spiwor Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Rozklekotała mi się seryjna tylna przerzutka (alivio lub acera) I poszukuję czegoś lepszego na wymianę. Bardzo dużo jest starszych tematów i po wielu minutach czytania wyszło mi, że najlepsze co założyć to rd-m592, a tu nagle, w nowszym temacie wyskakuje, że lepsze będzie rd-m772. Chyba się poddaję i muszę zapytać- co założyć do napędu 8 rzędowego, który lekko nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia Mam rd-m772 od wielu lat i to bardzo dobra przerzutka. Owszem, są lepsze (XTR), ale to dla ścigantów, do normalnego użytkowania XT najlepsza opcja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Przy tak małej różnicy w cenie, xt bym wziął. Ale pytanie czy nie lepiej zmienić na 10 rzędów. Przerzutka tańsza i ze sprzęgłem, lepszej jakości kasety i łańcuchy. Pomyśl nad tym bo gra warta świeczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Nowa XT 8/9rz to koszt 250zł. Zmiana na 10rz to nowa przerzutka + kaseta + łańcuch + manetka. Robi się znacznie wyższy koszt. Jeśli napęd 2x8 się do tej pory sprawdzał to wymieniłbym tylko przerzutkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 10sp to tylko korzyść w sprzęgle w przerzutce. Dobre kasety i łańcuchy dostępne są też dla 8/9sp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Dla napędu 8-rzędowego, zarówno Shimano Deore RD-M592, jak i SLX RD-M772 są dobrymi wyborami. Obydwa są przerzutkami tylnymi o solidnej konstrukcji i wydajności. Jednakże, zazwyczaj Deore RD-M592 jest bardziej niż wystarczający dla wielu rowerzystów i oferuje dobrą wartość w porównaniu do SLX. Jeśli zależy Ci na wydajności i masz większy budżet, to SLX RD-M772 może być drobną aktualizacją. Warto jednak pamiętać, że efektywność przerzutki jest również uzależniona od ogólnej jakości napędu, w tym kasety, łańcucha i manetek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Hej, leon7877, albo zacznij w końcu mówić ludzkim językiem i poprawnie po polsku, albo zamilknij. I nie ma czegoś takiego jak SLX RD-M772. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Cytat Hej, leon7877, albo zacznij w końcu mówić ludzkim językiem i poprawnie po polsku, albo zamilknij. On chyba serio wkleja odpowiedzi generowane przez chatGPT. Pozostając w temacie, to miałem temat remontu napędu 3x8, ale sprawdziłem na allegro koszty przejścia na 1x11: 85zł przerzutka RD-M5100-SGS 170zł kaseta CS-M5100 11-51 65zł manetka SL-M5100-R 53zł łańcuch SRAM PC-1130 80zł blat nw do korby. Za tę sumę szkoda mi było każdej stówy wrzuconej w 3x8, więc poszedł do piwnicy 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia @KSikorski a jaką masz korbę w tym rowerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia (edytowane) FC-M540 na octalinku. Poprawka do poprzedniego postu - za blat NW dałem jednak 45zł. Edytowane 14 Stycznia przez KSikorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 15 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia Zastanawiałem się nad przejściem na więcej rzędów, jednak faktycznie na tę chwilę 8 mi wystarcza, fakt, największą zębatka mogłaby być większa, jednak zmienię to gdy kaseta się skończy. Dziękuję za pomoc, zakupiona rd-m772 😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 9 Lutego Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego Mam mały problem. Przy okazji wymiany przerzutki, założyłem kasetę 11-40 i w przerzutce (rd-m772) dosłownie kawałeczek brakuje śruby regulacyjnej odsunięcia kółka zębatki od kasety, czy jest możliwość kupienia gdzieś trochę dłuższej tej śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego Ta przerzutka nie ogarnie takiej kasety. Max. zębatka kasety to 36T. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 10 Lutego Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego (edytowane) Sorry za tamtego posta, spanikowałem, w castoramie śrubka M4x25 za 1,67zł zamiast oryginalnej b załatwiła sprawę. Po wymianie śrubki w warunkach polno-szosowych przerzutka bardzo dobrze działa z kasetą 11-40, jak będzie w górach (i czy to miało sens), zobaczymy... Edytowane 10 Lutego przez spiwor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) Podłączę się pod ten temat. Chcę zamontować nowy napęd - koniecznie 2x - do starego roweru trekingowego, który będzie jeździł z sakwami i to również po górkach. Z tyłu chciałbym zamontować kasetę 8 lub 9 rzędów, więcej nie potrzebuję przy 2x z przodu. Idealne przełożenia pod moim kątem oferuje Shimano Cues 40-26 https://allegro.pl/oferta/shimano-cues-fc-u4000-9-10-11s-korba-40-26t-175mm-na-kwadrat-15058627460 I tu mam trzy pytania: 1) Czy dobrze rozumiem, że do jeżeli do ww. korby będzie przednia przerzutka z grupy Cues (https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-cues-fd-u4000-pd38304/?v_Id=210794) to tył mogę rozwiązać jak mi się podoba byle przód i tył mógł obsługiwać ten sam łańcuch? 2) Czy dobrze rozumiem, że rekomendowany przez Shimano dla ww. korby łańcuch 11 rzędowy może bardzo średnio współpracować ze standardową kasetą 9 rzędową? 3) Czy Cuesowa kaseta 9rzędowa może być montowana na standardowym bębęnku Shimano/Sram? Shimano pisze, że do tej kasety musi być Co znaczy HG spline M?? Edytowane 21 Lutego przez girek dwa razy wklejony obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi