie to ciekawe Cytuj
meitner99 Napisano 11 Lutego 2024 Napisano 11 Lutego 2024 Zakładają, że buty SPD albo stanie na palcach doda te 3 brakujące centymetry Cytuj
plou Napisano 13 Lutego 2024 Autor Napisano 13 Lutego 2024 Dowiedziałem się tyle że tak im wychodzi z tabelek .... natomiast pokusiłem się o wycieczkę do sklepu stacjonarnego i tam dysponują taką tabelą, którą ponoć dostali od producenta: Rozmiar Min. długość nogi Max. długość nogi Wzrost S 83 cm 87 cm 170 – 178 cm M 87 cm 91 cm 178 – 186 cm Na miejscu okazało się że źle zmierzyłem długość bo niby należy to robić w butach w których się planuje jeździć, a ja mierzyłem na boso (i to chyba też nie dokładnie 😉 ), w każdym razie wyszło 84 cm, natomiast te dodatkowe centymetry nie zmieniają za wiele bo tak czy tak wg tabeli plasuje się w S jeżeli chodzi o długość nogi, inna sprawa że mam o 2 cm "za długi tułów" do ich wskaźników Nie mieli niestety S na stanie, ale pomimo tego wszystkiego to siadając na M i robiąc dosłownie kilkaset metrów w około sklepu czułem się całkiem nieźle i w zasadnie miałem obawy o rodzinne klejnoty Nie wiem jakie by były odczucia na dłuższej trasie, jedno co od razu mi się rzuciło że gdybym brał M to zdecydowanie min dwie podkładki od razu do usunięcia. Inna sprawa że mają okazję na żywo pooglądać rowery innych producentów już nie jestem tak na 100% pewien tego Ridleya Z lekka urzekł mnie Scott. Cytuj
laszlo1234 Napisano 12 Września 2024 Napisano 12 Września 2024 I co w końcu kupiłeś? Jak twoje wrażenia? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi