Skocz do zawartości

[Korba] FSA Gossamer 386 - Pomiar mocy w korbie

dave9783

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym zamontować pomiar mocy w swoim rowerze i zastanawiam się jaka opcja będzie dla mnie najlepsza. Obecnie posiadam korbę FSA Gossamer oraz suport MegaEVO. Pozostała część osprzętu to Tiagra. Myślałem o kilku opcjach. 

1. Mam do kupienia korbę S-works z mocowaniem tarcz 110 BCD (korba sprzedawana jest bez tarcz, ale mogę użyć swoich), natomiast nie wiem czy mogę wsadzić ją do swojego suportu. 
  2. Kupno lewego ramienie STAGEs dla FSA
  3. Wymiana suportu oraz mechanizmu korbowego na Schimano 

Którą z tych opcji polecacie jeśli nie będę decydował się na pomiar w pedałach? 

Czy będę mógł wsadzić do obecnego suportu korbę S-Worksa?

Pozdrawiam, 

Daniel

No właśnie szukałem producenta, ale ciężko coś znaleźć do FSA. 

• inPeak - nie robią customów dla FSA. Musiałbym zmienić korbę na np. Schimano
  • Stages - robią lewę ramię korby (FSA Energy BB30, ale też nie wiem czy będzie pasowało to mojego suportu)
  • Ronde - robią pomiar do FSA (Ronde Spider FSA 110BCD), ale tylko do korb w systemie Modular (nie moja)

Dlatego też pytam którą z opcji które posiadam jest sensowna

• Korba S-Works na BB30 - pytanie czy będzie pasowała do mojego suportu
  • Lewię ramię STAGES - pytanie czy będzie pasowała do mojego suportu i korby
  • Wymiana suportu oraz korby na Tiagrę / 105 z pomiarem inPeak lub Sram Quark (w systmie DUB, czyli też z wymagana byłaby wymiana suportu)
Edytowane przez dave9783

Proponuję kropkę trzecią.

Suporty FSA pasują tylko do FSA i nie są powszechnie dostępne w sklepach.

Korby FSA są popularne tylko jako OEM.

Kupiłbym kompletną korbę sram z pomiarem quark lub korbę shimano + inpeak, zależy co wyjdzie korzystniej cenowo i będzie zgodne z  resztą napędu.

W dniu 7.12.2023 o 07:31, KSikorski napisał:

Proponuję kropkę trzecią.

Suporty FSA pasują tylko do FSA i nie są powszechnie dostępne w sklepach.

Korby FSA są popularne tylko jako OEM.

Kupiłbym kompletną korbę sram z pomiarem quark lub korbę shimano + inpeak, zależy co wyjdzie korzystniej cenowo i będzie zgodne z  resztą napędu.

@KSikorskiokej, chyba właśnie będę szedł w tę stronę. Muszę kupić korbę (około 900-1000zł na OLXie) i suport (150-200), natomiast obecną korbę z suportem będę mógł sprzedać. 

Pytanie tylko czy korba SRAMa RIval / Force będzie pasował do reszty osprzętu Tiagry 4700? Chodzi głównie o łańcuch i współpracę między napędami 10, a 12 rzędowymi. 

@Nemrod82 kontaktowałem się ze sprzedającym i wygląda na to, że korby będą pasowały. W swoim Specu mam szerokość mufy 68mm, a gdzieś w internecie przeczytałem, że korby FSA 386 robili z dłuższą i krótszą ośką. Tak czy inaczej okazało się, że moje obecne zębatki nie będą pasowały do nowej korby (mogę kupić korbę bez zębatek), więc całość wyszła więcej: korba - 1000zł; zębatki - około 500zł za komplet. 

Dajcie znać jeśli macie jeszcze jakieś przemyślenia. 

Pozdrawiam