martingg Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Cześć, czy da się połączyć kasetę Deore XT10-52 z resztą SRAM? Powiedzmy korba SRAM Carbon EAGLE DUB 32T 170mm/175mm, przerzutka tylna SRAM XX1 EAGLE 12sp Max 52T, manetka XX1 EAGLE 1x12sp Single Click ? Czy są jakieś przeciwwskazania? Problemy w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Manetka Single click jak sama nazwa wskazuje ma single click Czyli jest do elektryków , żeby jełopy nie skakały po całej kasecie pod obciążeniem. W analogu bym tego nie brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) Dzięki za tip Ogólnie kaseta xt zadziała bez problemu np z setem XX1? Edytowane 29 Stycznia przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Powinno działać. Do kasety Shimano dobrze wziąć łańcuch Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) I tak i nie . 12 Shimano są węższe i moga nie podejść do tarczy Srama. Natomiast są lepiej wyprofilowane do kasety. Protip : zębatki akcesoryjne chodzą z łańcuchami Srama i Shimano. Natomiast po złożeniu do kupy może wyjść kupa , jednym działa drugim nie . Edytowane 29 Stycznia przez marcin_ostrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Jesli korba srama ma używany blat - tak ze 3-4kkm to już łańcuch shimano zwykle na nich nie protestuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Siema Pół roku temu próbowałem pożenić kasetę Shimano z przerzutką Sram GX. Nie wyszło to dobrze, bo nie udało się na całej kasecie ustawić tak, żeby zmiana przełożeń była płynna i prawidłowa. Ja odpuściłem i poszedłem inną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Potwierdzam, też próbowałem tylko w drugą stronę, albo komplet jednego albo komplet drugiego. Na YT można znaleźć wiele miksów ale w większości to demonstracja na stojaku a na stojaku to wszystko działa fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia 4 godziny temu, marcin_ostrów napisał: Manetka Single click jak sama nazwa wskazuje ma single click Czyli jest do elektryków , żeby jełopy nie skakały po całej kasecie pod obciążeniem. W analogu bym tego nie brał. Manetkę single click można łatwo przerobić na zwyczajną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia 4 godziny temu, siemalysy napisał: Siema Pół roku temu próbowałem pożenić kasetę Shimano z przerzutką Sram GX. Nie wyszło to dobrze, bo nie udało się na całej kasecie ustawić tak, żeby zmiana przełożeń była płynna i prawidłowa. Ja odpuściłem i poszedłem inną drogą. Do wszystkich używanych napędów (8, 9, 10, 11 i 12sp) używam kaset shimano. Obecnie kaseta slx z łańcuchem x01, przerzutką x01 i manetką gx. Napęd działa bez zastrzeżeń, ma trudne zadanie bo obsługuje mocnego elektryka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia @toboa jak z lepszą zmianą przełożeń w związku z HG+? Łańcuch SRAMa nie upośledza tego rozwiązania? Lubię ich łańcuchy XX1, bo są najbardziej wytrzymałe na rynku, ale HG+ też jest świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Nie mam w tym momencie możliwości sfilmowania pracy przerzutki bo do tego trzeba trzech rąk (kręcenie korbami, pstrykanie manetką i trzymanie telefonu) ale w moim odczuciu zestaw działa bez zastrzeżeń. Przy czym punktem odniesienia jest ogólne wrażenie po testowaniu X napędów, nie mogę porównać tego zestawu na łańcuchu shimano bo 12tek shimano nie używam. Co do gxów to kumplowaliśmy się w generacji 10sp, 11sp z gxem pod korby 1 i 2x. , we wszystkich przypadkach z łańcuchami sram (1030, 1110, 1130, xx1) na kasetach shimano. Gx 1x11 miał problem z pracą na dużych koronkach , jednak nie mam porównania z inną sztuką, pozostałe 11tki pracowały dobrze (był jeszcze x1). Więc przypuszczam że to problem tej sztuki a nie kombinacji sram - shimano. Moja opinia o używanych kombinacjach nie jest super wymierna - napęd elektryka dostaje po dupie i zmiana biegów brzmi jak w tourneyu w makrokeszu. Na stojaku gdy silnik nie chodzi zmiana biegów jest jednak płynna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) Też uważam, że akurat łańcuch/kaseta to najważniejsze do zgrania się napędu przy 12kach, nie wiem jak mieszanie przerzutek, tu sam jestem ciekaw zwłaszcza czy AXS nie będzie miał problemów, bo nie próbowałem, blaty mam nie od S&S, ale na pewno nie ma problemów z żonglowaniem manetkami. Edytowane 29 Stycznia przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Miałem przez chwilę gx axs i prędkość pracy była taka jak mechanicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia A ja bym chciał wiedzieć czy ktoś zostawił całość shimano (łańcuch, kasetę, korbę i manetkę), a wymienił jedynie przerzutkę na sram np. GX? Tylko to bym chciał zmienić, XT na GX i pozostawić całą resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia 22 godziny temu, tobo napisał: Do wszystkich używanych napędów (8, 9, 10, 11 i 12sp) używam kaset shimano. Obecnie kaseta slx z łańcuchem x01, przerzutką x01 i manetką gx. Napęd działa bez zastrzeżeń, ma trudne zadanie bo obsługuje mocnego elektryka. Czyli jednak się da. Mnie się nie udało. Dwa przełożenia w środku nie pracowały prawidłowo. Raz zmiana przełożeń, dwa sama praca łańcucha na tych przełożeniach. Było głośno i tak jakby ciągle haczyło i łańcuch ciągle chciał wskoczyć oczko wyżej. Jak poprawiłem tu, to najniższe przełożeni nie wchodziły. Myślałem na początku, że podkładki pomyliłem zakładając kasetę, ale nie to było problemem, więc odpuściłem. U mnie była to kaseta SLX 10-51, przerzutka Sram GX AXS, łańcuch Shimano XT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia toś mnie zmartwił bo właśnie o mechu GXa AXS z kasetami/łańcuchami Deore albo XT myślałem pożenić i wszyscy mówili, że nie ma problema a tu przykład inny ;-( Może jakąś dziwną linię łańcucha miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia U mnie linia łańcucha jest abstrakcyjna - elektryk z dokładanym silnikiem więc daleko od ideału (do tego jeszcze podkładka dystansowa żeby blat nie ciorał ramy) I działanie nie budzi zastrzeżeń. Mój axs został bez focha wymieniony na nową sztukę, nawet dostałem od Niemca x01. Sram wyklucza w przypadku axs użytkowanie trybu multishift. Poczytałem po fakcie że to niezbyt rzadki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia 19 godzin temu, Mentos napisał: toś mnie zmartwił bo właśnie o mechu GXa AXS z kasetami/łańcuchami Deore albo XT myślałem pożenić i wszyscy mówili, że nie ma problema a tu przykład inny ;-( Może jakąś dziwną linię łańcucha miałeś? Linia łańcucha taka jak w oryginale, bo nic nie zmieniałem. Zmieniłem kasetę, nie zmieniałem ustawień przerzutki i wszystko zaczęło poprawnie pracować. @tobo masz na myśli tryb multishift w elektryku? Czy ogólnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia W elektryku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi