NerfMe Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 W tegoroczne wakacje planuję wypad w okolice najwyższego szczytu Austrii, zabazować się w okolicy, codziennie przez 9 dni pojeździć ile się da, z nastawieniem na jazdę w terenie, obcowanie z naturą oraz podziwianie alpejskich krajobrazów. Czy ktoś był w okolicach, może polecić jakieś sprawdzone szlaki, miejsca do zwiedzenia, miejscówkę do spania itd.? Będę wdzięczny za rady. Cytuj
KNKS Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Byłem w zeszłym roku. Zakwaterowanie w Zell Am See. Bardzo drogo i nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Do jedzenia w większości tylko kebap i baklava 😁 Pokręciłem trochę po okolicznych górkach i przy okazji zaliczyłem PŚ w Leogang. Podjazdy solidne, niemniej jednak monotonne. No i na górze zdarza się że jest zimno jak cholera. Jak dla mnie strata czasu i pieniędzy, lepiej udać się do Włoch gdzie jeździ się dużo lepiej a i trasy bardziej urozmaicone. Oczywiście po uprzednim podjechaniu Grossa 😎. Jak chcesz jakieś szczegóły, to pisz PW. Moje doświadczenia dotyczą szosy i tylko szosy. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez KNKS 1 Cytuj
NerfMe Napisano 6 Stycznia 2024 Autor Napisano 6 Stycznia 2024 Ja bardziej rozkminialem noclegi po południowej stronie Grossa np. w Kals Am, z tego co wyczytałem stamtąd są wyciągi na górę, z jakimiś trasami zjazdowymi nawet, tylko to zabawa na jeden dzień. Szosy I asfaltów chciałbym uniknąć;) Cytuj
KNKS Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 Myślałem, że chcesz podjechać sobie pod Grossa. Wyciągi, zjazdy i tego typu bezeceństwa to nie moja bajka 😆 2 Cytuj
spidelli Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Ja też na szosę się sadzę Miałem falstart w zeszłym roku (pogoda). Ale może na MTB jest ciekawiej 1 Cytuj
NerfMe Napisano 7 Stycznia 2024 Autor Napisano 7 Stycznia 2024 Chętnie podjadę, ale wolę w terenie. Planuje tam w okolicy właśnie objechać możliwie najciekawsze miejsca. Najwyżej się skończy na planowaniu z komootem, ale ta aplikacja ma niezrozumiałe dla mnie interpretacje tras MTB... Cytuj
spidelli Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 (edytowane) Nie zostawiaj takiej wyprawy przypadkowi Komootowi Chyba że znajdziesz tam czyjeś gpxy z odbytych wypraw. Lepiej przepracować sobie czy w Komoocie czy w Brouterze trasy, tzn. przygotować sobie gpxy, najlepiej w kilku wariantach. Mowa o wersji przeglądarkowej, na dużym ekranie. Komoot w telefonie to już tylko do odpalenia trasy w terenie. Znalazłem taką stronkę, może na początek się przyda: Bikepark Großglockner Resort » Downhill & Co | Osttirol Tourismus I jest opcja pobierania gpx: Mniej więcej o to mi chodzi: I jeszcze z telefonu: Edytowane 7 Stycznia 2024 przez spidelli 1 Cytuj
pecio Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Jak przelot asfaltem to służę pomocą. Natomiast terenowo nie mam rozeznania. Jedyne co trzeba to na pogodę uważać bo jest potwornie kapryśna. Zaczynasz w piękne słoneczko aby po paru kilosasch wjechać w mleko. Tam w lecie praktycznie non stop leje. 1 Cytuj
KNKS Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Koledzy, mówimy o pagórku który osiąga prawie 3800m n.p.m., a rowerem wjeżdżamy na ponad 2500m n.p.m.. Nie ma co liczyć na stabilną pogodę, a na przełęczy Hochtor, nawet latem, bardzo często jest mgła a temperatura często nie przekracza 6°, podczas gdy "na dole" termometr wskazuje 26° 🙄 1 Cytuj
NerfMe Napisano 7 Stycznia 2024 Autor Napisano 7 Stycznia 2024 Dziekuję! Zabieram się za lekturę i dalsze planowanie. Znalazłem jeszcze Grossglockner Trail: https://www.alpenverein.at/portal_wAssets/docs/berg-aktiv/wege_touren/trekkingrouten/1703-The-Glockner-Trail-EN_OL.pdf Jakieś fragmenty są przejezdne rowerem, będę musiał zgłębić temat. Na zmienne warunki pogodowe, oczywiście będę przygotowany. Cytuj
spidelli Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Będę kibicował, dziel się tutaj w miarę możliwości wskazówkami Cytuj
NerfMe Napisano 7 Stycznia 2024 Autor Napisano 7 Stycznia 2024 Oczywiście postaram się opisać przygody. Cytuj
spidelli Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 Ale i przygotowania, jakieś ciekawostki, albo ficzery 1 Cytuj
KNKS Napisano 7 Stycznia 2024 Napisano 7 Stycznia 2024 ... i czy apfelstrudel mit vanillesauce spełnił twoje oczekiwania 😁 2 Cytuj
forscher Napisano 22 Stycznia 2024 Napisano 22 Stycznia 2024 Ktos sie wybiera? https://www.glocknerkoenig.com/en/ Cytuj
Wojcio Napisano 22 Stycznia 2024 Napisano 22 Stycznia 2024 My już 3 razy byliśmy w Saalbach i raz a Leogang i pewnie pojedziemy też w tym roku. Nam akurat asfalt śmierdzi, więc szukamy terenu. Bike parki Saalbach i Leogang są psycho, są i trasy łatwe i trudne i tak trudne, że ich nie widziałem, jest trochę tras na wycieczki i można znaleźć legalne odcinki o charakterze dzikiej ścieżki. Wjazd Grossglocknerhochalpenstrasse klasyfikuję jako torturę, byłem samochodem. Co innego np. Hundstein - nie wiele mniej przewyższenia, a asfalt tylko na początku. Szosowcom nie polecam, MTB zdecydowanie tak. Fakt, we Włoszech szosowców masa, bez porównania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi