adrian_9908 Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Jak w temacie 😕 Kupiłem Elite Suito-T i mam problem z poprawnym montażem, bo coś mi strasznie ciężko zmieniają się biegi, nie działa to jak trzeba. Kupiłem kasetę Shimano 11-30, taką samą jak mam w Giancie TCR. Według instrukcji przed największą zębatką nie idzie żaden dystans. Więc normalnie zakładam kasetę, dystanse pomiędzy każdą zębatką, zakładam rower, skręcam do kupy, ale zmiana biegów idzie z ogromnym oporem. Załączam dwa zdjęcia, jak to wygląda. Zauważyłem też, że tył ramy musiałby być wygięty do wewnątrz ~2-3 mm, aby mocno trzymał się na trenażerze na szybkozamykaczu. Nie chcę regulować z tyłu przerzutki, bo jak zrobi się pogoda, to będzie rozregulowana względem koła. Edytowane 13 Grudnia 2023 przez adrian_9908 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Od strony nienapędowej spróbuj przełożyć srebrną tulejkę/nakrętkę na zewnątrz widełek. Upewnij się że w haki weszło dobrze/prosto. Powinno być zaciśnięte mocno ale bez przesady. W rowerze nie masz sztywnej osi standardowo przy tarczówkach? Ten sposób podpięcia to jakaś rzeźba czy standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian_9908 Napisano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Przekładałem z dwóch stron tę mają tulejkę - obrazek. Ona musi być od strony kasety, bo jeśli nie jest, to ostatnia zębatka jest za blisko tylnego widelca i ociera się o górną część przerzutki shimano, lecą drobinki wiór plastiku. Także inaczej tego nie założę, ale wówczas nie mam najwyższego biegu 1x1 a jest 2x1 - zdjęcie. Wydaje mi się, że i tak montaż do widelca jakby brakowało jakiejś konkretnej tulejki, bo otwory wyraźnie nie są spasowane od drugiej strony - obrazek. W zestawie był jakieś adaptery, ale tylko to pasuje, co założyłem. Pozostałe są za grube, może raczej do XTB niż do szosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Masz sztywne osie w rowerze a w tym momencie skladasz wszystko na adapterach do qr, nie wiem jak jest w suito ale w direto xr w zestawie przychodza 2 tulejki na kazda ze stron trenazera i skrecasz to wszystko ośką która była zamontowana w kołach w rowerze EDIT: Znalazłem gdzieś w necie zdjęcie z instrukcji - wsadzasz te 2 adapterki które tu widać i wszystko skręcasz ośką która trzymała koło w rowerze Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Setorix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian_9908 Napisano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Dokładnie tak! Dziękuję bardzo! Używałem zacisku na QR, a powinienem na sztywną oś. Teraz wszystko gra i buczy, przerzutki działają elegancko, jest sztywno tak jak miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Tak to jest jak "prawdziwy mężczyzna" nie czyta instrukcji bo instrukcje czytają tylko leszcze 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi