pemekscreen Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Cześć, mam pytanie, a nawet wiele pytań dot. piasty NOVATEC NT-D042, znalazłem koła z tą piastą zaplecione na alexrims które również cieszą się dobrą opinią jak na budżetowe obręcze, myślę o kupnie roweru, dlatego szukam czegoś budżetowego, tylne koło mtb 26 za około 500 pln, mógłbym założyć coś 27,5 ale to oznacza konieczność kupna opon, a to kolejny wydatek. Ktoś z was jeździ na piastach Novatec? a szczególnie na piaście Novatec NT-D042? Nie ma tej piasty na stronie producenta, możliwe, że starszy model, tylko w dystrybucji OEM, ma 4 łożyska maszynowe, w aktualnym kole mam 3, i jest problem bo często przycieram tarczą na zakrętach i wybojach, do tego mimo chałupniczego regenerowania łożysk (otwierane i smarowane, każde z nich) często mam wrażenie pod nogą zwiększającego się oporu, trochę jak w kulkowych łożyskach bezkasetowych, kiedy akurat między kulkami jest za mało smaru, i możliwe, że zbliżają się do siebie na bieżniach, wtedy zwiększa się opór, tutaj jednak mam koszyczki w łożysku w stanie dobrym, możliwe że wymiana łożysk by wystarczyła, jednak i tak myślałem o sztywniejszym kole, to koło na novatec ma 32 szprychy, teraz mam 24, to na pewno będzie na korzyść, jednak ta tajemniczość piasty trochę mnie niepokoi, obręcz to ALEXRIMS MD23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Piasta znana i popularna od wielu lat: https://www.endurorider.pl/novatec-d042sb/ W porównaniu do modeli wyścigowych charakteryzuje się większą masą (stalowa oś). Wymiana piasty raczej nie rozwiąże kwestii związanej z przycieraniem tarczy. Przyjrzeć się trzeba sztywności ramy. Może powierzchnie przylegania piasty do haków nie są równoległe lub nie trzymają wymiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pemekscreen Napisano 25 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 to aluminiowa rama chyba z s6000, która ma już 15 lat, na kołach shimano nie było problemu, ale bieżnie tam już są w takim stanie, że już dawno wymienione ale rzeczona piasta to NOVATEC NT-D042 a nie NOVATEC NT-D042SB, chyba jest jakaś różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Komuś się nie chciało pisać. To jest piasta D042SB. Blisko 0,5kg żelastwa i alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi