pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Nie mam się gdzie wyżalić bo mnie nikt nie kocha i dla tego zakładam ten temat. Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ? Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA płacę za wysyłkę małej koperty bąbelkowej prawie 170 zł (po przeliczeniu ,najtańszą opcją ekonomiczną ) po czym czekam ponad miesiąc , gdzie przesyłki dalej nie widać. W między czasie zakupione później części w Chinach i na Taiwanie gdzie przesyłka nic mnie nie kosztowała dochodzą po 12 i 14 dniach . Żeby było śmieszniej z Tajwanu szedł szpej znanej amerykańskiej marki (prosto od producenta 😁). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Tajwan jest chyba najwiekszym producentem czesci rowerowych. Tych znanych marek tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 @JWO Tych znanych i mniej znanych. Ostatnio kupiłem narzędzie reklamowane na stronie jako wykonane i zaprojektowane od początku do końca w Szwajcarii. Oczywiście tej alpejskiej krainy nigdy na oczy ten multitool nie widział - chyba , że Szwajcaria leży na Morzu Wschodniochińskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 To wszystko to nie jest taka prosta sprawa bo Ameryka i Chiny to są dwa różne światy. Tu nawet nie chodzi o ekonomię tylko o realia w jakich funkcjonują te kraje. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile może kosztować przesyłka z chameryki do Polski, a ile z Tajwan czy Shenzen do Polski. Tak patrząc realnie to te 170 zł ma sens, natomiast darmowa wysyłka z Chin wiadomo..fajnie, ale coś się nie klei. Ktoś lub cos musi sponsorować te koszty bo chyba oczywiste, że nikt za to nie płaci. Skoro wielcy producenci tam produkują wspierając w ten sposób ten kraj i przekazując im technologię oraz całe know how to w oczywisty sposób przychodzi do głowy dlaczego my konsumenci mam tam nie kupować. Dużo by pisać i różne refleksje przychodzą do głowy ale to nie tylko o ekonomię chodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Poza tym w Chinach (Mainland) dostawy sa bardzo dobrze zorganizowane i tez tanie. Kupowalem w Shenzen rzeczy warte 4RMB (0.5groszy) z darmowa wysylka do Szangahju To inny swiat i skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Raz że chyba ciągle dotują handel internetowy, a dwa że korzystają z wysyłek z najtańszych krajów, typu Bangladesz: https://www.cbc.ca/radio/costofliving/shipping-canada-china-1.6950967 https://medium.com/@contact_53404/why-is-it-so-cheap-to-ship-from-china-to-the-usa-b84ef79ff2ab https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,25271437,tajemnice-przesylek-z-aliexpress-polscy-przedsiebiorcy-chca.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Paczki a raczej wysyłka była do nie dawna mocno dotowana przez "Xi". Teraz ponoć biznes już sobie sam musi radzić. Inna kwestią to fenomenalna sieć logistyczna i związane z nią zakupy terminali na całym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 2 godziny temu, pecio napisał: Sprawa dotyczy wysyłek szpeju rowerowego z każdego zakątka naszego globu. Wczoraj zaczęło mnie nurtować jedno pytanie - jak USA chce wygrać wojnę handlową z Chinami ? Moja konkluzja oparta na doświadczeniach z ostatnich dni jest taka ,że nie mają szans . Kupuję szpej w USA Jednak kupiłeś szpej z USA, Tak Chiny nie prześcigną gospodarki USA tylko samymi paczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ja myślę, że technologicznie oni mocno stoją i być może już niedługo będą bardziej innowacyjni niż reszta świata. Natomiast jest kwestia czy my chcemy aby Chiny były liderem i czy chcemy przejmować ich wzorce. Historia stanów nie jest kryształowa, chińczyki też mają sporo za uszami, a my będziemy musieli zdecydować jaki styl życia bardziej nam pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Uwierzę że są mocno technologicznie kiedy zrobią coś takiego jak di2 lub axs. Z tym systemem co mają nigdy nie staną się dominatorem świata, poza tym nie mają nawet warunków do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 (edytowane) @lewocz w tym wypadku wybór jest jedyny i słuszny - USA. Ale z drugiej strony jak tak dalej będziemy dokarmiać "smoka" , to jak nabierze "masy mięśniowej" może wszystko pożreć co stanie w zasięgu wzroku. @clavdivs a AXS to nie genialni Amerykanie tylko Niemcy z dawnego Sachsa , które wykupił lata temu Sram. A co do warunków to je mają . Potężne inwestycje w naukę , kuszenie i ściąganie myśli technicznej z całego świata, komputery exascalowane itd. Fakt jak by przeszli na model gospodarczy "zachodni" a nie centralnie sterowany ........ to strach się bać. Edytowane 5 Grudnia 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Może jak by przeszli to właśnie na dobre by to wyszło. Być może okazało by się, że nowe, innowacyjne produkty i technologie wymagają ogromnych ilości kasy bez gwarancji na ich rentowność w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi