morfeusz1805 Napisano 19 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2023 o 11:20, uzurpator napisał: Ale fakt jest taki, że kolega Morfeusz uparł się jak koza w marasie, że wie lepiej. To, że wcześniej wózek był lepiej napięty niż teraz? I cóż ja w tym wypadku mam ci odpowiedzieć? Czy tylko ja o tym pisałem, że napięcie wózka się zmienia z upływam czasu? Rafał87 także twierdzi, że u niego wózek stał się luźniejszy. Też mu nie wierzysz? Myślę, że nie mam żadnego interesu aby mówić nieprawdy, bo to mi bardziej zależy, a nie jestem typem rowerzysty, który chodzi tylko do mechanika i nie wie co się dzieje z rowerem. Musisz mi wierzyć na słowo. To ty chcesz bardziej mnie przekonać że coś jest niemożliwe. Jest to model XT z długim wózkiem. Może uda mi się znaleźć gdzie jest to napisane dokładnie na przerzutce. Ale jakie ma to znaczenie jaki dokładnie model? Mam ci pokazać na zdjęciu że łańcuch jest luźny i wózek ledwo odbija, bo mi nie wierzysz? ;-) W dniu 16.12.2023 o 13:58, Sobek82 napisał: Ten pretensjonalny ton, łyknij pastylkę czerwoną i niebieską naraz, kup przerzutkę i wesołych świąt Wielkanocnych. Jestem bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Ale jeżeli Uzurpator mi wmawia, że na pewno wózek jest odpowiednio naciągnięty a pewnie mam wyjechany napęd, gdzie w przypadku luźnego wózka nie ma to w ogóle znaczenia w jakim stanie jest napęd, to mój ton do takich osób jest odwzajemniony. Więc dyskusja bez sensu idzie w kierunku nie jakie są fakty i co z tym zrobić, ale przekonywanie się wzajemne kto ma rację. Albo Uzurpator mi wierzy, że wózek jest luźny, albo nie. Ja nie chce dyskutować nad metalurgią, czy sprężyna jest w stanie się rozciągnąć, tylko nad tym co jest teraz. W dniu 16.12.2023 o 13:10, itr napisał: terapeutyczna funkcja forum to możliwość pomarudzenia, ważne aby pozostać w sympatii dla siebie... problem tej przerzutki śmiertelnym nie jest skakanie przy kompletnie obwisłym wózku może się pojawić jeśli przerzutka jest zdezelowana, ( zagięty hak, ma luzy) łańcuch "prostuje się" i skacze na tryb w stronę idealnej linii łańcucha, widać to dramatycznie po urwaniu haka i próbach dotoczenia się do cywilizacji, wtedy skuty na krótko łańcuch zamiast pracować jak w Wigry np na 32:15 potrafi zmienić tryb i zaklinować się na 17 wręcz zaginając tylny trójkąt ( po rozpięciu koła trzeba wyrwać je z haków z hukiem) Żeby problemem był przeskakujący łańcuch a wózek był odpowiednio napięty, to nie zakładałbym tematu, bo tak jak napisałeś, powodów tego byłoby o wiele więcej. Sznib. Będę miał czas i sprawdzę, bo może rzeczywiście wyskoczyło z tej dziurki, choć chodzi mi po głowie, że jednak siedzi tak jak siedziało wcześniej. Ale upewnić się nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Cytat To, że wcześniej wózek był lepiej napięty niż teraz? I cóż ja w tym wypadku mam ci odpowiedzieć? Czy tylko ja o tym pisałem, że napięcie wózka się zmienia z upływam czasu? Rafał87 także twierdzi, że u niego wózek stał się luźniejszy. No it? Jakiaś 80% tego foruma jest przekonana, że waga kół jest jakoś magicznie inna od reszty. Chcesz pomarudzić na ten temat? To, że ktoś inny nie ma pojęcia o czym mówi potwierdza tyle, że jest was dwoje. Cytat Też mu nie wierzysz? Nie. Cytat Myślę, że nie mam żadnego interesu aby mówić nieprawdy, bo to mi bardziej zależy, a nie jestem typem rowerzysty, który chodzi tylko do mechanika i nie wie co się dzieje z rowerem. Musisz mi wierzyć na słowo. To ty chcesz bardziej mnie przekonać że coś jest niemożliwe. Ja sądzę, że masz _jakiś_ problem z rowerem. Twierdzę, że Twoja diagnoza jest błędna, bo opiera się na czymś, co się nie ma prawa wydarzyć. No chyba, że jeździsz godzinami w piecu rozgrzanym do 400C. Cytat Jest to model XT z długim wózkiem. Może uda mi się znaleźć gdzie jest to napisane dokładnie na przerzutce. Ale jakie ma to znaczenie jaki dokładnie model? To, że w tym roczniku istnieją dwie wersje XT - tradycyjna i shadow. Shadowy dają inne odczucia przy jeździe od tradycyjnych i paluchami tradycyjne wydają się też mniej napinające. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 to że sprężyny w przerzutkach z czasem słabną to są fakty a nie teorie, z nie jedną taką miałem stycznosć ale akurat z tym xt (shadow) miałem bardzo dobre porównanie do nowej i takiej z dużym przebiegiem po kilku latach. Wózek był wyciągany i wszystko było czyszczone w środku a i tak skończyło sie nawiercaniem dodatkowego otworu, nawet dało się wyjąć sprężynę z pantografu bez jego rozbierania więc można sobie podmienić na jakąś lepszą jak mamy. Ja wam wierzę że prawidłowo wykonana sprężyna może nie tracić swych właściwości ale jednak producenci dbają o nas żebyśmy za długo na starym sprzęcie nie jeździli i zmieniali na nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi