Hegemonek99 Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Witam posiadam rower e bike giant fathom e+ ex mam problem z przeskakiwaniem łańcucha na najniższym biegu. Kaseta i łańcuch jest nowy SHIMANO SLX CS-M7000 11, łańcuch CN HG701 11 xt jednokierunkowy. Przy mocniejszym naciśnięciu na pedał przeskakuje, wydaje mi się, że jest to wina słabej jakości piasty fh-mt200-b . Moje pytanie, czy jest jakaś lepsza piasta z kolem zestaw 29 cali, która będzie pasowała do roweru ?. Szukałem trochę w necie, ale nie znalazłem rozstawu o wymiarze Szybkozamykacz (QR) 9x141 mm . Mam jeszcze jedno pytanie gdy zaciskam kolo widełki lekko się zwężają i nachodzą na os piasty czy tak ma być ?. Szukam piasty z kolem 29 cali tubeless Szybkozamykacz centerlock na łożyskach maszynowych. cena do 650 zl. Dziękuje pozdrawia. A może wymiana samego bębenka ? Ten, który posiadam ma nietypowy wymiar osi 9x141 mm jedyne, jakie znalazłem to 10x135mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Zajechałeś najmniejszą zębatkę kasety. Najpierw sprawdziłbym czy pozostałe zębatki kasety będą działać z nowym łańcuchem. Jeśli tak, to można wymienić najmniejszą zębatkę + nowy łańcuch. Jeśli nowy łańcuch nie zadziała ze starą kasetą, to wtedy trzeba wymienić kasetę + łańcuch. Wątpię żebyś kupił gotowe, sensowne, nowe koło z piastą 141 mm. Trzeba by zlecić zaplecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia 141mm to standard boost dla piast QR. Jeśli napęd jest nowy i dobrze wyregulowany, to może zapadki piasty niewłaściwie działają - są zasyfione albo wymazane jakimś lepkim smarem. Jeśli czujesz się na siłach, masz narzędzia i cierpliwość, możesz spróbować rozebrać bębenek. Poradnik masz na przykład tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=IhjqQJmmTtM Znalezienie takiego koła widzę wcale nie jest proste, przynajmniej na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Raczej skacze łańcuch. Gdyby wina leżała po stronie piasty to po jednym przeskoczniu zapadki byłyby połamane i niedziałby wolnobieg wcale. Warto sprawdzić czy opasanie zębatek kasety łańcuchem jest prawidłowe (dł. łańcucha i mikroregulacja śrubą B). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Stycznia Udostępnij Napisano 3 Stycznia Albo zakres jest źle ustawiony i łańcuch skacze między zębatkami/ramą a zębatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi