Skocz do zawartości

[widelec] stal czy francuski karbon


Rekomendowane odpowiedzi

W swym rowerze przełajowym mam stalowy widelec (~1300 g) bez otworów montażowych.

Zastanawiam się nad wymianą na aluminiowo-karbonowy (70% alu, 15% węgla, 15% żywicy epoksydowej) widelec Van Rysel z Decathlon za 540 zł

Czy warto? Zyskam coś, prócz ~700 g wagi i czterech otworków?

A może lepiej oddać widelec, by ktoś wywiercił otworki a wagą się nie przejmować?

Część internetu wychwala komfort cr-mo a część karbonu - kto ma rację?

Edytowane przez partyzant
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

700g to jest dużo. Prawie kilogram. Jadąc na rowerze, jeszcze pewnie z jakimś plecakiem czy bidonem, wagę liczysz jako całość. Pomyśl o tym czy tobie jest łatwiej jak chudniesz prawie kilogram? Do tego widelec to jest element, z którego odjęcie wagi sprawi, że będziesz miał dużo lżejszy przód, co w przełajce całkiem ma sens. Łatwiej będzie ci operować kokpitem na ewentualnych nierównościach.

Pytanie polega bardziej na tym, czy minus 700g i jakieś tam otwory, są dla ciebie warte tych 540zł. ;) No i wiercenie otworków w takim elemencie jak widelec, też może odbić się na jego wytrzymałości. Zależy gdzie, czym i kto to będzie wiercił, a potem jak i po czym tym będziesz jeździł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...