Skocz do zawartości

[mechanizm korbowy] Zamiana Shimano XT 48-36-26 na

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam w nowym, jeszcze niejeżdżonym, rowerze mechanizm Shimano XT 48-36-26 175 mm (z kasetą 11-34 z suportem MT 800 BSA) i wiem, że będę się na nim męczył albo rzadko korzystał z największej tarczy.

Chciałbym go wymienić na (mechanizmu XT z mniejszymi tarczami nie znalazłem):

Deore FC-M6000  3x10   40/30/22T 175mm  (https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m6000-3-40-30-22t-175mm-12241063296)

albo na:

Deore FC-M590  3x10   42/32/24  175 mm  (https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m590-3x10-175mm-42-32-24-ht-ii-14926057762)

Powiedzcie mi, proszę:

- czy te dwa mechanizmy nadają się do takiej zamiany bez jakichś problemów-demontuję jeden, zakładam drugi i jadę

- czym one się różnią poza ilością zębów na tarczach

Dziękuję za rady.

Cytat

- czym one się różnią poza ilością zębów na tarczach

mają zapewne inny qfactor

Cytat

- czy te dwa mechanizmy nadają się do takiej zamiany bez jakichś problemów-demontuję jeden, zakładam drugi i jadę

zależy jaką masz przednią przerzutkę - czy jej parametry pokrywają się z taką wielkością blatów, choć raczej nie będzie problemu

jeszcze łańcuch do skrócenia

W kombinacji 40-30-22 masz jeszcze po taniości mt210

To jest mechanizm nowy, w świeżo kupionym rowerze, i raczej w grę wchodzą tylko nowe zębatki albo cały mechanizm. Nie wiem też, czy będę się pozbywał tego 48-36-26, bo gdyby przyyszło mi do głowy sprzedać rower, to ewentualny kupiec może woleć taką opcję. Więc pewnie przez pierwszy rok będzie leżał gdzieś na boku.

10 godzin temu, NerfMe napisał:

Nie łatwiej zmienić zębatki?

Chyba znalazłem zębatki XT 42, 32,24 łącznie za cenę 30 zł niższą od ceny kompletnego Deore 42/32/24, więc sam nie wiem. XT brzmi dumnie, ale...