acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Cześć, Jako laik w temacie mam już koła "zamleczone" drugi sezon i wszystko jest ok. Nie zaglądam do nich, ale mleko Stans już pewnie po takim czasie pozasychało w większości. Chcę zmienić opony na nowe(też na mleku) i zamontować na obecne koła. 1. Czy muszę zrywać starą taśmę i od nowa oklejać obręcz przy każdej zmianie np. po sezonie? Jaka jest trwałość takiego oklejenia obręczy i czy jeśli nic się nie dzieje to musze to zmieniać co jakiś czas? 2. Co z wentylem czy można go użyć ponownie np. po ponownym oklejeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Jeśli taśma nie nosi śladów uszkodzeń, to spokojnie może zostać. Wentyl ? Wystarczy przeczyścić światło wentyla + maszynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Znajomek z opowiadań na izolacyjnej jeździ czwarty rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Dopóki izolda nie popierduje mlecznymi bąkami to zostaw ją w spokoju. Wentyl po użyciu trzeba umyć, proszę Pana, i używać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) "Wystarczy przeczyścić światło wentyla + maszynkę." KNKS>>> Co to jest maszynka ? 18 minut temu, kazafaza napisał: Dopóki izolda nie popierduje mlecznymi bąkami to zostaw ją w spokoju. Wentyl po użyciu trzeba umyć, proszę Pana, i używać dalej. Wentyl zostawiasz w obręczy i czyścisz wykręcając ten wkład(bo wyjmując cały można uszkodzić taśmę w obręczy )? Edytowane 21 Grudnia 2023 przez acid1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Tak, jak się da przepłukać bez demontażu to bonus, jak nie to wek, chlup i bec z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 @acid1234, demontowałeś już opony? Jeśli nie, a dlugo były zamleczone, to uważaj, żeby nie zeszły razem z taśmą. Jak miałeś założoną taśmę z zapasem mm, to mogło się zdarzyć, że opona wstrzeliła się razem z taśmą. Mleko to ładnie skleiło i psikus gotowy. U mnie tak się porobiło i przy zdejmowniu opon musiałem w kilku miejscach pilnować, żeby mi całej taśmy nie odkleiło. Finalnie stara taśma została. Stary wentyl oczyszczony na obręczy pilnikiem i alko, plus wymiana zaworku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 CoolBreezeOne >>> jeszcze nie demontowałem opon. Będę uważał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Godzinę temu, acid1234 napisał: KNKS>>> Co to jest maszynka ? Wewnętrzny element wentyla/ wkład wentyla. Wkręcany do środka i zakręcany/odkręcany od strony pompki 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi