Skocz do zawartości

[Widelec] Konserwacja amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdecydowałem się na zimowe jeżdżenie w posolonych drogach. Co przyoszczędzę na paliwie przypłacę nowymi częściami, ale staram się jak najlepiej na bieżąco czyścić rower by odnieść jak najmniej szkód 😛 no i zawsze ruch jest wartością dodaną ;)

O ile napęd ma się póki co dobrze, o tyle źle się dzieje z amortyzatorem. Wypływa z niego pełno rdzawego błota, więc pewnie i uszczelki już poszły i golenie są w rysach (w sumie skąd te rysy to nie wiem). 

Szykuję się na zakup nowego, ale o tym za chwilę.

Ale chciałbym jeszcze ten podtrzymać przy życiu. Chciałem go zdemontować otworzyć, dobrze wyczyścić w środku, myślałem też o zakupie nowych uszczelek, ale ich ceny sięgające 100 zł... więc chyba się taki interes nie opłaca...

Pierwsze pytanie, czy jeśli wykręcę amor z ramy to czy potem jest potrzebna jakaś regulacja kierownicy ? Czy skręcając wszystko z powrotem trzeba dokręcać według jakichś ściśle określonych wartości ?

Amortyzator - prosty elastomerowo-sprężynowy.

Drugie pytanie dotyczy zakupu nowego. Gdzie można w rozsądniej cenie kupić nowy amor ? Kurcze sam rower był budżetowy bo kosztował jakieś 1200 zł 5 lat temu(?), więc teraz będzie wart kilkaset, a taki amor jak widziałem kosztuje 400 zł, to ja nawet nie wiem czy to się w ogóle opłaca... Ale może ja źle szukam :S 

Rozbierać, czyścić i smarować częściej. Nowe uszczelki wiele nie zmienią bo takiej jakości są to uszczelki. Rysy na stalowych goleniach to norma - to materiał miękki w porównaniu z anodowanym alu na droższych amortyzatorach.

Tak mostek do rury sterowej przykręca się odpowiednim momentem, zwykle 5-6Nm. W pierwszej kolejności przykręcasz kapsel na górze celem skasowania luzów (tutaj z wyczuciem).

Po jednym szorowaniu syfu ze środka dojrzejesz do wymiany na sztywny widelec (ew. prawdziwy amortyzator pracujący w kąpieli olejowej z przyzwoitymi uszczelkami, które przez kilka sezonów pozostają szczelne).

Jak już uszczelki poszły, to w zimę bym go po prostu zarżnął, a na wiosnę szukał czegoś nowego. Tanie amortyzatory kupisz w rzeszy.

26/27.5 https://www.bike-discount.de/en/rockshox-judy-tk-27-5-coil-100-qr - za 300zł widelec warty ~800
29 https://www.bike-discount.de/en/rockshox-judy-tk-29-coil-100-qr

20 godzin temu, Davy napisał:

Kurcze sam rower był budżetowy bo kosztował jakieś 1200 zł 5 lat temu

A konkretnie co to za marka i model?
Tak samo z amortyzatorem.

Zanim zacznie się coś kupować, to warto się zorientować jaki typ rury sterowej i jej rozmiar.
Standardem powinna być średnica 1 i 1/8 cala ale w tanich rowerach chyba można jeszcze trafić na 1". Podobnie standardem jest gładka rura sterowa i mostek typu ahead ale w tanich rowerach nadal stosuje się rurę gwintowaną, z nakrętką sterów i mostkiem wpuszczanym w rurę.