KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Cześć, mam problem z napędem 1x12 Shimano SLX. Gdy kaseta i łańcuch są idealnie suche i czyste, to nic nie zgrzyta, wszystko chodzi w miarę płynnie, przerzutka jest idealnie wyregulowana. Wystarczy chwilę pojeździć w terenie, troszkę piasku, wody i podczas pedałowania, napęd zaczyna przesadnie zgrzytać na największych zębatkach (5 największych), w szczególności na podjazdach. Oprócz bardzo głośnego zgrzytania, czuję też haczenie i obawiam się że to doprowadzi do zbyt szybkiego zużycia się podzespołów. Wcześniej na Sram SX/NX 1x12 nie było tego problemu, kaseta mogła być zabłocona a wciąż chodziło to cicho. Miał ktoś z tym problem i go rozwiązał? Udało mi się znaleźć kilka wątków na zagranicznych forach. Pisali że wymiana łańcucha na sramowski mogłoby pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 (edytowane) Dwie ważne sprawy. Jaka kaseta? Jaka przerzutka? Czy wszystko jest nowe? Edytowane 5 Grudnia 2023 przez siemalysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 2 minuty temu, siemalysy napisał: Dwie ważne sprawy. Jaka kaseta? Jaka przerzutka? Czy wszystko jest nowe? Rower ma przejechane jakieś 500km Kaseta: Deore CS-M6100, 10-51 Przerzutka: SLX RD-M7100-SGS, 12-speed Łańcuch:, Shimano Deore CN-M6100 Regulowałem sam, był problem, pojechałem do dobrego serwisu na regulacje i to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ok. A czym i jak smarujesz łańcuch? Wycierasz go do sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Oliwką prolube a potem wycieram do sucha. Kurczę ale strasznie wrażliwy jest ten napęd, bo raz nasmarowałem tą oliwką bardzo gęsto, bez wycierania i łańcuch zaczął wibrowac i troszkę zgrzytać. I zastanawiam się dlaczego sram był taki cichutki niezależnie czy było błoto, czy dałem więcej smaru 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Został blat Sram NX/SX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Teraz, KMWulf napisał: Oliwką prolube a potem wycieram do sucha. Kurczę ale strasznie wrażliwy jest ten napęd, bo raz nasmarowałem tą oliwką bardzo gęsto, bez wycierania i łańcuch zaczął wibrowac i troszkę zgrzytać. I zastanawiam się dlaczego sram był taki cichutki niezależnie czy było błoto, czy dałem więcej smaru 😕 Dokładnie prolube bio, producent podaje ze swietnie sprawdzi się do smarowania łancucha. Ja od zawsze stosuję go do łożysk w rolkach Teraz, Semtex napisał: Został blat Sram NX/SX? Nie, sprzedałem cały rower z tym napędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Trudno powiedzieć nie widząc jak wygląda cały napęd: kaseta, łańcuch przednia zębatka, kółka przerzutki. Może warto wszystko dokładnie wyczyścić, prawidłowo nasmarować i będzie hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Łańcuch jest na pewno dobrze założony, napisami do zewnątrz, czyli że są widoczne jak na łańcuch patrzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 A potem wjadę w lekkie błotko, kałuże i znowu będzie straszliwie zgrzytać 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Jak wjedziesz w dużą kałużę z błotem, to zawsze będzie zgrzytać. Natomiast po kilku chwilach powinno przestać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Kaseta i blat powinny być czyste, czym bardziej lepka oliwka i nie wytarty nadmiar oznacza zwiększoną ilość syfu na napędzie, który musi hałasować. Smaruje się tylko rolki łańcucha, po chwili przeciera nadmiar i tyle. Ja od lat jeźdżę na wosku, cały rok, tyrany sprzęt w każdych warunkach, zimą nie ma lekko, ale jak zaczynam słyszeć napęd to czyszczę gruntownie i smaruję łańcuch. Kaseta SLX 12 10-51, łańcuch Shimano XT, Sram GX AXS przerzutka, wcześniej XT. Działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Przestaje zgrzytać po bardzo dokładnym myciu. Wystarczy że raz lekko zabrudzę kasetę i będzie zgrzytać tak samo nawet przez kolejne 20km po asfalcie. Nie wiem co jest z tym nie tak. No i mam porównanie do srama, tam było o niebo ciszej Dobra, dzięki za pomoc i tak. Spróbuję założyć łańcuch od srama, może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 https://www.mtbr.com/threads/why-is-shimano-12sp-so-intolerant-to-dusty-conditions.1183197/\ Tutaj gość ma ten sam problem i dla niego również sram ma lepszą tolerancję na trudne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Czy to jest rama boost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMWulf Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Jest to rower full, Radon Skeen Trail 7.0 Na facebooku mi podpowiedzieli że hak przerzutki może to powodować, dam znać jak odbiorę rower z serwisu w sensie krzywy* hak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kogucior Napisano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Czy łańcuch jest dobrze założony na przerzutce i nie ociera o ten ogranicznik/prowadnicę? Sa dwa razy źle założyłem i dopiero po czasie ujawniły się hałasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi