keltu Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Jak ja odbierałem swojego Focusa w autoryzowanym punkcie to byłem poinformowany że żadne przeglądy nie są wymagane do utrzymania gwarancji, wymagany jest tylko przegląd zerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Może faktycznie to o przegląd zerowy chodziło ale pamiętam, że musiał to być ich autoryzowany serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 18 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia (edytowane) Na moje zadane pytania do sklepu uzyskałem odpowiedzi tylko w połowie: "Dzień dobry, tak, rower zakupiony w sklepie internetowym powinien być przygotowany w doświadczonym serwisie, aby mógł być bezpiecznie użytkowany. Egzemplarz który mamy na wystawie jest skonfigurowany na amortyzatorze Rock Shox Judy." Czy o coś jeszcze warto byłoby dopytać przed zakupem tego sprzętu? Edytowane 18 Stycznia przez TooMii0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 18 Stycznia Udostępnij Napisano 18 Stycznia (edytowane) No to mały minus bo ten RS Judy jest na sprężynie ale myślę że mimo wszystko warto. Powietrzny trochę łatwiej ustawić pod siebie szczególnie przy skranie niskiej albo wysokiej wadze ale generalnie oba te amory (Judy i XCR) to 2.5kg kowadła. Edytowane 18 Stycznia przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 22 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia W ramach doprecyzowania - kupuje na allegro ten rower. jest on z amortyzatorem Rock Shox Judy. przychodzi on kurierem i w jaki sposób mam sprawdzić czy z rowerem jest wszystko w porządku, skoro w 98% przypadków kurierzy nie życzą sobie otwarcia paczki podczas odbioru? rozumiem że rower przychodzi w części skręcony? co jest do samodzielnego dokręcenia? jak już odbiorę rower, muszę się udać do doświadczonego serwisu, żeby go przygotowali do jazdy? mieszkam w Śremie niedaleko Poznania, gdzie powinienem się udać, żebym miał najbliżej? bo rozumiem że nie może to być "obojętnie jaki serwis" działający w moim mieście?. idąc dalej, po przejechaniu pierwszych 100km, powinienem się zgłosić ponownie do serwisu w celu "serwisu zerowego" by moja gwarancja na rower była w pełni dostępna, prawda? znów muszę zadać pytanie - gdzie powinienem się udać? prosiłbym o odpowiedź na wszystkie moje pytania, ponieważ będzie to mój pierwszy zakup roweru przez internet, a nie chciałbym mieć z tego tytuły jakiś nieprzyjemności i rozczarowań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Skręcić rower możesz sobie sam bo musisz tylko przykręcić kierownicę, pedały i może siodełko a to potrafi nawet średnio ogarnięty 5-latek. No chyba, że nie dasz rady to możesz iść do każdego, pierwszego lepszego serwisu w okolicy albo poprosić jakiegoś bardziej ogarniętego technicznie znajomego. Na przegląd zerowy musisz się udać do tzw. serwisu autoryzowanego, czyli wskazanego przez producenta. A jaki to jest ten serwis autoryzowany w Twojej okolicy to masz napisane na stronie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 22 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia Okej rozumiem, a powiedz mi co do pierwszego ocenienia sprzętu jak przywiezie go kurier o którym wspominałem? Niejednokrotnie miałem nieprzyjemności związane z tym, że kurierzy upierają się przy swoim, że nie mam prawa zobaczyć co jest w środku paczki w ich obecności. Jak się wtedy zachować? Miał ktoś przypadek, gdzie rower zamówiony przez internet przyszedł całkowicie lub częściowo uszkodzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Najbliżej masz sklep Bikestage w Swarzędzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 22 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia Właśnie ogarnąłem, że ten rower z allegro jest z Kalisza, a tam mam 100km. Chyba podjadę po niego osobiście. Napisałem również maila do pobliskiego sklepu rowerowego, o przygotowanie mi podobnej oferty, ponieważ oni akurat nie prowadzą sprzedaży Focusa. Podeślę tutaj co mi zaproponowali i jak oceniacie ich ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Wracając do odbioru od kuriera - nie masz prawa zobaczyć co jest w środku przed odbiorem, czyli pokwitowaniem odbioru czy zapłaceniem jak zamawiałeś z opcją płatności przy odbiorze ale kurier ma obowiązek na Twoje żądanie zostać jak chcesz otworzyć paczkę żeby sprawdzić. Oczywiście nie chcą tego robić bo mają napięte grafiki i po prostu nie maja czasu, żeby zostawać przy otwieraniu wszystkich dostarczanych paczek. U mnie było tak, że jak powiedziałem kurierowi, że chcę sprawdzić to on mi powiedział, że jak coś będzie nie tak to mam do niego zadzwonić a on wróci i podpisze stosowne papiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia Zdecyduje się po niego podjechać osobiście. Pan ze sklepu uświadomił mnie, że do ceny promocyjnej czyli 2800zł doliczają 150zł wstępnego ustawienia roweru, żeby był gotowy do jazdy + po przejechaniu pierwszych 100km w czasie nie dłuższym niż 6 tygodni jest wymagany obowiązkowy przegląd i serwis, żeby utrzymać gwarancję. Czy w dalszym ciągu to najlepszy wybór do 3000zł jaki mogę na chwilę obecną kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Nie śledzę na bieżąco promocji i przecen ale raczej ciężko będzie znaleźć coś lepszego w cenie do 3 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia (edytowane) Masz tutaj jeszcze Whistlera 3.9 za 3099 zł.https://www.ebikeserwis.pl/rower-focus-whistler-3-9-29-czarny-m,3,18390,35847 Główna różnica to napęd 1x12. Edytowane 24 Stycznia przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 25 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia Green bike jest mi w stanie tej kwocie zaproponować dwa modele: 1) - https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-onna-29-30-deore-2x10-p-8340.html 2) - https://www.greenbike.pl/rower-gorski-goetze-define-pro-29-deore-w-100-gotowy-do-jazdy-p-8249.html Ja jestem bardziej przekonany do tego Focusa jednak. A wy co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) Odebrałem dziś rower od kuriera. Do samodzielnego przykręcenia miałem kierownicę, przednie koło oraz pedały. Czy jeśli zrobiłem to samodzielnie, muszę teraz dodatkowo oddać go do serwisu, czy dopiero po przejechaniu 100km? Bez sensu żebym dwa razy płacił, chyba że mogłem zrobić coś nie tak przykręcając kierownicę, czy przednie koło? Edytowane 29 Stycznia przez TooMii0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Sam napisałeś, że: W dniu 23.01.2024 o 11:11, TooMii0 napisał: po przejechaniu pierwszych 100km w czasie nie dłuższym niż 6 tygodni jest wymagany obowiązkowy przegląd i serwis, żeby utrzymać gwarancję więc teraz nie musisz iść do serwisu. No chyba, że sam sobie nie ufasz, że prawidłowo przykręciłeś to koło i kierownicę 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooMii0 Napisano 5 Lutego Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego Okej, czekamy na pogodę żeby wyruszyć na pierwszą jazdę. Mam jeszcze jedno pytanie, Chciałbym się dowiedzieć gdzie można kupić specjalne "naklejki" w postaci folii na ramę roweru, żeby zabezpieczyć go w jak najlepszy sposób przed chociażby otarciami od U-Locka lub dodatkowego pokrowca na telefon. Słyszałem że jest coś takiego do kupienia, chyba że są jakieś inne sposoby o których nie wiem, a wiecie Wy i chętnie się nimi ze mną podzielicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego @TooMii0 Oracal Oraguard, np. https://allegro.pl/oferta/folia-ochronna-na-progi-rame-rower-oracal-oraguard-12663989182 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Kup sobie folię oracal i sam dotnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi