piotrekek Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Cześć. Jeżdżę od prawie miesiąca 2/3 razy w tyg na trenażerze na Zwifcie, a w Pułapie tlenowym na garmin connect mam brak dostępnych danych. Konto mam połączone ze zwiftem więc aktywności mam na koncie garmina. Wiecie dlaczego tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Bo pułap tlenowy wylicza urządzenie (zegarek lub komputer edge), nie robi tego aplikacja garmin connect. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Ok dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Tak jak @KSikorski napisał , pułap tlenowy oblicza zegarek / urządzenie rowerowe. I żeby to zostało obliczone muszą być spełnione pewne warunki. W Garmin Edge musisz mieć sparowany czujnik tętna i czujnik mocy. W zegarkach Garmina nie wszystkie modele to obliczają. Musisz też wykonywać daną czynność "sportową' przez określony czas jednostajnie i z tętnem około 70% max. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Do pułapu tlenowego konieczny jest pomiar mocy + komputerek Edge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Niekoniecznie, wystarczy tez zegarek garmina obslugujacy pomiar mocy no 935, 945... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 @player123 Jak zegarek ma zmierzyć moc podawaną w korby ?????? Mylisz moc biegową z mocą rowerową. Mocy rowerowej bez wyspecjalizowanego miernika nie zmierzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 On pisał o zegarkach, które łączą się z pomiarem mocy. Nie ma znaczenia czy używa się edge 530 czy instinct 2, każdy tak samo policzy pułap tlenowy po sparowaniu z miernikiem mocy i z dostępnymi danymi tętna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 5 godzin temu, pecio napisał: @player123 Jak zegarek ma zmierzyć moc podawaną w korby ?????? Mylisz moc biegową z mocą rowerową. Mocy rowerowej bez wyspecjalizowanego miernika nie zmierzysz. Zegarek obsłuży pomiar mocy, czyli mozesz go zparowac z czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 W tym kontekście wszystko się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 26 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Tak przy okazji tego wątku. W listopadzie robiłem test wydolnościowy i pułap tlenowy różnił się o 0.1 od tego co pokazywał Garmin. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 26 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 To miła wiadomość w kontekście tego ze mi w tym roku pułap tlenowy wg Garmina podskoczył o 5pkt 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Pytanie z jakiego poziomu startowałes bo jak miałeś z 30pkt :P.... to nie jest to specjalnie trudne. ale jak juz robisz +5 na poziomie 52 i wiecej, to juz spoko 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Powyżej pewnego poziomu to już się kłania genetyka. I choćby nie wiem co kto robił to już nie " wskoczy" na wyższy poziom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Dokładnie. Poziom wydolności tlenowej zależy również od płci i wieku. Przez ostatnie 2-3 lata miałem różnice +- 1-2 pkt( średnio 5-6 tys km/rok, poziom świetny). Teraz jestem w górnym przedziale 10% dla osób mojej płci i wieku (wyjazd w Alpy I 8tys/rok). Wyniki na trenażerze potwierdzają progres. Szkoda tylko ze ten skok jakościowy uzyskałem na koniec sezonu 🤣 Edytowane 28 Grudnia 2023 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Żeby podnieść pułap tlenowy wystarczy schudnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia A najlepiej schudnac, robic interwały, robic baze, robic objetości. ... spac, odżywiać się, regenerować. 😉 A jak wyniki nie idą do góry to znaczy że coś zle robisz albo jestes na koncu skali ( ale o tym sie dowiesz wczesniej od innych, bo zaczniesz ich objeżdżać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi