pemekscreen Napisano 11 Stycznia 2024 Napisano 11 Stycznia 2024 Jak wypada porównanie SPD CRANK BROTHERS Egg Beater z np. Shimano SPD MTB, którą są lepsze do jazdy w zróżnicowanym terenie? Cytuj
pecio Napisano 11 Stycznia 2024 Napisano 11 Stycznia 2024 (edytowane) Shimano. Mniej problematyczne, mniej awaryjne, lepsze podparcie. " Ubijaczki" mają za to jedną wielką zaletę - nie zapychają się syfem . Edytowane 11 Stycznia 2024 przez pecio Cytuj
pemekscreen Napisano 12 Stycznia 2024 Autor Napisano 12 Stycznia 2024 Jakieś doświadczenia z LOOK'ami? albo Time'ami? Shimano jest ok, ale panele między które wpina się bloki dość szybko się ścierają, łożyska w nich też nie są nadzwyczajne, ale może PD-M8100 jest dużo lepsze od PD-M540 i warto dopłacić 100 pln różnicy? Japończycy są generalnie mniejsi lżejsi niż europejczycy, może to mieć odbicie w zastosowanej inżynierii materiałowej. Cytuj
pemekscreen Napisano 13 Stycznia 2024 Autor Napisano 13 Stycznia 2024 i jest jeszcze jeden powód, dla którego szukam altermatywy, spd shimano nie są dobrze zaprojektowane pod względem ergonomii, jest dość mała płaszczyzna styku buta z pedałem, fakt, są hybrydy od shimano z dużym pedałem, ale to już za dużo, wydaje mi się że time'y pod tym względem są najlepsze, tam sporo buta naciska na pedał, nie ma ucisku punktowego fakt, że buty są projektowane tak żeby to cała podeszwa rozłożyła ten ciężar na stopę, ale time zrobił coś takiego, że nawet w hybrydowych butach nacisk nie jest punktowy (hybrydowe buty - mam na myśli takie do jazdy i również do chodzenia, one mają nieco bardziej elastyczną podeszwę) time ma taki pedał że nie tylko część blokująca stopę naciska się na pedał, jest też trochę płaszczyzny pedału pod buta, a jak jest trochę nacisku na pedał to zacisk i blok tak szybko się nie ściera Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi