marekmarek Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Dzień dobry, Mam w nowym, jeszcze niejeżdżonym, rowerze mechanizm Shimano XT 48-36-26 175 mm (z kasetą 11-34 z suportem MT 800 BSA) i wiem, że będę się na nim męczył albo rzadko korzystał z największej tarczy. Chciałbym go wymienić na (mechanizmu XT z mniejszymi tarczami nie znalazłem): Deore FC-M6000 3x10 40/30/22T 175mm (https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m6000-3-40-30-22t-175mm-12241063296) albo na: Deore FC-M590 3x10 42/32/24 175 mm (https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m590-3x10-175mm-42-32-24-ht-ii-14926057762) Powiedzcie mi, proszę: - czy te dwa mechanizmy nadają się do takiej zamiany bez jakichś problemów-demontuję jeden, zakładam drugi i jadę - czym one się różnią poza ilością zębów na tarczach Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Cytat - czym one się różnią poza ilością zębów na tarczach mają zapewne inny qfactor Cytat - czy te dwa mechanizmy nadają się do takiej zamiany bez jakichś problemów-demontuję jeden, zakładam drugi i jadę zależy jaką masz przednią przerzutkę - czy jej parametry pokrywają się z taką wielkością blatów, choć raczej nie będzie problemu jeszcze łańcuch do skrócenia W kombinacji 40-30-22 masz jeszcze po taniości mt210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Nie łatwiej zmienić zębatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia O tym nie pomyślałem. Znajdę 42-32-24 XT pasujące do tej korby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia A masz bardzo wyjechane te blaty? Bo może bym się zamienił, na 42-32-24. Generalnie to poszperaj po OLXach, bo tam zębatki 3x10 zdarzają się dość często. Np tutaj: https://www.olx.pl/d/oferta/zebatki-korby-shimano-m522-3x10-42t-32t-24t-CID767-IDXPs52.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia To jest mechanizm nowy, w świeżo kupionym rowerze, i raczej w grę wchodzą tylko nowe zębatki albo cały mechanizm. Nie wiem też, czy będę się pozbywał tego 48-36-26, bo gdyby przyyszło mi do głowy sprzedać rower, to ewentualny kupiec może woleć taką opcję. Więc pewnie przez pierwszy rok będzie leżał gdzieś na boku. 10 godzin temu, NerfMe napisał: Nie łatwiej zmienić zębatki? Chyba znalazłem zębatki XT 42, 32,24 łącznie za cenę 30 zł niższą od ceny kompletnego Deore 42/32/24, więc sam nie wiem. XT brzmi dumnie, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Masz w tej korbie rozstaw śrub 104 mm to chyba zębatki od deore czy slx też podpasuja a będą dużo tańsze. Są też na AliExpress zamienniki za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi