Skocz do zawartości

[1000] Rowery do pensjonatu na Mazurach

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 

Proszę o poradę dotyczącą zakupu kilku rowerów dla Gości pensjonatu na Mazurach.

1. Rowery będą dostępne dla gości bezpłatnie, nie chciałbym wydawać na nie zbyt dużo pieniędzy. Założenie do 1000 zł za sztukę.

2. Specyfika terenu: lasy, jeziora, drogi szutrowe, asfaltowe, raczej płasko. 

3. Do ok. 10 sztuk. Nie wiem do końca czy kupić wszystkie jednakowe czy różne rozmiary i rodzaje. Szukam optymalnego zestawu. 

4 Sprzęt nowy najlepiej z jednego sklepu  lub od dostawcy. 

Bardzo proszę o propozycje modeli i liczę na konstruktywne doradztwo z Państwa strony. W przypadku pytań, które na pewno się pojawia,  postaram się niezwłocznie odpowiedzieć. 

Pozdrawiam Mateusz

Dziękuję za odpowiedź. Proszę eo opinie nt: 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-damski-alpina-bike-eco-lt10-pd36210/

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-alpina-bike-eco-t10-pd25484/

Budżet jest tylko przykładowy, mogę kupić mniej rowerów jednak chciałbym się zmieścić w 10000 zł. 

Rowery po 1000 zł mogą Ci się przydać jedynie do uzupełninia opisu obiektu o jakże górnolotne stwierdzenie: "rowery do dyspozycji gości". Mało kto będzie na tych rowerach jeździł, a jak się nawet zdecyduje, to pewnie szybko się zniechęci... i co gorsze, możesz spotkać się potem z nieprzyjemnym komentarzem, że lepiej, aby tych rowerów nie było, a już na pewno nie ma się co nimi chwalić.

Jak w okolicy jest asfalt i szutry (choć pewnie i tak wyjdzie, że w większości to mazurskie piachy na polnych i leśnych drogach), to nie celuj w rowery trekkingowe ze śmiesznie wąskimi 38 mm oponami, ale coś z szerszą oponą. Rozumiem, że w trekkingach odpowiada ci błotniczek, lampki, stopka , ale użytkownicy Twoich rowerów nie będą raczej jeździli w brzydką pogodę i w ciemności. Celuj w rowery krosowe, z możliwością założenia bagażnika. Myślę, że najlepiej byłoby szukać czegoś z napędem 1x, bo ludzie i tak nie ogarniają przedniej przerzutki, a Tobie odchodzi jej regulacja. Jak zwiększysz budżet 2 razy, to pojawią się nowe możliwości (https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-ghost-square-cross-base-al-pd35778/)

A tak w ogóle przemyśl dobrze całą koncepcję:

-wiesz, że rowery mają rozmiary? Nie możesz kupić 10 jednakowych. Musisz mieć rowery w co najmniej 2 rozmiarach. Część osób woli rowery z niską ramą (zwłaszcza wśród osób, które nie jeżdżą na rowerze i dopiero u Ciebie, by chciały skorzystać. Ale jak kupisz wszystkie z niską ramą, to na 100% znajdą się goście, którzy "na babski rower" nie wsiądą.

-jeżeli pytasz o rowery w taki sposób na forum i w dodatku podsuwasz propozycje za 1000 zł, to widać, że nie jest to Twoja pasja, ani codzienność. A już na pewno nie masz pojęcia o ich konserwacji, obsłudze. Tanie rowery będą się ciągle psuły. Trzeba będzie je ciągle regulować. Zwłaszcza, że mówimy o użytkowaniu przez przypadkowych ludzi, przy bardzo luźnym podejściu do sprzętu. Nawet te droższe będą wymagały opieki... Ty raczej się tym nie zajmiesz, więc w połowie sezonu duża część Twojej floty może stać rozkraczona... A jak chcesz korzystać z usług warsztatowych, to szybko cena za rower przestanie być dla Ciebie problemem, za to zaczniesz się martwić kosztami serwisu.

• +1 pomógł 1

Jako, że mam jakieś tam doświadczenie w tak zwanej branży turystycznej to się wypowiem. Mieszkam w popularnej miejscowości turystycznej nad morzem i mam w swoim domu kilka apartamentów pod wynajem a moi teściowie prowadzili duży ośrodek wczasowy w sąsiedniej miejscowości. Mój teściu miał właśnie pomysł z rowerami ale, tak jak napisał kolega powyżej, rowery te ciągle stały rozkraczone bo ludzie nie dbają o nie swoje, serwis jest drogi, rowerami zajmował się konserwator z ośrodka, który mimo szczerych chęci nie ogarniał wszystkiego. Ja nie mam rowerów dla gości ale oferuję garaż do przechowywania rowerów gości - ci co jeżdżą na rowerach przyjeżdżają ze swoimi i chcą mieć dla nich bezpieczne miejsce przechowywania a dla tych przypadkowych, wakacyjnych rowerzystów mam ulotki lokalnych wypożyczalni. 

Jeżeli jednak się mocno uprzesz, że chcesz mieć rowery dla gości, bo np. w okolicy nie ma żadnych wypożyczalni, to kupiłbym jak najtańsze i jak najprostsze, coś w rodzaju Riverside 120 LF z Decathlonu a jeszcze lepiej coś tylko z 3 biegami w piaście jak np. ta Indiana z Media Expert. Mimo tego co pisze kolega powyżej, w wypożyczalniach królują rowery z niską ramą bo są uniwersalne, dla każdego, jeżdżą na nich zarówno kobiety jak i mężczyźni a faceci co mówią, że nie będą jeździć na babskich rowerach męskiego też by nie wynajęli. Do tego musisz mieć jakieś foteliki dla dzieci i jakąś przynajmniej jedną przyczepkę i ze 2-3 rowery dla większych dzieciaków, np. po jednym 20", 24" i 26". Więc lepiej, aby być przyjaznym rowerzystom, napisać na stronie, że oferujecie bezpieczne miejsce do przechowywania rowerów i że współpracujecie z lokalną wypożyczalnią, która dowozi rowery