Gość xc comp Napisano 1 Stycznia 2024 Napisano 1 Stycznia 2024 Witam wszystkich powiedźcie mi czy za cienka tarcza ma.wplyw na zakres łapania hamulca na manetce ? Cytuj
0 uzurpator Napisano 1 Stycznia 2024 Napisano 1 Stycznia 2024 W hamulcach mechanicznych - tak. W hamulcach hydraulicznych - niekoniecznie, jedynie w przypadku mocno zużytej tarczy i klocków. Cytuj
0 KNKS Napisano 1 Stycznia 2024 Napisano 1 Stycznia 2024 Przy hamulcach hydraulicznych, to bardzie grubość klocków jest odpowiedzialna za zwiększanie skoku jałowego klamki hamulca. Cytuj
0 Gość Xc comp Napisano 1 Stycznia 2024 Napisano 1 Stycznia 2024 Mam nowe klocki i zajechane tarcze ok 1.1 1.2 mm mierząc on liniału a powinny mieć od 1.6 do 2 mm . Zamówione nowe rotory zdam raport jak wymienię na nową tarcze. Dzięki za info Cytuj
0 leon7877 Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 Tarcza hamulcowa o większej grubości może wpływać na pewne aspekty pracy hamulca, zwłaszcza jeśli chodzi o jego wydajność i modulację. Grubsza tarcza może pomagać w lepszym odprowadzaniu ciepła, co może być istotne w trakcie długotrwałego hamowania, na przykład w zjazdach górskich. Jednak zakres łapania hamulca na manetce zazwyczaj zależy od samego układu hamulcowego, a nie bezpośrednio od grubości tarczy. Manetka reguluje siłę hamowania, a tarcza decyduje o samym efekcie. Cytuj
Pytanie
Gość xc comp
Witam wszystkich powiedźcie mi czy za cienka tarcza ma.wplyw na zakres łapania hamulca na manetce ?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi