Sedini Napisano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) Witam Państwa Szukam roweru miejskiego dla cioci która ma kilka wymagań: -Hamulec nożny lub możliwość konwersji na hamulce hydrauliczne (ciocia ma słaby uścisk ze względu na uraz nadgarstka) -koła 28 cali -"tylko nie biały" -niska rama rower który wizualnie przypadł cioci do gustu to: INDIANA X-Cross 3.0 D17 damski Czarno-turkusowy 2023 https://rowery-indiana.pl/rowery/rowery-cross/x-cross-30-d17-damski-czarno-turkusowy-2023?fbclid=IwAR3mC_aIvYjXWprGLYUgJTuRCCU14R3NDZ6gBQtST1oNG45R20XY6FB4Wn0 Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Sedini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Ja wiem, że 2k to żaden budżet ale Cytat Waga z opakowaniem [kg] 18.5 bez jaj Popatrz na to https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500-lf-niska-rama/_/R-p-336198?mc=8669961&c=Czerwony_Bordowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedini Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 Waga samego roweru 15.5 kg a ten polecany przez Pana 14.4 więc nie duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Indiana ma przynajmniej hydrauliczne hamulce. Ale ważniejsze - jak ogólnie sprawna jest szanowna ciocia? Czy poza oglądaniem w necie przymierzała się do rowerów. Głównie chodzi mi o pozycję. Np. moja żona, która jest też ciocią dla swojego siostrzeńca preferuje rower miejski z dość sportową pozycją, a inne ciocie wolą siedzieć prosto, bo np. nadgarstki nie wytrzymują obciążenia. Jak ta ciocia ma problem z nadgarstkiem to może powinna mieć bardziej klasyczny rower miejski z wyprostowaną pozycją. Druga sprawa to błotniki i osłona łańcucha - ważne do jazdy w mieście w normalnym ubraniu. To przykład mieszczucha na problemy z nadgarstkami. https://www.decathlon.pl/p/mp/romet/2228542-20-l-rower-romet-art-deco-eco-rozowy-mat-koszyk/_/R-p-3c1c4426-efd6-4957-8170-9ae2761bf587?mc=3c1c4426-efd6-4957-8170-9ae2761bf587_c24&c=Różowy Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Wojcio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 Ten ładny https://www.fahrrad.de/kona-coco-M1303969.html?vgid=G1944907#cgid=37208 Fajne napęd 39 / 11:32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Wzrost , wiek i waga ( no tak orientacyjnie ) , dotychczasowe doświadczenia - czy ma rower , jaki , gdzie i ile jeździ . Do czego ma służyć , tzn tylko jazda po mieście , rekreacja , wycieczki ? Klasyczne mieszczuchy z wyprostowaną pozycją słabo sprawdzają się na dłuższych trasach . Tzn myślę że 20km takim rowerem to już dużo . Z drugiej strony rower wybrany przez ciocię nadaje się do turystyki ( po założeniu bagażnika ) i rekreacji . Typowo do miasta rower powinien mieć błotniki , nóżkę , bagażnik , nie od rzeczy jest piasta z prądnica . Czyli można spojrzeć na rowery trekkingowe . Edytowane 17 Grudnia 2023 przez WaGiant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 Pewnie ciocia jest młodą, max 40-letnią laską a Wy tu proponujecie jakieś rowery dla staruszek z nadgarstkami powykręcanymi reumatyzmem 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedini Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 12:56, WaGiant napisał: Wzrost , wiek i waga ( no tak orientacyjnie ) , dotychczasowe doświadczenia - czy ma rower , jaki , gdzie i ile jeździ . Do czego ma służyć , tzn tylko jazda po mieście , rekreacja , wycieczki ? Klasyczne mieszczuchy z wyprostowaną pozycją słabo sprawdzają się na dłuższych trasach . Tzn myślę że 20km takim rowerem to już dużo . Z drugiej strony rower wybrany przez ciocię nadaje się do turystyki ( po założeniu bagażnika ) i rekreacji . Typowo do miasta rower powinien mieć błotniki , nóżkę , bagażnik , nie od rzeczy jest piasta z prądnica . Czyli można spojrzeć na rowery trekkingowe . Wzrost 162 cm waga około 60 kg noga wewnętrzna strona 75cm 56 lat Ciocia podjedzie do decathlonu bo jest w mieście obok i sprawdzi różne ramy. Co do sprawności to ciocia jest sprawna i nie ma nadwagi. Co do błotników i nóżki mogę jej zamontować z tym nie będzie problemu. Myślę że ciocia jednorazowo nie przejedzie więcej jak 20km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Przy takim wzroście damska 17tka powinna być ok . Chyba że rama jest długa , wtedy można by zmienić mostek na krótszy . Myślę o tym rowerze wybranym przez Ciocię . Budżet nisko ustawiłeś więc cudów nie można się spodziewać . Jeśli rower ma służy do dojazdów i rekreacji , małej turystyki to powinien się sprawdzić . Ma kilka słabszych punktów - łańcuch (ale to drobnostka) i amortyzator ..... no raczej atrapa będzie . Ten z Deca też jest sensowny . Ma prosty ale w zupełności wystarczający napęd , amor raczej podobnej klasy i mechaniczne tarczówki . Nie wiem jak te mechaniki mają się do nadgarstków cioci ale bez próby nie skreślał bym ich . Aha, najważniejsze żeby się podobał i był wygodny . Jaka przerzutka , ile biegów , nawet waga jest mniej , a czasem w ogóle nie istotne . Czyli zachęcam do przymiarki i zakupu w sklepie stacjonarnym . Aha 2 przy takiej wadze nie upierał bym się przy kasecie ( choć na pewno jest lepsza ), jeśli będzie 7mio rzędowy wolnobieg to też da radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi