alexxandra95 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 Hej, zbłąkana w zamęcie informacji owieczka szuka opinii ekspertów 😎 Po wstępnym obadaniu tematu potrzebuję Waszej opinii co do poniższych propozycji. Planuję jeździć przede wszystkim po leśnych ścieżkach, czasem po krzakach z korzeniami i błotem, również górkach mniejszych i większych, ale bez szaleństw i skakania. Czasem też dojazd do pracy las/asfalt. Lubie się dość zmęczyć na średniej długości dystansach górskich. Full odpada. Która z opcji będzie lepsza?: Marin Team Marin 1 2023 - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-marin-team-marin-1-2023 wiem, że w tym modelu był problem z ramą ale ponoć zostało to już poprawione Marin Team Marin 1 2024 - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-marin-team-marin-1-2024 - wersja nowsza lecz czy lepsza? Merida Big Nine Limited 2024 - https://trekking24.pl/pl/gorskie/10620-35634-merida-big-nine-limited-2022-4710949842796.html#/420-rozmiary-17 A może macie jakieś inne propozycje w tym budżecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj
michalr75 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 (edytowane) Merida, świetna geometria do wszystkiego, super wygodny i efektywny do jazdy w każdych warunkach rower. Marin jest bardzo słabo wyceniony imho, 6k a osprzęt o grupę niżej niż Merida, amor tez kiepawy. Mam Meridę 500 Lite z zeszłego roku, ta sama rama co w Limited, osprzęt gorszy (juz wymieniony u mnie ), amortyzator Manitou Markhor działał bardzo przyjemnie (choć też już go wymieniłem na Rebę ). Edytowane 30 Stycznia 2024 przez michalr75 1 Cytuj
michalr75 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 Dodam jeszcze że jak sam szukałem roweru to w tym budżecie nie było nic lepszego o stosunku cena/jakość/użyteczność niż wlaśnie Merida na ramie Lite. Oczywiście w markach znanych i cenionych. Pojawiają się w okolicach 5-6k różne wynalazki XC jak Sensa, można spojrzeć na Orbea Alma, albo Rockrider XC100, ale wydaje mi sie że ta Merida w tych pieniądzach jednak nie ma konkurencji i jak ktoś patrzy na ten rower i pyta, to jako posiadacz będę go z całego serca polecał. Jeżdżę nim wszędzie, po płaskim, w górach na bikepacking, ultra maratony do 300km i sprawdza się znakomicie ten rower do tego typu zastosowań. Do ścigania w maratonach w trudnym terenie zresztą też, jakby ktoś szukał tego typu wrażeń 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Stycznia 2024 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2024 Tylko jest jeden haczyk - mniej popularne marki można kupić w bardziej okazyjnych cenach (np. za 8.3 k jest karbonowa Sensa na SIDzie i XT)... Meridy bym raczej w góry nie proponował, a przynajmniej nie każdemu - wiem, że ludzie pewnie i na trzepakach z niemal pionowymi widelcami jeździli, ale jeśli się trafi coś bardziej progresywnego pod kątem geometrii, to warto się nad tym zastanowić, i wziąć pod uwagę. Ostatnio zwróciłem uwagę na Scalpela, który ma główkę ramy 66.5° - na zjazdach na pewno bije na głowę Big Nine'a. Także jeśli ma być HT w góry, to skupiłbym się przede wszystkim na dobrej ramie - takiej, która będzie nieco bardziej przyjazna dla użytkownika w trudniejszym terenie. Tak się rozpisałem, wymieniając jako przykłady sprzęty droższe, i nie wiedząc zbyt wiele o owym terenie wspomnianym przez autorkę (być może będzie bardzo łatwy), ale intencje miałem dobre PS ważne jest, żeby rama mieściła opony przynajmniej 2.35" z zapasem 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 A tymczasem GT ZASKAR LT 29 jest za 5000pln-ów. Cytuj
michalr75 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 @leejoonidasten? https://bike-room.pl/pl/p/Rower-gorski-GT-ZASKAR-LT-29-ELITE-M-DKB/19182 Nie żartujmy, Tourney z przodu i SX z tyłu to jakaś padaka. @KrissDeValnorfakt, że lepiej się zjeżdża na główce ramy 68 i niżej, ale za to podjeżdżanie już nie jest tak efektywne na takich trailowych rowerach. Coś o tym wiem bo mój poprzedni rower miał taki kąt główki. Ok, w dół to jechało bardzo fajnie, ale pod górę niekiedy była męczarnia. W Meridzie jest odwrotnie, podjeżdżanie to wręcz przyjemność, natomiast zjeżdżanie też jest ok, nie czuję zagrożenia lotem przez kierownicę. Co do "okazji" a'la Sensa - mając do wydania 5k nie będę proponował ludziom roweru za 8k. Jest jakiś model Sensy karbonowy z 5,5k, nawet fajny konfig, ale ja jednak wolę marki bardziej znane. W Meri masz dożywocie na ramę i amor jak zarejestrujesz rower, to też ma znaczenie. Czy Sensa da mi takie warunki gwarancji? Nie sądzę. Poza tym pytanie w jakim terenie ma być używany rower, do większości zastosowań Meri się nada znakomicie. I przypominam że jeszcze niedawno kąt główki 70 to był standard w pucharze świata XC i jakoś wszyscy żyją 😉 1 Cytuj
michalr75 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 No właśnie, dlatego mówię że akurat Meridy są świetnie wycenione. Za 4,7k w tym przypadku masz M6xxx/M7xxxx i fajnego Markhora, na fajnej ramię z dożywotnią gwarancją. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Stycznia 2024 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2024 Do wydania jest 5 -7 k, o ile się nic nie zmieniło (czasem budżet się zwiększa, rzadziej zmniejsza), a ja na razie podałem przykłady i swój punkt widzenia, bez rzucania linkami do konkretnych propozycji zakupowych (zresztą Sensa ma agresywną geometrię, więc raczej dla dobrych technicznie i w górach na własną odpowiedzialność). Co do gwarancji, to można różnie podchodzić do tematu - wiadomo, że lepiej mieć lepsze warunki, ale tej dożywotniej bym się tak kurczowo nie trzymał (teraz rowery zmienia się częściej/dokupuje kolejne - takie są fakty), nie zawsze też reklamacje są uznawane... Czasy się zmieniają - popatrz na czym teraz ludzie startują, a nagle okaże się, że kąt główki 66° sprawdza się jednak jakimś cudem również na podjazdach (np. NS Bikes Synonym - fakt, że to już full XC), ale to też całokształt decyduje, a nie sam kąt główki. Tak samo z oponami - nie ma sensu brać z myślą o górach czegoś, gdzie rama mieści ledwie 2.25" (np. Radon Jealous)... Aaa, i żadnej Judy Silver ! PS jakie opony Ci się mieszczą ? 1 Cytuj
michalr75 Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 W sumie to nie sprawdzałem, a specyfikacja o tym nie mówi. Teraz mam 2,25 po obu stronach i jeszcze jest dużo zapasu. 1 Cytuj
szczupak56 Napisano 31 Stycznia 2024 Napisano 31 Stycznia 2024 Ja chyba skusze się na Meridę. Który rozmiar wybrać XL czy XXL? Mam 194cm. Obecnie mam crossa Giant Roam XL i dobrze mi się jeździ. W linku niżej porównanie wymiarów ram. https://geometrygeeks.bike/compare/merida-big-nine-5000-2021-xl,merida-big-nine-5000-2021-xxl,giant-roam-disc-2-2022-xl/ Cytuj
spidelli Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 (edytowane) Co do Team Marin to trzeba sprawdzić, czy jest "poprzeczka" wstawiona w tylny trójkąt, tuż poniżej łączenia z rurą podsiodłową. Tam najczęściej rama pękała. Czy ta poprawka jest skuteczna - nie wiem, przestałem się interesować tym modelem ale linkowałem kiedyś temat z amerykańskiego forum, może są jakieś aktualne wpisy - gdyby temat TM był aktualny Edytowane 1 Lutego 2024 przez spidelli 1 Cytuj
michalr75 Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 13 godzin temu, szczupak56 napisał: Ja chyba skusze się na Meridę. Który rozmiar wybrać XL czy XXL? Mam 194cm. Obecnie mam crossa Giant Roam XL i dobrze mi się jeździ. W linku niżej porównanie wymiarów ram. https://geometrygeeks.bike/compare/merida-big-nine-5000-2021-xl,merida-big-nine-5000-2021-xxl,giant-roam-disc-2-2022-xl/ https://www.merida-bikes.com/fi-fi/p/service/find-your-frame-size-225.html Ale i tak trzeba by sie przymierzyć. Ja mierzyłem M i L przy wzroście 182cm. Na obu dało się jechać ale M była przykrótka. Finalnie kupiłem L'kę i jest dobrze. @spidelliMarin jest słabo wyceniony niestety, ale sprzedaje się jak ciepłe bułki bo jest dobrze promowany na pewnym kanale o buszkrafcie Cytuj
spidelli Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 A najlepszy gravel, to ten rower, który akurat użyczył dystrybutor 😉 Nawet jakby to była riksza 😎 A pisząc o wycenie masz na myśli oficjalny cennik czy cenę ze sklepu? Cytuj
michalr75 Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 @spidelliw sumie co do wyceny to raczej patrzę na ceny sklepowe, choć obiektywnie za cenę sugerowaną tego Limiteda czyli w okolicah 5,5k to setup jest też bardzo dobry. @KrissDeValnorprzyjrzałem się tej ramie Meridy i na spokojnie tam wejdzie 2.4 a nawet i pewnie 2.5. Szerokie widełki w booście przyjmą sporego kapcia @alexxandra95czytasz to w ogóle? Cytuj
martingg Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 Masz XL dostępny nic chyba lepszego nie kupisz za tyle. Sam brałem swojego Chisel Comp z tego sklepu zero problemu. Zostanie ci sporo $ na zmiany. https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-specialized-chisel-ht-29-sx-789108 Cytuj
szczupak56 Napisano 1 Lutego 2024 Napisano 1 Lutego 2024 Która rama ma wygodniejsza pozycje, chisel czy merida? Do tego chisela podejdzie pewlna grupa slx. Cytuj
alexxandra95 Napisano 1 Lutego 2024 Autor Napisano 1 Lutego 2024 13 godzin temu, michalr75 napisał: @spidelliw sumie co do wyceny to raczej patrzę na ceny sklepowe, choć obiektywnie za cenę sugerowaną tego Limiteda czyli w okolicah 5,5k to setup jest też bardzo dobry. @KrissDeValnorprzyjrzałem się tej ramie Meridy i na spokojnie tam wejdzie 2.4 a nawet i pewnie 2.5. Szerokie widełki w booście przyjmą sporego kapcia @alexxandra95czytasz to w ogóle? Czytam, czytam. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Przekonaliście mnie co do Meridy 😊 Tak jak kolega wyżej wspomniał, Marin był brany pod uwagę że względu na obejrzaną recenzje na YT. Dzięki jeszcze raz za pomoc! 1 Cytuj
ravve Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Cześć, osobiście do takich zastosowań wolałbym trailówkę z progresywną geometrią. Wygodniejszy niż xc na dłuższe trasy, lepsza pozycja. Tutaj masz ostatnią sztukę bardzo fajnego roweru w rozmiarze M, powietrzny Recon i sztyca regulowana. Ja bym się nie zastanawiał który wybrać https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-laufey-h30-ostatnia-sztuka-p-8337.html?gclid=EAIaIQobChMIp_SK25SMhAMVka1oCR1ICAlqEAQYCCABEgIyOPD_BwE Cytuj
michalr75 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 @ravve Nie żebym był jakimś fanboyem Meridy, bo w sumie też nie wiedziałem za bardzo czego sie spodziewać jak kupowałem 500 Lite, ale ten rower na długich dystansach jest bardzo wygodny, mówię z własnego doświadczenia, przejechałem nim dwa ultra maratony, jeden prawie 280, drugi 240 km i nie czułem takiego zmęczenia jak np po podobnych imprezach na rowerze trailowym, na którym jeździłem wcześniej. A jeszcze dołożyłem mu mostek -17 stopni, co zwiększyło agresywność sylwetki i nawet mimo tego nie ma problemu na tak długich trasach, a przecież spędza się tam często ponad 10h w siodle, w różnych warunkach terenowych. Akurat geometria tej Meridy jest bardzo uniwersalna. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Lutego 2024 Mod Team Napisano 2 Lutego 2024 Tobie odpowiada, a komu innemu nie musi - ludzie mają różną budowę, sprawność, preferencje. Tak naprawdę nawet rower dopasowany przez fittera, nie zawsze będzie tym idealnym. Podtrzymuję : albo progresywny XC, albo trail. Cytuj
NerfMe Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Można iść na kompromis - i Merida i Big Nine i progresywna: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4081/bignine-tr-limited Ja się podpisuje pod zdaniem, że posiadanie droppera o 180 stopni zmienia pewność jazdy w trudnym, technicznym terenie. Nie kupiłbym już roweru w góry bez tego wynazku. Cytuj
michalr75 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 3 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Tobie odpowiada, a komu innemu nie musi - ludzie mają różną budowę, sprawność, preferencje. Tak naprawdę nawet rower dopasowany przez fittera, nie zawsze będzie tym idealnym. Podtrzymuję : albo progresywny XC, albo trail. Problem w tym że nie znamy preferencji jeźdźca, więc tak po prawdzie to trudno cokolwiek komukolwiek polecać. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Lutego 2024 Mod Team Napisano 2 Lutego 2024 Właśnie obejrzałem nowe modele XC od Meridy (nawiasem mówiąc mam 2 modele tej marki - Matts Viper '99 i Matts TFS 100 '09) - karbonowe zrobiły się długie i niskie, takie trochę trail'owe. Dziwi mnie nieco umiejscowienie dodatkowych otworów pod górną rurą - czyżby pod bikepacking ? Bidonu w tym miejscu jeszcze nie widziałem, może jakiegoś multitool'a by się tam podczepiło - innych pomysłów nie mam. No i cenowo trochę odlecieli - Raidon i MT200 za 9 k... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi