Molekpl Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Chciałem od jakiegoś czasu złożyć sobie rower na chińskiej ramie ale promocja była i za niewiele więcej kupiłem chisela na SX. Takiego Mama cały napęd nowy zamówiony shimano. Wiadomo docelowo fajnie jakby wjechały Dt350 i xr 391 ale czy tego potrzebuje - nie wiem. W każdym razie jest tutaj piasta na 28 szprych, 4 łożyska "maszynowe". Łozyska 6902 LU, oś piasty aluminiowa. Na forum mtbr różnie piszą, że to Formula a inni, że piasy roval z bębenkiem od dt swiss. Moja wygląda tak. To co znalazłem w necie to, że ten bębenek można kupić https://www.ciclisport.com/components/wheels/bear-pawls-shimano-10-spd-3-pawl-hfh-0001-freehub-body__36721 W tym samym sklepie znalazłem pod microspline https://webshop.bestbike.de/us/fhb-bear-pawls-bmb-00412o1f-freehub-body-132863705.html W opisie tego microspline jest, że pasuje między innymi do Epica z 2023 a w jego opisie jest to samo co w chiselu, ze piasty specialized etc, po zdjęciach przednia wygląda tak samo. Szukam bębenka MS do tej piast. Ktoś coś doradzi ? Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Molekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Napisz do dobrego sklepu który handluje Specem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Pisałem do greenbike, nie byli mi w stanie pomóc po za informacją, że to prawdopodobnie bębenek od DT swiss. Napisałem do dt4you i do Formula i czekam na odzew. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Molekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Szczerze wątpię że sprzedawca niema dostępu do danych technicznych danego roweru. Dla porównania w Treku można sprawdzić specyfikacje wszystkich kół. Rysunek techniczny, pełną specyfikacje kół, części zamienne. Spec to nie jest Romet czy Kross. Wydaję mi się że będzie to wyglądało podobnie jak w Treku. Jeśli masz zapłacić ponad 400 złotych za bębenek to równie dobrze możesz zakupić inną piastę. Przeplatanie koła to nie problem. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Imar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Sprzedaj te koła w całości póki nowe i kup coś do czego są dostępne części w normalnych sklepach, bez prowadzenia działań wywiadowczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) A jaki prob po prostu przymierzyć bębenek dt. Jak nie bedzie pasował oddasz. Wpierw wyczyść piastę ze smaru żeby potem nie czyścić bębenka jesli okaże się że nie pasuje. Sama piasta ma konstrukcję podobną do formuli i novateca. W DT nie wyciągniesz osi bez dwmontażu jednego z łożysk korpusu. Najlepiej zrób jak @KSikorski radzi bo budżetowe koła roval to mina. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Rozwiązaniem jest sprzedaż kół i kupno karbonów z CR https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-rodi-carbon-disc-pd37700/?fbclid=IwAR2ufu7qxI3t4RS_ntU9D-nhMBohAGxaiOloVL1G_yCzcLGQ2vSfd_wYSgY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Wziałbym te karbony jakby były chociaż na Novatecach za 250zł więcej można kupić raptem 100g cięższe. https://wheelproject.com/product/dt-swiss-xr391-29-dt-swiss-350-is-straightpull-sapim-laser-approx-1570g-wheelset/ Co do tego bębenka to oczywiście nie ma sensu kupować za 400zł, jedyna opcja to za 100zł z ali jesli to dt swiss inaczej szkoda kasy, lepiej nowe koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Cóż , ja tam ratchet od dt swissa cenię bardziej od Novateca W tych rodi jest piasta oem DT Swissa na ratchecie ( ale niestety bębenki nie są kompatybilne z 350/240 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) Może to być trochę zgadywanka. Cyt. z peppera "No i super. To i ja zamawiam Od centrum rowerowe dostałem info że piasty są firmy KTHUB. Czyli prawdopodobnie te kttw-hub.com/mai…htm A obręcze mają spełniać normę ASTM 3 Ze strony ghost dostałem info że koła przyjeżdzają do nich gotowe od firmy SaintJump z Tajwanu "The wheelsets come ready to mount to us. The original Art.Nr. from saintjump is 10GSDXC299CUDBT48F" " Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Molekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Jak się wymieni łożyska w piastach oraz sprawdzi siłę naciągu szprych to mogą wcale nie być złe koła. Szkoda jedynie, że nie ze 30mm wewnętrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Faktycznie w tych Rodi może być ten tajwańczyk , myślałem że to jakiś oem dt swissa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) DT jak robi dla kogoś piasty oem to zawsze jest na nich napis "by dt swiss". Natomiast jeśli dostarcza całe koła to idą pod brandem DT (mogą być pozakatalogowe modele jak np. M1600 itp. ale nie ma na tym brandu innego niż DT). Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Też wolałem DT Swiss 391 na dt swis 350. Waga wyszła 1600 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudas Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Piasty specialized to : https://bearpawls.com/BMB-004.html W katalogu dostępne bębenki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banan_PL Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Na czym stanęło? Na jaki model udało się wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia @Molekpl Co Ty chcesz osiągnąć przez wymianę bębenka na Microspline, po co Ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banan_PL Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia Migracja na Shimano lub wyższa grupa Sram, sam bębenek to w teorii niższy koszt niż całe kola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi