pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Nie mam się gdzie wyżalić bo mnie nikt nie kocha i dla tego zakładam ten temat. Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ? Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA płacę za wysyłkę małej koperty bąbelkowej prawie 170 zł (po przeliczeniu ,najtańszą opcją ekonomiczną ) po czym czekam ponad miesiąc , gdzie przesyłki dalej nie widać. W między czasie zakupione później części w Chinach i na Taiwanie gdzie przesyłka nic mnie nie kosztowała dochodzą po 12 i 14 dniach . Żeby było śmieszniej z Tajwanu szedł szpej znanej amerykańskiej marki (prosto od producenta 😁). Cytuj
JWO Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Tajwan jest chyba najwiekszym producentem czesci rowerowych. Tych znanych marek tez. Cytuj
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Napisano 5 Grudnia 2023 @JWO Tych znanych i mniej znanych. Ostatnio kupiłem narzędzie reklamowane na stronie jako wykonane i zaprojektowane od początku do końca w Szwajcarii. Oczywiście tej alpejskiej krainy nigdy na oczy ten multitool nie widział - chyba , że Szwajcaria leży na Morzu Wschodniochińskim. Cytuj
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 To wszystko to nie jest taka prosta sprawa bo Ameryka i Chiny to są dwa różne światy. Tu nawet nie chodzi o ekonomię tylko o realia w jakich funkcjonują te kraje. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile może kosztować przesyłka z chameryki do Polski, a ile z Tajwan czy Shenzen do Polski. Tak patrząc realnie to te 170 zł ma sens, natomiast darmowa wysyłka z Chin wiadomo..fajnie, ale coś się nie klei. Ktoś lub cos musi sponsorować te koszty bo chyba oczywiste, że nikt za to nie płaci. Skoro wielcy producenci tam produkują wspierając w ten sposób ten kraj i przekazując im technologię oraz całe know how to w oczywisty sposób przychodzi do głowy dlaczego my konsumenci mam tam nie kupować. Dużo by pisać i różne refleksje przychodzą do głowy ale to nie tylko o ekonomię chodzi. 1 Cytuj
JWO Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Poza tym w Chinach (Mainland) dostawy sa bardzo dobrze zorganizowane i tez tanie. Kupowalem w Shenzen rzeczy warte 4RMB (0.5groszy) z darmowa wysylka do Szangahju To inny swiat i skala. Cytuj
Maciorra Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Raz że chyba ciągle dotują handel internetowy, a dwa że korzystają z wysyłek z najtańszych krajów, typu Bangladesz: https://www.cbc.ca/radio/costofliving/shipping-canada-china-1.6950967 https://medium.com/@contact_53404/why-is-it-so-cheap-to-ship-from-china-to-the-usa-b84ef79ff2ab https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,25271437,tajemnice-przesylek-z-aliexpress-polscy-przedsiebiorcy-chca.html Cytuj
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Napisano 5 Grudnia 2023 Paczki a raczej wysyłka była do nie dawna mocno dotowana przez "Xi". Teraz ponoć biznes już sobie sam musi radzić. Inna kwestią to fenomenalna sieć logistyczna i związane z nią zakupy terminali na całym świecie. Cytuj
clavdivs Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 2 godziny temu, pecio napisał: Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ? Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA Jednak kupiłeś szpej z USA, Tak Chiny nie prześcigną gospodarki USA tylko samymi paczkami. Cytuj
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Ja myślę, że technologicznie oni mocno stoją i być może już niedługo będą bardziej innowacyjni niż reszta świata. Natomiast jest kwestia czy my chcemy aby Chiny były liderem i czy chcemy przejmować ich wzorce. Historia stanów nie jest kryształowa, chińczyki też mają sporo za uszami, a my będziemy musieli zdecydować jaki styl życia bardziej nam pasuje. Cytuj
clavdivs Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Uwierzę że są mocno technologicznie kiedy zrobią coś takiego jak di2 lub axs. Z tym systemem co mają nigdy nie staną się dominatorem świata, poza tym nie mają nawet warunków do tego. Cytuj
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Napisano 5 Grudnia 2023 (edytowane) @lewocz w tym wypadku wybór jest jedyny i słuszny - USA. Ale z drugiej strony jak tak dalej będziemy dokarmiać "smoka" , to jak nabierze "masy mięśniowej" może wszystko pożreć co stanie w zasięgu wzroku. @clavdivs a AXS to nie genialni Amerykanie tylko Niemcy z dawnego Sachsa , które wykupił lata temu Sram. A co do warunków to je mają . Potężne inwestycje w naukę , kuszenie i ściąganie myśli technicznej z całego świata, komputery exascalowane itd. Fakt jak by przeszli na model gospodarczy "zachodni" a nie centralnie sterowany ........ to strach się bać. Edytowane 5 Grudnia 2023 przez pecio Cytuj
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Może jak by przeszli to właśnie na dobre by to wyszło. Być może okazało by się, że nowe, innowacyjne produkty i technologie wymagają ogromnych ilości kasy bez gwarancji na ich rentowność w przyszłości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi