spidelli Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca Marzy mi się szersza opona w mojej Cortinie. W tej chwili jest 40 mm (tak też suwmiarka podaje) ale to praktycznie max, w widełkach zostaje po ok. pół cm z obu stron (mimo sztywnej osi koło nie jest idealnie między widełkami). Wygląda to mniej więcej tak: Pomyślałem o obręczy 27,5 ale szału nie ma: Nie wiem czy jest sens kupować obręcze jeśli ma wejść opona 45. Dla 50 może jeszcze bym zaryzykował ale chyba marne szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca (edytowane) To CONTINENTAL Race King ShieldWall w rozmiarze 29 × 2.00" z innego roweru, przyłożona na próbę (koło z QR, do tego przednie, bo za duży cyrk by był) - nie da się dopchnąć tak żeby się osie wpasowały w otwory w ramie. Ale jakby cofnąć te - no właśnie - pół cala czy więcej? Standardowo mam 28".... Edytowane 6 Lipca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca Ładuj "45" jak wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca Słaby zysk, nowe obręcze to 1500 PLN...Ze 300 opony... Może z demontażu niejeżdżone trafi taniej .. ale wciąż kiepsko pół cm za taki pinionc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca Kompletnie się nie opłaca. Jeździłem ostatnio na różnych szerokościach opon i tak od 40C do 50C już dużych różnic nie ma. Nie wydałbym więcej niż cena opony. Dopiero jak weszłoby MTB powyżej 2" to byłby jakiś sens walczyć. Ale mam dla Ciebie rozwiązanie. Musisz kupić kolejny rower. Przy okazji zapytaj sąsiada czy nie chce sprzedać domu. No bo gdzieś przecież musisz je trzymać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Lipca Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca Jest jeszcze opcja przejscia na mleko 😁 @chrismel ja robię wszystko, żeby nie kupować kolejnego 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca @pecio By ból ócz Twych ukoić... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca @spidelli no tera je piknie 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lipca Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca Tematu kół jeszcze nie odpuszczam, na OLX jakiś jegomość zaplata koła, podpytam o cenę. Na tych obręczach jeszcze może bym 45 wcisnął ale już przy 40-kach mam lakier wytarty od błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca (edytowane) @spidelli obawiam się, że to trochę walka z wiatrakiem. Cortina była projektowana jako rower z rodziny CX, a nie gravel, więc pod opony w rozmiarach 35C-38C max. Bez wymiany obręczy na 27,5 się nie obędzie, jeśli chcesz szerszego kapcia. Tu jednak też byłbym sceptyczny. Dodaj piasty pod nietypowe osie, zapleć koła i robi się spory koszt. Ja bym odpuścił, choć jazda na 45C to bajka. Wiem, bo właśnie zmieniłem opony 😉 Pozdrawiam i kibicuję 😎 Edytowane 7 Lipca przez Marinbiker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca Osie są typowe, 15x100 i 12x142 Sposób zamykania miej typowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi