chrismel Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Raczej nie. Komfort to szerokość i ciśnienie więc nie liczyłbym na duże różnice pomiędzy poszczególnymi modelami. Z drugiej strony - czy naprawdę robisz aż tak długie dystanse że wracasz obolały ? Fajnie jak wjeżdżasz w dziurę i opona to wytłumia. Ale za to trzeba zapłacić, i to dużo, oporami toczenia. Ja tam wolę jak mnie telepnie od czasu do czasu ale potem rower dalej zasuwa. 2 Cytuj
Przecietny Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia (edytowane) Już jest dużo lepiej trochę się człowiek przyzwyczaił ale po pierwszej setce było ciężko ręce zdrętwiałe, plecy obolałe,4 litery też😆 teraz już żadnych bólów nie odczuwam ale jak wjadę w dziury, nierówne nawierzchnie czy bardzo kiepski asfalt to po prostu mocno trzęsie, i coraz bardziej zwalniam. Później na równiejszym wszystko wraca do normy. Nie wiem czy duże prawie nigdy nie wyjeżdżam na mniej niż 50 a raz w tygodniu więcej niż 100, jutro np 135 zaplanowane mam. W nowym roku na razie nie jeździłem bardzo często ale to się zaraz zmieni dlatego kombinuje. p.s śmieszna cenzura nie wiedziałem,że jakaś jest d..a to nic nie wyszło 🤣🤣 Edytowane 23 Stycznia przez Przecietny Cytuj
kipcior Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Na komfort to jest amortyzacja i np. taki Redshift. Tylko sobie usiądź zanim zobaczysz ceny Chińczyki coś tam mieli taniego ale to by trzeba forum przeszukać. 1 Cytuj
Przecietny Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Widziałem tego Redshift, nawet chyba XLC ma coś na wzór. Chciałem jednak zostać przy sztywniaku z nadziejami na wygodniejsze opony. Skoro takich nadziei nie ma to trudno, nic nie zrobię i muszę jeździć tak dalej. Dzięki za rady. Cytuj
itr Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Komfort to coś dziwnego, bo niekiedy jest, a czasem go nie ma, i np 3 miesiące komfort jest z riserem, a potem już tylko barankiem, albo z mostkiem 100 zamiast 80, ze slikiem albo bieżnikiem, czasami lepiej przestać szukać, tylko : wychodzić na rower. Natomiast kiedy nie lubimy zestawu opon, dajmy szansę, zmieńmy coś, zawsze jest jakaś odmiana. Cytuj
zekker Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia 10 godzin temu, Przecietny napisał: Dzięki za odzew. Otóż ciśnienie między 1,8-2,3. Póki co te 2,3 to najwyższe jakie stosowałem i raczej dalej nie zamierzam iść. Tak na oko to 1,8 może być zbyt mało i najzwyczajniej w świecie dobija. Ja mimo wszystko spróbowałbym z minimalnym zalecanym, czyli 2,5 bar. Do tego też z wyższym np. 3 bar. Inna sprawa, to kwestia przyzwyczajenia jak przesiadałeś się z górala z amortyzatorem. Tutaj cudów nie będzie, sztywny widelec to sztywny widelec. A długie dystanse, to przede wszystkim dobre ustawienie roweru pod siebie i też przyzwyczajenie do innej pozycji. Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 08:41 Napisano Sobota o 08:41 W dniu 23.01.2025 o 20:48, itr napisał: Komfort to coś dziwnego, bo niekiedy jest, a czasem go nie ma Coś jak z Żydem, rabinem i kozą... Komfort na gravelu osiąga się najczęściej po porzuceniu szosy 2 Cytuj
Przecietny Napisano Sobota o 13:44 Napisano Sobota o 13:44 Cytat Ja mimo wszystko spróbowałbym z minimalnym zalecanym, czyli 2,5 bar Wczoraj jechałem miałem przód: 2,3 tył 2,4 dość szybko się jechało, póki nie zdechłem😅ale 3,0 to chyba nie dla mnie. Cytat A długie dystanse, to przede wszystkim dobre ustawienie roweru pod siebie i też przyzwyczajenie do innej pozycji. na szczęście to już za mną, no może poza klamkomanetkami w których do idealnie równego ustawienia jednej i drugiej(co do milimetra)nie jestem w stanie dojść, nie mam na to patentu. Jednak pozycja jest dobra i bezbolesna. Cytat Natomiast kiedy nie lubimy zestawu opon, dajmy szansę, zmieńmy coś, zawsze jest jakaś odmiana. Racja ale w moim przypadku nie ma na co. Jak wcześniej kolega pisał komfortu nie dojdzie a bieżnik może być. Kuszą te terra speedy ale muszę przemyśleć temat. Cytuj
Lextalionis Napisano Sobota o 16:13 Napisano Sobota o 16:13 Ja kupiłem przyrząd do prostowania haka przerzutki razem z takim dynksem do wkrecenia zamiast top capa i wtedy klameczki idealnie są ustawione Cytuj
Przecietny Napisano Niedziela o 16:57 Napisano Niedziela o 16:57 To masz bardziej praktyczny ten przyrząd, mój tego nie ma i będe musiał coś wymyślić. Cytuj
Eathan Napisano Niedziela o 18:08 Napisano Niedziela o 18:08 @Przecietny możesz to kupić na Ali za 20 zł 1 Cytuj
Przecietny Napisano Niedziela o 18:31 Napisano Niedziela o 18:31 (edytowane) @Eathandzięki nie wiedziałem,że sam dynks jest osobno do kupienia. Edytowane Niedziela o 18:31 przez Przecietny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi