MrWers Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Witam, Próbuję dobrać sztywną oś do widelca, który z obu stron nie ma gwintu. Chciałem tu oś 15x100, ale nie udało mi się znaleźć takiej osi o długości 125-128 mm w sensownych pieniądzach. Zastosowałem więc 12x100. Mam jednak wątpliwości, gdyż oś z jednej strony nie ma żadnego oparcia w otworze widelca. Po skręceniu piasta siedzi mocno i nic się nie rusza. Tylko czy tak może zostać? Podejrzewam, że nie, więc jak to teraz rozwiązać bez wydawania 200 zł na kawałek aluminium. Można jakoś dokupić taki gładki adapter o średnica zew.15 mm wew. 12 mm i do 15 mm szerokości, do umieszczenia w tym otworze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Mejbi adapter https://pl.aliexpress.com/item/1005005848719815.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWers Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Taki adapter już mam🙂 On jest do zmiany rozmiaru otworu w piaście z 15x100 na 12x100 i ten adapter w całości wchodzi do piasty. Mi chodzi o obszar zaznaczony na czerwono, czyli odcinek, gdzie oś już znajduje się w widełkach. Po prostu lata z tej strony w tym otworze, który sam otwór ma 15 mm, a oś jest 12 mm i nie ma tu tulejki żadnej. Jak skręcę to wtedy się nie rusza, ale to jest karbon, więc nie wiem czy jak zaczną działać siły góra-dół na ten widelec to mi nie pęknie, bo oś w widełkach z tej strony nie ma żadnego podparcia, jest tylko ścisk nakrętki w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Ale nakrętka osi włazi w ten hak bez luzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWers Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Nakrętka, która zakręca samą oś wchodzi bez żadnych luzów. Tutaj na krótkim filmiku pokazuje o co chodzi: https://streamable.com/1dx59l Edytowane 8 Grudnia 2023 przez MrWers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 To będzie działać jak tuleja redukcyjna od strony dokręcania osi będzie w widelcu stabilizować oś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 9 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 9 godzin temu, MrWers napisał: Nakrętka, która zakręca samą oś wchodzi bez żadnych luzów. Tutaj na krótkim filmiku pokazuje o co chodzi: https://streamable.com/1dx59l No to jest zle, nic tam nie moze miec luzu na 3mm, Ma byc spasowane. Jesli dziura jest pod 15mm to ma byc 15mm a nie 12mm. Chyba nie chcesz by bez ostrzeżenia koło pojechało w swoja strone. Jak pisal Sobek, mozesz ratowac sie tulejka redukcyjna z 15 na 12mm, szerokosc powinna byc taka aby po dokreceniu opierało sie to na kapelutku osi jak i na endcapie piasty, z niewielkim luzem - zwyczajnie ma byc pewnosc ze nie wyjdzie ta tulejka z widelca. Jeszcze trzeva sie przyjrzec, czy łeb osi ładnie siada w otworze. Chyba ze, jest tam na płasko...to powinno zadziałac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWers Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Rozumiem, czyli jednak bez takiej redukcji się nie obędzie. Czy taka się nada? https://pl.aliexpress.com/item/1005005930705861.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7e8f452c8xPvnC&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Przyciąłbym odpowiednio do długości otworu. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez MrWers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Jak wszystko bedzie siedziało ciasno, to powinno dać radę. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez player123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi