spidelli Napisano 1 Listopada Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada @zekker Z jakim środowiskiem masz te debiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Mate, nowych gnomów zbytnio nie trawię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 5 Listopada Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada (edytowane) Też siedziałem na Mate na OpenSuse, z jednej strony taki zlepek, bo przeglądarka i program pocztowy od Mozilli a nie tam Kmaile czy inne, z drugiej - 2 dni konfiguracji pod siebie i lata stabilności mimo systematycznych aktualizacji; fstab czy smb.conf raz napisane na wieki Te Gnome czy KDE nie działały u mnie stabilnie, może stary blaszak był za słaby ale niektóre aplikacje systemowe wywalały się. Niestety lubię porządek w systemie i nic mnie tak nie irytuje jak dublowane aplikacje do tych samych zadań - systemowa nie działa to instalujesz coś niezależnego ale czasami trzeba - no bo co trzeba mieć w głowie, żeby do nowego Outlooka nie zaimplementować opcji off-line? Nie masz neta - nie masz żadnej poczty, nic sobie nie przeciągniesz do podręcznego archiwum. Thunderbird znowu działa ale z kontaktami już trzeba rzeźbić.... Tak jestem zmęczony ciągłymi problemami z Windą na blaszaku, że jak miałbym stawiać system na nowo to będzie to Linux, a Winda zostanie na laptopach, może w VBoksie. No i ten poziom prywatności nieosiągalny dla korposzitu, który klucze do BitLockera proponuje trzymać na ich serwerze.... Edytowane 5 Listopada przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano Czwartek o 17:43 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:43 (edytowane) Kolejna niespodzianka - skoro zawsze mam ze sobą Surface Go2, to trzymam kilka plików w usłudze OneDrive, żebym mógł sobie coś uzupełnić poza domem. Ostatnio upierdliwie znika mi folder Dokumenty ze ścieżki OneDrive/Pulpit z menu Szybki dostęp. Muszę wejść np. w Galerię i wrócić poziom wyżej i się automagicznie pojawia. Wtedy mogę wejść do folderu. Żeby było zabawniej, jak klikam w prawym dolnym rogu w ikonkę OneDrive a potem Otwórz folder to dostaję taki uroczy komunikat (mimo że już mam dostęp do OneDrive): Poziom niedoróbek w Win 11 jest dramatyczny, naprawdę przypomina to dystrybucje Linuksa nastawione na jak najświeższe wersje oprogramowania, gdzie użytkownicy byli beta testerami. Kilka aktualizacji systemu w tygodniu i dreszczyk emocji - co się wyp... w kosmos tym razem? Zniknęła drukarka? Zdaje się, że o upierdliwym wylogowywaniu Outlooka ze wszystkich trzech kont pocztwoych (Gmail, Live i iCloud) już wspominałem? Te komputery są do prywatnego użytku ale przecież używamy ich do osobistych spraw życiowych. Człowiek coś przygotuje na blaszaku, wrzucić na serwer, na drugi dzień chce coś załatwić z laptopem a tam trzeba naprawiać aplikacje, bo nie działają, kopać się z OneDrive bo znikają skróty albo co gorsza - offline brak dostępu do poczty.... Żeby nie było - rozdzielam moje specyficzne problemy z blaszakiem, których nie doświadczam na Surface Go i Surface Laptop i totalne fakapy systemu Win 11, którymi M$ łaskawie obdzielił wszystkie moje komputery Edytowane Czwartek o 17:45 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi