Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, pecio napisał:

A co ty będziesz tym PM600 smarował. To jest masakrycznie lepki smar. W łożyska to plus 20 wat więcej mocy 😉 aby się zakręciły. Kiedyś był rekomendowany przez RS do komory powietrznej.

Tłumacz się Pan teraz 🤣

Napisano

@spidelli z czego mam się wyspowiadać ?  To bardzo dobry smar , mało tego jeden z najlepszych ale do specyficznych zastosowań. Nie da się w rowerze jednym smarem wszystkiego obskoczyć. W mojej skrzynce "chemicznej" do samego roweru mam tylko osiem rodzajów  smarów ,  sześć olejów , nie liczę nabiału  ( mleczka), talku,  płynów czyszczących,  rozpucholi ( benzyny eks. itd ) , alkoholi izo , wosków.

• Haha 1
Napisano

Wracając do głównego wątku:

Linia łańcucha: 44 - 46

Q-factor: wychodzi jakieś 148 - 150, zależy jak suwmiarka podejdzie ;) bo sobie ramię założyłem pod pomiar w taki sposób: |_|

Nie mam pojęcia, jakie tu obowiązują zasady, ale Tiagra z CL 43,5 jest z jednej strony, a GRX z CL 47 - z drugiej, QF to 150 i 151.

Obstawiam, że obie korby by podeszły, mam rację?

Jest jeszcze kwestia kasety - mam 34 i 36 (ta jest nowsza), przerzutka stara czyli Tiagra poszła w kosz, czeka GRX RD-RX400, który przyjmie obie kasety i do 16 zębów różnicy z przodu.

Jeszcze jedno - korba FSA jest 175.

Wychodzi na to, że mogę rzucać monetą albo szukać niższej ceny :) Chyba że coś źle kombinuję - w takim razie proszę o uwagi.

Napisano (edytowane)

Jak dobrze pamiętam  to sugerowałem użycie PM600 pod dekiel suporu. Nie mylić z łożyskami . Tylko dokładnie i precyzyjnie pisząc pomiędzy łożysko a finalny dekielek suportu czopujący całość pakietu a na którym wspiera się korba.

A do QF to się tym zbytnio nie sugeruj. Teoretycznie powinno być około 150. Ale tu teraz dochodzą osobiste preferencje i budowa anatomiczma kolarza. Możesz się lepiej czuć na szerszym QF. Najważniejsxa jest linia łańcucha bo od tego zależy jakość pracy napędu.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1