Majkel798 Napisano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Witam.Jakie najlepsze są alternatywy dla wspomnianych w tytule opon w niestety niskim budżecie 200 złotych. Raczej jazda po drogach sporadycznie las... Czy szersze opony również wchodzą w rachubę czy tylko 2.10?Rozstaw w miejscu opony to około 3.20 cala Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Cytat jazda po drogach sporadycznie las No na takie ekstremalne warunki to i budżetowe race kingi 2.0 wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel798 Napisano 20 Lutego Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego Witam...Dziękuję za odpowiedź i przepraszam że tyle to trwało ale miałem dużo na głowie a tutaj nie zaglądałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Pytanie poboczne. Po przebiciu opony z dętką zdejmuje się oponę, szuka gdzie jest coś wbite, wyciąga to, potem zakłada się nową dętkę, zakłada oponę i naprawione. Co się robić po przebiciu opony bezdętkowej? Kupuje nową czy się taką łata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego Masz specjalny "makaron" uszczelniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) 9 godzin temu, leon7877 napisał: Co się robić po przebiciu opony bezdętkowej? Kupuje nową czy się taką łata? Jeżeli przebicia nie zaklei mleczko, to w dziurę pakujesz knot za pomocą specjalnego szydełka. Ten knot zaślepia dziurę, a resztę uszczelnia mleczko. Knot z czasem ulega zwulkanizowaniu i zespala się oponą. Jeżeli knot nie chcę się trzymać, albo rozdarcie jest sporawe, to niestety trzeba założyć dętkę do czasu naprawy opony łatką od środka. W ostateczności kupuje się nową oponę. Edytowane 21 Lutego przez DEFTONES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) No właśnie czytałem o tym wypełnieniu, tzw mleczku. Ciekawe, czy można wpuścić coś takiego do środka do dętki? Może też uszczelni? Tylko że to można było zrobić z dętką z wentylem samochodowym, bo można by było wyciągnąć wentyl i wlać płyn. A presty nie wyciągnę, pewnie się nie da albo się zapcha wentyl Edytowane 21 Lutego przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Oczywiście, że można tak zrobić. O ile mnie pamięć nie myli, to z dwie dekady temu tak to się zaczęło. Ale nie wlewamy do dętki z wentylem AV (samochodowy), bo jest generalnie nierozbieralny, tylko właśnie z presta, bo te są rozbieralne. Wykręcasz głowicę, wlewasz mleczko, wkręcasz głowicę i gotowe. Jak to się sprawdzi, to nie powiem. Plusem jest, że nie musisz mieć opon i obręczy dedykowanych do systemów bezdętkowych. Jednak zdecydowanie lepszą opcją jest całkowity system bezdętkowy. Daje on lepszą pracę opon i jazdę na niskim ciśnieniu. Wadą jest koszt systemu bezdętkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego No jak AV nierozbieralny, jak rozbieralny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego Dlatego napisałem, że generalnie nie jest. Bo są też wentyle, które są nierozbieralne. Ogólnie to za dużo z tym zachodu, a producenci już dawno w sporcie postawili na wentyle presta. Podobnie producenci systemów/zestawów pod tubeless. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi