Eathan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Ostatnie mniej jeździłem i zaczynam szukać sobie zajęcia. Pomyślałem, że do gravela wsadzę stery i mostek z wewnętrznym prowadzeniem kabli. Pacjent Ronto Ruut AL2, wg. producenta stery to: UPPER STACK: IS 42 / 28,6 LOWER STACK: IS 52 / 40 SHIS Zdaje sobie sprawę, że to sztuka dla sztuki. Tanio i wygodnie nie będzie. Mimo to jestem ciekaw co można tutaj zrobić. Jak rozumiem: rama musi mieć wejście na kable w miejscu połączenia rury dolnej ze główką, widelec musi mieć otwór pozwalający na wyprowadzenie linki na rurze sterowej, kierownica musi mieć wew. prowadzenie linek i wyjście do mostka. Da się? Nie da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) W MTB zwykle kable są wpuszczane przez pokrywkę sterów i przechodzą wewnątrz górnego łożyska i dopiero w ramę. Niestety to wymaga większego łożyska niż standard (najczęściej jest to takie jak dolne pod rurę tapered) więc główka ramy jest specyficzna i nie założysz tego jeśli producent nie przewidział. W szosie nie przerabiałem tematu ale nie czuję przeciągania kabli przez rurę sterową (ew. tylko do hamulca przedniego). Tu może coś więcej... Edytowane 8 Stycznia przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Widelec tego Ruta musi miec opcje do wprowadzenia i wyprowadzenia przewodów, tj conajmniej jeden przewód do hamulca tylnego trzeba będzie wprowadzić w ramę na wysokości głowki, a wprowadzić oba hamulcowe i byc moze przerzutkowy. Z tego co widziałem, bywa to rozwiązane na kilka sposobów,...ale na moje oko największym ograniczeniem Ruta AL bedzie sterówka widelca... bo wszystkie inne opcje tj. z prowadzeniem przewodów na zewnątrz sterówki ale w główce sterów odpadają bez przeróbki ramy, a alu ramy sa niechętne na przeróbki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia @Dokumosa tutaj też jest całkiem sensownie rozrysowane => https://sklep.token-polska.pl/zintegrowany-system-prowadzenia-kabli-krok-po-kroku-n-137.html Tyle, że obawiam się, że łożyska są za małe... Dla tego patentu Tokena powinny być po 52 na górze i dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Godzinę temu, Eathan napisał: Ostatnie mniej jeździłem i zaczynam szukać sobie zajęcia. Za kilka dni wg. prognoz powinno się ocieplić. Nie sugeruję niczego, tak tylko napisałem 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 8 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia @chrismel o tak... I to byłoby najlepsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia W każdym razie lepiej nie frezuj otworu na pancerze w sterówce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 5 godzin temu, Eathan napisał: Pomyślałem, że do gravela wsadzę stery i mostek z wewnętrznym prowadzeniem kabli. Dawaj od razu axs'a albo di2, nie upośledzisz sobie pracy przerzutki 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia @Eathan I jak, masz jakiś pomysł na uporządkowanie kokpitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) @Enadxx jeszcze nie bo nie znalazłem rozwiązania, które by pasowało do tego co jest. Ale szukam nadal Jak nie uda się schować w całości to może uda się wpuścić w mostek i wypuścić przy samej rurze sterowej. Edytowane 9 Stycznia przez Eathan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia No to pozostaje chyba tylko mostek. Ale to nie są tanie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia @leejoonidas rozumiem, że ten mostek wyprowadza kable przy sterówce i biegną blisko ramy do otworów w rurze dolnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Ewentualnie cały zestaw mostek i górna część sterów Ritchey Comp Switch. Edytowane 9 Stycznia przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia @leejoonidas no tak się nie uda. Górne łożysko jest na styl z rura sterową. Dodatkowo na zewnętrz siedzi w ramie i nie ma miejsca. Więc to tak nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia No to pierwsza wersja pozostaje, kable wchodzą w mostek i przy samej główce ramy pod spodem mostka wychodzą na zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) To taka ciekawostka, jak jeszcze można poprowadzić kable. Edytowane 9 Stycznia przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 15 Marca Udostępnij Napisano 15 Marca @Eathan jakiś postęp w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 15 Marca Autor Udostępnij Napisano 15 Marca @Enadxx nie bo złamałem rekę i teraz skupiam się na rehabilitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi