spidelli Napisano 1 Listopada 2024 Autor Napisano 1 Listopada 2024 @zekker Z jakim środowiskiem masz te debiany? Cytuj
zekker Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 Mate, nowych gnomów zbytnio nie trawię. 1 Cytuj
spidelli Napisano 5 Listopada 2024 Autor Napisano 5 Listopada 2024 (edytowane) Też siedziałem na Mate na OpenSuse, z jednej strony taki zlepek, bo przeglądarka i program pocztowy od Mozilli a nie tam Kmaile czy inne, z drugiej - 2 dni konfiguracji pod siebie i lata stabilności mimo systematycznych aktualizacji; fstab czy smb.conf raz napisane na wieki Te Gnome czy KDE nie działały u mnie stabilnie, może stary blaszak był za słaby ale niektóre aplikacje systemowe wywalały się. Niestety lubię porządek w systemie i nic mnie tak nie irytuje jak dublowane aplikacje do tych samych zadań - systemowa nie działa to instalujesz coś niezależnego ale czasami trzeba - no bo co trzeba mieć w głowie, żeby do nowego Outlooka nie zaimplementować opcji off-line? Nie masz neta - nie masz żadnej poczty, nic sobie nie przeciągniesz do podręcznego archiwum. Thunderbird znowu działa ale z kontaktami już trzeba rzeźbić.... Tak jestem zmęczony ciągłymi problemami z Windą na blaszaku, że jak miałbym stawiać system na nowo to będzie to Linux, a Winda zostanie na laptopach, może w VBoksie. No i ten poziom prywatności nieosiągalny dla korposzitu, który klucze do BitLockera proponuje trzymać na ich serwerze.... Edytowane 5 Listopada 2024 przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 7 Listopada 2024 Autor Napisano 7 Listopada 2024 (edytowane) Kolejna niespodzianka - skoro zawsze mam ze sobą Surface Go2, to trzymam kilka plików w usłudze OneDrive, żebym mógł sobie coś uzupełnić poza domem. Ostatnio upierdliwie znika mi folder Dokumenty ze ścieżki OneDrive/Pulpit z menu Szybki dostęp. Muszę wejść np. w Galerię i wrócić poziom wyżej i się automagicznie pojawia. Wtedy mogę wejść do folderu. Żeby było zabawniej, jak klikam w prawym dolnym rogu w ikonkę OneDrive a potem Otwórz folder to dostaję taki uroczy komunikat (mimo że już mam dostęp do OneDrive): Poziom niedoróbek w Win 11 jest dramatyczny, naprawdę przypomina to dystrybucje Linuksa nastawione na jak najświeższe wersje oprogramowania, gdzie użytkownicy byli beta testerami. Kilka aktualizacji systemu w tygodniu i dreszczyk emocji - co się wyp... w kosmos tym razem? Zniknęła drukarka? Zdaje się, że o upierdliwym wylogowywaniu Outlooka ze wszystkich trzech kont pocztwoych (Gmail, Live i iCloud) już wspominałem? Te komputery są do prywatnego użytku ale przecież używamy ich do osobistych spraw życiowych. Człowiek coś przygotuje na blaszaku, wrzucić na serwer, na drugi dzień chce coś załatwić z laptopem a tam trzeba naprawiać aplikacje, bo nie działają, kopać się z OneDrive bo znikają skróty albo co gorsza - offline brak dostępu do poczty.... Żeby nie było - rozdzielam moje specyficzne problemy z blaszakiem, których nie doświadczam na Surface Go i Surface Laptop i totalne fakapy systemu Win 11, którymi M$ łaskawie obdzielił wszystkie moje komputery Edytowane 7 Listopada 2024 przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 30 Listopada 2024 Autor Napisano 30 Listopada 2024 Dzisiaj nie działa mi sklep M$. Po kliknięciu na pasku ikona zniknęła. "Napraw" nie zadziałało, nie zadziałał fix 3: Zwrócił mi coś takiego: Nie mogę w to uwierzyć, że Windows 11 to system za który się płaci 🤣 Powoli zaczynam wywalać ze swoich komputerów New Outlook. Nie chce mi się babrać z Thunderbirdem, będę testował Mailbird. Cytuj
kipcior Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 No dobra, nie działa Ci sklep MS. Ale gdzie tu widzisz wady? Cytuj
spidelli Napisano 1 Grudnia 2024 Autor Napisano 1 Grudnia 2024 Mam Whatsapa ze sklepu i wolę pisać na klawiaturze przy 27 calowym ekranie Poza tym - to o czym pisałem na początku - sypią się te systemowe aplikacje, a że korzystam z Print Screena to mnie wkurza, że "nagle nie działa" Cytuj
spidelli Napisano 15 Grudnia 2024 Autor Napisano 15 Grudnia 2024 (edytowane) Przeglądam dziś internet i słyszę plumknięcie na telefonie - przyszła wiadomość na Whatsapp. Nie chciało mi się wstawać po telefon, zerkam na pasek narzędzi na kompie, na ikonce Whatsapp brak powiadomienia. Najeżdżam, klikam - ikonka znika z paska narzędzi. Znowu. Klikam ikonkę sklepu, znika. Odpalam stronę z naprawą sklepu: Cytat Clear your Microsoft Store cache. 1. Press "Windows + R"; 2. Type WSReset.exe ; 3. Click OK. See if the mentioned problem is fixed. Wywala mi piękne okno dialogowe Cytat ms-windows-store:PurgeCaches klasa niezarejestrowana. Myślę, zrobię zrzut ekranu, może w końcu napiszę na jakiś suport, klikam klawisz print-screen - nic się nie dzieje, Wchodzę w Ustawienia > Aplikacje - oczywiście nie ma Narzedzia Wycinanie, zrobił się Snipping Tool. Klikam Napraw, potem print screen - nic się nie dzieje. W święta będę miał trochę czasu, przerzucę dane na inne dyski, zaoram dysk systemowy, postawię linuksa na szyfrowanych partycjach, bez wysyłania kluczy na serwery Microszitu jak w tym pożal się boże BitLockerze... Będę miał stabilny, bezpieczny system, bez szpiegowania, z prawdziwym klientem poczty. Pozbędę się jakiegoś barachła, kleconego na kolanie, szpiegującego, w którym systemowe aplikacje nie działają i trzeba je zastępować oprogramowaniem firm trzecich. Jaki w tym sens? Edytowane 15 Grudnia 2024 przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi