seba8121 Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 Witam, na ali dużo różnych podróbek ratcheta do DT, ktoś może korzystał ? Może coś polecić po dłuższym użytkowaniu ? Czy trzymać się z daleka ? Cytuj
Rumcajs. Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 (edytowane) ZTTO M1 - po roku padły łożyska, ale to standardowe wymiary, wymieniasz i masz piastę na poziomie DT 350. Ale bardziej polecam ARC MT009 - 6 zapadek nie żaden ratchet ale są trwalsze łożyska, u kumpla chodzą 2 lata i nic. Ratchet nie jest jakimś cudownym wynalazkiem must have i nie ma się tym co sugerować. Pierwsze co Ci się zdupcy to i tak łożysko które jest wymienialne. Ogólnie rzecz ujmując: uważam, że lepiej sobie kupić zestaw piast z ali, fajne obręcze od DT z serii spawanych (XR, XM, EX, FR), poskładać z tego koło, niż dawać zarobić jakimś darmozjadom w stylu lemonbike lub evanlite (którzy to montują piasty takie jak ZTTO tylko ze swoim logiem). Przykładowo mój zestaw: - Piasty NGEBUT 690 (podróbka I9 Hydry) - 700zł - Sapimy Race - 3,2zł za sztukę + nyple to jakieś grosze - Obręcz DT FR541 - 350zł za sztukę - Zaplatanie 100zł (nie przez byle kogo) Całość razem około 1700zł, gdzieś na fejsbukach widziałem ludzi co się jarali jakimiś kołami z evanlite na piastach ratchetowych z ich logiem (czyli chinol za 400zł komplet) i obręczach G540 za 2200zł... jak dla mnie to żart. Edytowane 4 Stycznia 2024 przez Rumcajs. 1 Cytuj
kmk Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 obrecze bez oczek - oczka sa osobno, wiec dodaj jezcze do szprych koszt tych zewnetrznych oczek... az sie zdziwilem ze takei obrecze dziwne bez oczek.. Cytuj
Rumcajs. Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 Jakich oczek? Dostajesz podkładki pod nyple w komplecie z obręczą. Cytuj
Kingins Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, seba8121 napisał: Witam, na ali dużo różnych podróbek ratcheta do DT, ktoś może korzystał ? Może coś polecić po dłuższym użytkowaniu ? Czy trzymać się z daleka ? W elektrykach 3kw chinśkiej piasty ratchet nie zmielalo więc możesz kupować. Edytowane 4 Stycznia 2024 przez Kingins Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 Ja uzywam ztto na ratchetach w miejskim poginaczu. Poza marnymi łożyskami (klasyka we wszelakiej chińszczyźnie) oś nie jest anodowana - to gołe alu które koroduje od soli. Z tyłu łozyska faktycznie typowe przemysłowe 6209 ale z przodu są łozyska rowerowe 17287. Zaletą jest wymienność endcapów, bębenka czy samych pierścieni ratchet z dt. Cytuj
seba8121 Napisano 5 Stycznia 2024 Autor Napisano 5 Stycznia 2024 Na szybko i źle się określiłem, mam u siebie oryginalne 350tki z 36t i zastanawiam się czy warto np ZTTO z 54t ? a pojawiają się i również 60t u chińczyka. Cytuj
player123 Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 PRzeciez sa review nawet na samym alli tych pierscieni 54/60T...u wiekszosci jakis to działa, niektorzy czasem potrafia przemielic.... być może to ci ktorzy potrafia zepsuć metalową kulke. JAk bierzesz z Ali za jakies 50-70pln, to przeciez mozna sprobować zeby wyrobić sobie opinie. Jest to ponad 3x taniej niz oryginałod DT. Najgorsze co można zrobić, to kupić lokalnie na OLX takiego ratcheta chinskiego z podwojną przebitką od lokalnego cwaniaka Cytuj
Rumcajs. Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Poza marnymi łożyskami (klasyka we wszelakiej chińszczyźnie) oś nie jest anodowana ARC MT009 mają anodowane osie. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 Pisałem o osiach w ZTTO. Anodowana jest też np. w novatecach D792SB i można takie trafić na ali w cenie lepszej niż ZTTO. Cytuj
kmk Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 (edytowane) 13 godzin temu, Rumcajs. napisał: Jakich oczek? Dostajesz podkładki pod nyple w komplecie z obręczą. no to nie wiesz, ze oczkowane / kapslowane obrecze bywaly i nawet chyba bywaja np - nie jest to reklama sklepu bronCie mnie https://rowerplus.pl/obrecze-28-cali-i-29er-622-mm/8574-alexrims-md19-obrecz-29-cali-oczkowana.html?s=0 Edytowane 5 Stycznia 2024 przez kmk Cytuj
Rumcajs. Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 No to nie wiesz, że spawane DT nie mają żadnych oczek? Wiem co to oczkowana obręcz ale żadne z tych co wymieniłem wcześniej nie są oczkowane i nie trzeba ich oczkować. Tak napisałeś coś byle co nie mając pojęcia o produkcie. Cytuj
seba8121 Napisano 5 Stycznia 2024 Autor Napisano 5 Stycznia 2024 4 godziny temu, player123 napisał: u wiekszosci jakis to działa No właśnie to mnie trochę odstrasza, bo jest wiele komentarzy, że kiepsko wykonane, trafiają się też komentarze, że zazębiło się na stałe co skutkowało zmieleniem przerzutki w szprychach. Dlatego się zastanawiam i może ktoś już miał doświadczenie czy któraś z firm jest warta zakupu, czy lepiej zostać na oryginalnym 34t. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 To nie jest zakup który powtarzasz raz na miesiąc czy nawet raz na sezon. IMHO żadna oszczędność. Cytuj
Rumcajs. Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 Czyli standardowo: Coś we w miarę normalnej cenie - be, 2 pierścionki z 10g aluminium za 300zł? - take my money!!!!!111 Cytuj
seawolf688 Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 Każdy musi to przeliczyć pod siebie i swoje podejście do tematu. Ja dałbym 300 zł za 2 pierścionki z 10 gram aluminium jeżeli ratchet z ali groziłby zmieleniem przerzutki + uszkodzeniem szprych (co już generuje koszty wyższe niż oryginalna część), wyłączeniem roweru na jakiś tydzień i powrotem z buta do domu z lasu. Dla świętego spokoju wole kupić oryginał zwłaszcza, że jak to pisze @Dokumosa nie jest to część którą kupuje się co sezon. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Stycznia 2024 Napisano 5 Stycznia 2024 To raczej stal. Alu by się zmieliło po pierwszych km. 2 Cytuj
player123 Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 Ale jak ratchet może zmielic przerzutke? Jedyne co się może stać, to sam się przemieli, i z roweru zrobi hulajnoge. A, ze w sensie pedałowanie do tyłu niby działało jak do przodu 😉 Cytuj
kmk Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 22 godziny temu, Rumcajs. napisał: No to nie wiesz, że spawane DT nie mają żadnych oczek? Wiem co to oczkowana obręcz ale żadne z tych co wymieniłem wcześniej nie są oczkowane i nie trzeba ich oczkować. Tak napisałeś coś byle co nie mając pojęcia o produkcie. Widze ze sa inaczej zrobione, zastanawiam sie po co tak to jest? Przy skladaniu kola trzeba pod nypel dodac ta podkladke, co robi wiecej roboty. Cytuj
Rumcajs. Napisano 6 Stycznia 2024 Napisano 6 Stycznia 2024 Pewnie po to aby koło było mniej szpetne. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi