piotrmocko Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Cześć! Posiadam oryginalne tarcze hamulcowe SRAM Centerline w Canyon Grizl z hamulcami Rival AXS i postanowiłem takie założyć też do Giant Trance z hamulcami Deore M615. Pojedyncza tarcza w sklepach rowerowych w zależności od rozmiaru i mocowania kosztuje od około 150 zł w górę. Natomiast na AliExpress można znaleźć komplet dwóch tarcz za 70 zł, a na Allegro komplet za 140 zł. Postanowiłem zaryzykować zakup na Allegro i sprawdzić co otrzymam. Tak jak się można było spodziewać otrzymałem podróbkę. Tarcze zwróciłem i otrzymałem zwrot. Jak rozpoznać podróbki tarcz SRAM Centerline? Podróbki można poznać po kilku cechach: przede wszystkim krawędź tarczy jest czarna, ostra i niewypolerowana data produkcji jest stara, najczęściej jedna z tych: TA 16 JUL 14 (160mm), TA13AUG20 (180mm), TC13DEC16 (203mm) śruby są załączone w woreczku zamiast sztywnym opakowaniu plastikowym śruby mają gwint do samej główki zamiast około 1-2 mm bez gwintu przy samej główce na pudełku nie ma naklejki producenta, jest tylko puste miejsce na klapce Krawędź oryginalnej tarczy poniżej Krawędź podróbki poniżej Podróbka 180 mm poniżej Podróbka 203 mm poniżej Film przedstawiający wymienione różnice 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Miałem chińczyka i oryginał. W praktyce obie trudno rozróżnić pod jakimkolwiek względem. Działały tak samo. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i Aliexpress uznało moją reklamację - dostałem pieniądze bez zwrotu towaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Mam oryginały i chińczyki. Nie widzę żadnej różnicy, poza tym że mają mniejsze bicie niż oryginały ;). Oczywiście nie generalizuje bo mogła to być wina kuriera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Aż sprawdzę na półce co sprzedaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Też miałem takie centerline kupowane po 11zł za 180mm u kitajca i moje doświadczenia z nimi jak wyżej - nawet lepsze.od org bo tańsze a trwałość i działanie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Porównałem oryginały w endurówce i podróbki z roweru crossowego i potwierdzam spostrzeżenia. Jednakże jakbym miał wymieniać tarcze w endurówce, to kupię centerline od kitajca. 2x150zł za kawałek blachy vs. 60zł to jest nobrainer. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia I potem dziwota, że jest tyle podróbek innego szpeja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Ja nawet nie oczekuję, że tam będzie napis SRAM czy identyczny kształt. Ważne żeby robiły robotę i nie kosztowały 20EUR/szt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Dokładnie to samo myślę. Sam nie kupuję chińszczyzny, ale są rzeczy których cena jest tak chora jak klocki za 60zł/szt. (albo para? zestaw na 1 hamulec), gdzie do samochodu (celowe porównanie do samochodu przez ilość materiału) kosztują 80zł. Z tarczami to samo, kawałek cienkiej blachy za 180-200zł/szt. to przegięcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomo63 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia W jednym rowerze mam oryginały, w dwóch z chin - różnicy w hamowaniu brak. Szkoda przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) Nie maił bym nic przeciwko takim towarom gdyby...to tylko nie były podróbki. Ok, niech sobie azjaci robią te tarcze na podobieństwo i wzór srama, ale niech one nazywają się jakoś inaczej. Wtedy każdy podejmuje sobie decyzje. Natomiast tutaj jest ewidentnie podróba, być może tej samej jakości, ale podróba. To zwykłe oszustwo, kupując je wspiera się oszustów. Kwestie finansowe to zupełnie inna sprawa. Edytowane 31 Stycznia przez lewocz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Wolę świadomie wspierać oszusta niż przepłacać 5x. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Szczerze to jesli ktoś tu jest oszustem to jedynie kupujący Kitajce robią wszystko zgodnie z ich prawem oraz normami społecznymi i etycznymi A swoją drogą ciekawe jest to, że wszystkie oryginalne tarcze hamucowe shimano produkowane w chinach są tak spitolone a podróbki marnych tarcz srama robią się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia 5 godzin temu, Dokumosa napisał: Ja nawet nie oczekuję, że tam będzie napis SRAM czy identyczny kształt. Ważne żeby robiły robotę i nie kosztowały 20EUR/szt. No to już była wiocha po całości. Natomiast skoro to tylko kawał blachy to z mojej perspektywy wolę wesprzeć jednak branżę z Tajwanu a nie złodziei. Są tarcze może nie tak tanie jak z ali ale za okolice 5 dych sztuka i takie wybieram. To nie jest produkt, który się wymienia sezonowo więc bez jajec z tymi kosztami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Ja nawet dałbym te 6-7 dych za prawilne rt66 (takie jak były kiedyś) ale nie ma żadnej markowej alternatywy w cenie do 100zł dla tych tarcz. Jeszcze do niedawna kupowałem swisstopy ale też jakość ostatnio podupadła i te skrajnie tanie chińczyki klepane na wzór srama są wykonane od nich lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego 12 godzin temu, Rumcajs. napisał: Wolę świadomie wspierać oszusta niż przepłacać 5x. No ale nie musisz przepłacać. Na rynku jest wiele znanych i nieznanych marek, które spełnią Twoje wymaganie. Dlaczego kupujesz akurat Srama? Czyżby jakaś hipokryzja tutaj miała miejsce? Ty musisz dostać produkt najwyższej klasy bo to Ci się należy, ale zapłacić masz mało bo Sramowi się nie należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego @lewocz Nie kupuję ich bo są podróbkami srama, tylko dlatego, że nie to najlepsza tarcza za 30zł. I to nie sram ceni tarczę za drogo, tylko wszyscy to robią. Serio, 100-150zł za blachę. Do mojego auta komplet tarcz ATE na przód kosztuje 290zł. Dotarło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego 4 godziny temu, lewocz napisał: No ale nie musisz przepłacać. Na rynku jest wiele znanych i nieznanych marek, które spełnią Twoje wymaganie. Dlaczego kupujesz akurat Srama? Czyżby jakaś hipokryzja tutaj miała miejsce? Ty musisz dostać produkt najwyższej klasy bo to Ci się należy, ale zapłacić masz mało bo Sramowi się nie należy? Mojego alternatywy nie spełniają. Pierwsze centerline kupiłem 4 lata temu. Potem miałem dwie różne magury, tarcze sprzedawane w Polsce jako cloud 9, pływającego hope, dwie tarcze jagwire. Shimano nie jest moim preferowanym wyborem. Wszystkie sparowane z heblami magury, srama i shimano plus 3 chińczyki. Na wszystkich wspomnianych czuć było wibracje i/lub popiskiwanie, cierpiały też na niedobór prostoty. Kończyłem, i tak pozostało, na powrocie do centerline'ów. Może pecha mam. Ale raczej nie da się tyle razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Nie wiem doc czego zmierzasz czyli ten sram taki dobry jest czy może zły? Jeśli to pierwsze to chyba warto go mieć. Powtarzam kolejny, nie mam nic przeciwko kupowaniu innych marek, nawet tych kopiujących know how uznanych marek bo tego nikt nie powstrzyma. Ale niech to nie będzie sram tylko np ashima. Jeśli będzie ona tak dobra jak sram to wcześniej czy później ceny się zrównają. Co do jakości towarów ogólnie jako takich nie chodzi tylko o rowerówkę to sprawa jest oczywista. Wszystko schodzi na psy. Kiedyś kupowałeś zwykły chleb w społem za rogiem i był on smaczny. Teraz taki chleb nos jakąś wydumaną przez marketingowców nazwę typu chłopski, na metry, z blachy...itp i jest uznawany za chleb premium i odpowiednio kosztuje, a czy smakuje tak dobrze jak ten ze społem....nie wiem. Takie czasy, dzisiaj liczy się niska cena. Jakość oczywiście ma być wysoka ale to cena determinuje wybór towaru. Przecież nawet tutaj wiele osób się chwali jak to ogląda towar w realu w jakimś sklepie, a potem kupuje w internecie. Bo taniej. Cena rządzi i mamy to co mamy. I jeszcze narzekanie, że drogie. Tyle towaru a tu narzekanie, że sram drogi. Jak by mało było ashim, zotto czy innych cesarskich. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Chwila moment.... Ktoś kupuje inne tarcze niż te za 20zeta niebrandowane podróby z ali? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Ja sprzedaję więc chyba ktoś kupuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Cytat Ktoś kupuje inne tarcze niż te za 20zeta niebrandowane podróby z ali? Taaa i jak go stać i nie ma ochoty szukać dobrze wykonanych wśród tanich to dobrze na tym wychodzi. Tarcze mają ostre krawędzie czyszczące klocki... albo nie mają i w rezultacie zapylone klocki gorzej łapią , są wystarczająco sprężyste żeby się nie odkształcić po puknięciu... albo nie. Są krzywe już w pudełku .. albo nie, ... To że napiszesz o tarciu tego nie zmieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Przynajmniej się dowiedziałem o co chodzi z tymi ostrymi krawędziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomo63 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego W dniu 1.02.2024 o 13:05, Rumcajs. napisał: @lewocz Nie kupuję ich bo są podróbkami srama, tylko dlatego, że nie to najlepsza tarcza za 30zł. I to nie sram ceni tarczę za drogo, tylko wszyscy to robią. Serio, 100-150zł za blachę. Do mojego auta komplet tarcz ATE na przód kosztuje 290zł. Dotarło? A które są lepsze w tej cenie? Tak z ciekawości, bo ja tylko biorę pod uwagę HS1 i Centerline. Dobry tani zamiennik dla taniego badziewia z blachy od shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego @tomo63 Nie miałem tych HS1, Centerline sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi