matiz974 Napisano 19 Stycznia 2024 Autor Napisano 19 Stycznia 2024 @Krypto.Szosowiec Nigdzie nie napisałem, że chce gravela na szerokich oponach. Wyjściowo chciałem szosę z geometrią endrurance (lub fitnessa), a temat założony po to, żeby dowiedzieć się czy to będzie dobry wybór przy moich założeniach jak w pierwszym poście. Napisałem, że czasem wpadnę do lasu, ale jeżeli mam to określić procentowo to 80% robienie kilometrów za miastem, 10% spokojna jazda po mieście z narzeczoną, 10% jakaś leśna droga. Osoba z którą jeżdżę ma szosę na oponach 25C i czasem wpadniemy do lasu i na szutry 🤪 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 19 Stycznia 2024 Napisano 19 Stycznia 2024 Zakładając że robisz na jeden wyjazd 50 km, 10% to 5 km. Nie wiem co to za pomysł, żeby na 25c wjeżdżać do lasu. No chyba że zamontujesz jakieś klocki a nie opony, tylko po co wtedy szosa? W takim wypadku pozostaje ten Road+, tylko według mnie nadal jeżeli coś ma w nazwie Rower Szosowy, nijak nie pasuje do lasu. Szutry pewnie tak, ale nie lasy i jakikolwiek piach. Cytuj
itr Napisano 19 Stycznia 2024 Napisano 19 Stycznia 2024 Jestem lekko postrzelony, i w lasach na oponach szosowych bywałem, ale to jest bez sensu, dzisiejszych czasach mieć szosę na 25mm, plan na 10% przebiegu w lesie i miejsce w ramie na opony szersze… życie warto sobie upraszczać. Do rozważenia dostępność opon 28, 30, 32 i gatunki DD, Marathon, C. Contactspeed, czy inne w miarę pancerne, również z chronioną ścianką boczną… albo takie mało szlachetne( tanie) V.Zaffiro, czy Lugano na drucie itp które pocięte z boku szybko się zamieni na nową sztukę…. Szosa na dobrych kolach i z oponami po 20O-350 to w lesie taka ros. ruletka z trzema patronami w bębenku :))) nic nie krytykuję, tylko tak dzielę się słowami, no poniszczyłem sporo sprzętu Cytuj
hulk14 Napisano 19 Stycznia 2024 Napisano 19 Stycznia 2024 (edytowane) Do autora: rozejrzyj się za używanym canyonem enduracem (na hydraulice). Na 10% szutru wystarczy. Ewentualnie giant contend ar. Edytowane 19 Stycznia 2024 przez hulk14 1 Cytuj
matiz974 Napisano 27 Stycznia 2024 Autor Napisano 27 Stycznia 2024 W dniu 19.01.2024 o 09:03, Mihau_ napisał: A jak chcesz nowy to za dobre pieniądze można znaleźć sensę - do nich raczej szerokich opon nie wstawiszhttps://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-disc-tiagra/ Uważasz, że rozmiar M(55) czt L(58) będzie lepszy? Znaczy jeżeli bym się zdecydował to i tak chciałbym osobiście przyjechać zobaczyć, ale czysto poglądowo w Twojej opinii? Przypomnę, że 179cm/71kg i dł nogi 83cm. Przy wygodniejszej pozycji zawsze większy będzie lepszy a tutaj jest na skraju rozmiarów. Cytuj
Mihau_ Napisano 27 Stycznia 2024 Napisano 27 Stycznia 2024 Nie jesteś na żadnym skraju rozmiarów, wyłącznie M wchodzi w grę 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi