bogiel Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Witam wszystkich. Jestem nowy na forum wiec jeśli coś spitole to bardzo przepraszam. Jakiś czas temu dostałem w gratisie rower elektryczny (36V). Jest on w stanie krytycznym. Tzn było uwalone wejście do ładowania w baterii i nie ładowało oraz włącznik baterii był zepsuty. Rozwalony był również wyświetlacz ten na kierownicy. Zakupiłem jeden na ali expres jednak on nie działa. Tzn włącza się ale pokazuje ze bateria jest rozładowana (42 V multimetrem).Podłączyłem również ładowarkę bezpośrednio do roweru ale to samo. W moim odczuciu brakuje komunikacji z sterownikiem. Czy jest jakiś sposób doboru wyświetlacza do sterownika? w linkach poniżej sterownik jaki posiadam i wyświetlacz jaki kupiłem. Za wszelakie podpowiedzi serdecznie dziękuję. https://ibb.co/KXHy3vT https://ibb.co/7K3Dsjq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Wyświetlacz KT będzie dobrze działał tylko z kontrolerem KT. Z kontrolerami Lishui podobno działają wyświetlacze King Meter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogiel Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia Te wyświetlacze kosztują około 200zl. Trochę drogo. Maja oznaczenie 790. W rower trzeba jeszcze sporo zainwestować. Znalazłem jeszcze z takim numerem ale trochę inna wtyczka. Może można było by to jakoś przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) Wyświetlacze King Meter są drogie i mało funkcjonalne. Dokup kontroler do wyświetlacza, który już kupiłeś. Czy w opisie oferty wyświetlacza 880 nie było czasem napisane z jakim kontrolerem będzie działał, np. z KT? Ewentualnie kup zestaw kontroler + wyświetlacz. Najlepiej poszukaj kontroler z takimi wtyczkami jak masz w silniku/baterii. A jak kupisz z innymi wtyczkami, to wystarczy przerobić wtyczki. Na Allegro zestawy kontroler + wyświetlacz można kupić za 100 zł. Jak chcesz coś lepszego, to poszukaj np. KT LCD3. Edytowane 30 Stycznia przez ArtGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogiel Napisano 30 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia Jestem początkujący w tym temacie. Myślałem że jeżeli wtyczka się zgadza to wszystko będzie śmigać. Znalazłem informację że wyświetlacze King Meter działają na protokole komunikacyjnym UART. I moje pytanie czy dowolny wyświetlacz z protokołem UART będzie działać. Ewentualnie jak kolega pisze poszukam jakiegoś zestawu. Ale dobrać coś to będzie masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia "I moje pytanie czy dowolny wyświetlacz z protokołem UART będzie działać." Nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogiel Napisano 31 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) Znalazłem taki sterownik. Jest on jednak po przejściach. Ktoś już przy nim dłubał. Pan dziś wieczorem będzie jeszcze sprawdzał czy nie ma zwarć pomiędzy fazami i na wejściu. Dla pewności czy na płytce będzie opis które kable są do czego?( Chodzi o czujniki hala,pas,itd) Bo wtyczki są poobcinane. No i czy ten będzie działał bo jest KT? No i czy będę potrzebował przepustnice bo też nie mam. Jest regulacja prędkości przy wyświetlaczu. https://link.marktplaats.nl/m2074373852?utm_source=android_social&utm_content=vip&utm_medium=android_social&utm_campaign=socialbuttons Edytowane 31 Stycznia przez bogiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Jak i tak będziesz musiał dorabiać wtyczki, to już chyba lepiej kupić nowy zestaw, np: https://allegro.pl/oferta/rower-24v-36v-sterownik-kontroler-lcd-14842920029?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_OetBhAtEiwAPTeQZ0NESnB-GsMqs59emydE8pcPjD5ajAMAH9fnYiQeGnAC60Fo_8bStBoC8ScQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogiel Napisano 31 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia Będę jeszcze coś potrzebował tzn przepustnica czy czujnik prędkości bo nie widzę na wyświetlaczu jak się zmienia biegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Czujnik prędkości jest w silniku. Wystarczy, że na wyświetlaczu ustawisz rozmiar koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogiel Napisano 11 Lutego Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego Witam ponownie. Zakupiłem taki sterownik i wyświetlacz. https://pl.aliexpress.com/item/1005005797894356.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.349b1c24CNDZdx&gatewayAdapt=glo2pol Parę dni temu go podłączyłem. Wydaje mi się żę wszystko jest ok. Tzn wyświetlacz działa nie widać ognia. Kontroler ma opcje rozpoznawania kierunku kręcenia koła. Zwarłem te kabelki i koło pięknie zaczęło się obracać. Jednak co zrobić żeby pojechać tym rowerem na elektrycznym biegu. Nie wyskakują żadne błędy na wyświetlaczu (pisze e00). Reakcja na hamulec jest. Czy ja cos jeszcze będę potrzebował albo cos jest źle skonfigurowane? Dodaje jeszcze instrukcje do niego. Jednak jest w słabej rozdzielczości ale może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego Wspomaganie nie działa? Jeśli nie, to czy podłączyłeś czujnik PAS albo manetkę? Kable do "uczenia" zwierasz tylko żeby sterownik nauczył się kręcić kołem. Potem należy je rozłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi